пʼятницю, 15 січня 2010 р.

Rhythmbox та плагіни

Однією з сильних сторін плеєра Rhythmbox є підтримка сторонніх плагінів, що дозволяють розширювати його функціональність. Каталог з доступними плагінами можна знайти за наступною адресою: http://live.gnome.org/RhythmboxPlugins/ThirdParty

Зазвичай плагіни розповсюджуються у вигляді архівів, які достатньо просто розпакувати у каталог ~/.local/share/rhythmbox/plugins, перезавантажити плеєр і потім включити їх через меню Правка->Модулі.

Наприклад, якщо встановити плагін 10 Band Equalizer ви отримаєте еквалайзер. Взяти плагін можна за наступною адресою: http://www.lirmm.fr/~morandat/index.php/Main/Tools



Ще один цікавий плагін - Desktop Art, який дозволяє відображати обкладинку поточного альбому та назву пісні на вашому десктопі (як це виглядає, видно на скріншоті). Його можна взяти тут: http://nedrebo.org/code/rhythmbox/desktop_art/

Рекомендую переглянути список доступних плагінів, можливо і вам дещо сподобається.

середу, 13 січня 2010 р.

Короткий огляд Lenovo ThinkPad SL500

На днях зробив собі подарунок - ноутбук Lenovo ThinkPad SL500. У моєму випадку це SL500 622D718 - одна з найдоступніших комплектацій ThinkPad яку зараз можна знайти. У Полтаві він мені обійшовся у 4320 грн.



Сказати, що комплект поставки мінімальний, значить нічого не сказати - у коробці можна знайти лише сам ноутбук, акумулятор, зарядний пристрій та тоненьку інструкцію. Про дизайн коробки говорити нічого, оскільки його нема. Комплектація також досить скромна:

Процесор: Intel Celeron Dual Core T3100 (1,9 GHz)
Оперативна пам'ять: 2 Gb DDR2 (хоча чіпсет підтримує DDR3)
Жорсткий диск: 320Gb
Відео: Intel GMA X4500
Монітор: матовий, WXGA (1280x800)
У наявності є WiFi, DVD-RW привід і на цьому фактично все. Bluetooth та веб-камера - відсутні.

Взагалі, ноутбук справляє дуже приємне враження, корпус зібраний якісно і відчувається досить монолітним. Єдине, що не в'яжеться з брендом ThinkPad - це глянцева верхня панель, вона виглядає непогано лише до першого доторку, а потім з задоволенням збирає відбитки пальців. Але за такі гроші можна багато з чим миритися і тут радує те, що насправді плюси ноутбука набагато переважають його мінуси. До ще одного такого мінуса можна віднести не зовсім легкодоступні роз'єми по бокам корпуса, оскільки дизайнери намагалися за рахунок скошених знизу країв спробувати зменшити візуально товщину ноутбука, яка насправді складає майже 4 см.


До плюсів же можна віднести наступне:

  • Міцний корпус з характерним класичним дизайном ThinkPad, що не змінюється останніх років 15. При цьому не дивлячись на візуальну масивність вага ноутбука є звичною для 15" класу - дещо менше 3 кг.

  • Матовий екран.

  • Трекпоінт - цей червоний джойстик у центрі клавіатури виявився настільки зручним, що й мишку підключати не обов'язково. Про тачпад тут можна не згадувати - він також тут є, він майже ідеальний, але я реально закохався у трекпоінт. Це дійсно дуже зручна штука.

  • Клавіатура. Вона просто класна, одна з тих коли бажання купити до ноута зовнішню клавіатуру просто не виникає. Картину правда дещо портить клавіша Fn на тому місці де на мою думку мав би бути Ctrl, але це справа звички. Зате у цієї клавіатури є ще один серйозний плюс - дренажна система, задача якої вберегти ноутбук у випадку якщо якщо ви проллєте на нього своє улюблене пиво (дренажні отвори можна спостерігати на нижній панелі).

  • Рівень шуму. Не дивлячись на те, що вентилятор на мій погляд ніколи не вимикається, він крутиться на досить низьких обертах і жодного шумового дискомфорту не дає. Це разючий контраст з моїм старим десктопом, з недавніх пір для мене рівень шуму є одним з найважливіших критерїв вибору техніки.

  • Гріється ноутбук також слабо. Зверху нагрів майже не відчувається, лише низ корпусу з лівої частини стає теплим. Але дискомфорту знову ж таки не виникає. Мій Eee PC гріється набагато сильніше.

  • Компактний блок живлення, не набагато більший за блок мого Eee PC.

  • Пристойні як для ноутбука даного цінового діапазону звукові динаміки.

  • Легкість обслуговування. Більша частина компонентів знаходиться під знімними заглушками. Для того щоб наприклад замінити DVD привід чи жорсткий диск - достатньо відкрутити один гвинт. До вентилятора процесора також можна добратися знизу знявши заглушку, що кріпиться парою гвинтів. Нічого не заліплено гарантійними наклейкам. На сайті Lenovo можна завантажити інструкцію по обслуговуванню і розборці ноутбука. Відношення виробника до можливого апгрейду є досить лояльним.



Я спеціально брав найпростішу комплектацію, яка включає лише те, що мені необхідно. Швидкість даної конфігурації цілком достатня для моїх задач - інтернет/мультимедія/програмування і т.д. Любителям сучасних 3D ігор краще звернути увагу на більш дорогі конфігурації.

Аналогічно спартанському вмісту коробки, вміст жорсткого диску аналогічний - жорсткий диск виявився нерозміченим. Навіть DOS тут немає.



Я встановив на SL500 Ubuntu 9.10. Тут потрібно звернути увагу, що серія SL відрізняється від інших ThinkPad, які завжди були дружніми до Linux. Загалом можна сказати, що Ubuntu встановлюється без бубна, але є наступні моменти:

  • Ряд коротких клавіш не працюють з коробки. Це стосується наприклад кнопок регулювання гучності зліва від клавіатури. Для того щоб вони запрацювали потрібно активувати модуль ядра lenovo-sl-laptop. Це не важко, бо ядро Ubuntu вже зкомпільовано з його підтримкою, тому все, що потрібно зробити - це дописати рядок lenovo-sl-laptop в кінець файлу /etc/modules і перезавантажитись.

  • Кнопка Lenovo Care залишається неробочою, наскільки я зрозумів вона не генерує коду.

  • Вимикач безпровідних інтерфейсів у передній частині корпусу схоже WiFi не вимикає. Хоча можна для того ж використовувати комбінацію Fn+F5. Світловий індикатор, який повинен би показувати, що WiFi включений не світиться.

  • Я не знайшов способу завести HDAPS. Це система, яка слідкує за вмонтованим акселерометром і у випадку небезпеки віддає жорсткому диску сигнал паркувати головки. На жаль, дана система реалізована програмно і драйверів для Linux для серії SL наразі немає.



Втім, все інше працює, тому Lenovo SL500 я б рекомендував тим кому потрібен практичний і зручний ноутбук сумісний з Linux.