суботу, 8 вересня 2007 р.

Запуск програм для Windows в Ubuntu

Розв'язанням проблеми запуску Windows програм у Linux займається проект WINE (http://www.winehq.org/). WINE - це не що інше як альтернативна реалізація Windows API. Як би багато на сьогоднішній день не існувало програм для Linux але у наших краях без деяких специфічних програм обійтися буває складно, і тоді на виручку приходить Wine. Свісно ж потрібно усвідомити, що далеко не кожну програму можна запустити таким чином, ну і звичайно ж запущені через Wine програми зазвичає є менш стабільними ніж призначені спеціально для Linux. Перелік протестованих програм можна знайти тут: http://appdb.winehq.org/ Нові версії виходять регулярно, і часто програма яка не працює зараз починає працювати через декілька тижнів з виходом нової версії Wine.

Для завантаження та встановлення Wine потрібно виконати наступний набір команд:

wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add -
sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/gutsy.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine


Зробив декілька скріншотів з власного комп'ютера.

Fine Reader 6.0 (є проблеми з відображенням панелей інструментів, а також не працює функція сканування, вимагає копіювання декількох файлів з робочої Windows-машини)



AutoCAD 2000i (потрібно зкопіювати ряд файлів з робочої Windows-машини, дуже не стабільний і повільний)



Bricscad 7 (працює без особливих проблем, іноді пригальмовує при масштабуванні, рекомендую використовувати саме цю програму тим хто шукає альтернативу AutoCAD)



Bus Driver (працює без проблем)



Mafia (іноді можуть з'являтися артефакти але взагалі можна вважати, що працює чудово)



Існують також і комерційні версії Wine, це CrossoverOffice (орієнтований на запуск офісних програм), Cedega (забезпечує кращу підтримку DirectX ігор), Wine@etersoft (запускає 1С та ще ряд програм). Ну от власне, головне, що така технологія існує і наприклад ряд іграшок написаних для Windows таким чином цілком можна запустити і у Linux. Але наостанок хочу сказати, що якщо є можливість використовувати нативний Linux аналог, то використовуйте його, Wine - це лише тимчасове вирішення проблеми і не більше того.

1 коментар: