четвер, 8 травня 2008 р.

Проста нумерація сторінок в OpenOffice.org Writer

Як відомо, Writer не має простого пункту меню для вставки номерів сторінок так як це робиться наприклад MS Word. Стандартний шлях для Writer - додати колонтитул, вставити відповідне поле і відформатувати як потрібно. Але є ще один шлях. Справа у тому, що починаючи з версії 2.3 OpenOffice.org підтримує розширення. Це дуже схоже на аналогічний підхід у Firefox і у даній статті я покажу як користуватися цією винятково корисною можливістю. Ми встановимо розширення, яке додасть діалог для простої нумерації сторінок у стилі MS Word.

Перш за все, потрібно сказати, що довго шукати відповідне розширення не доведеться, адже OpenOffice.org підтримує для них спеціальний репозиторій.



Потрібне нам розширення має назву Pagination і його можна завантажити тут:
http://extensions.services.openoffice.org/project/pagination

Натискаємо на кнопку Get It і завантажуємо .oxt файл у будь-який каталог. Далу обираємо в меню OpenOffice.org пункт Інструменти->Package Manager, тиснемо кнопку Додати і вказуємо попередньо завантажений файл.



Все, тепер після перезавантаження Writer у меню Вставка з'явиться пункт Page Number, який і буде викликати новий діалог для вставки номерів сторінок.



Приємно, що українська мова є однією з тих мов які підтримуються даним розширенням. Правда було б ще краще якби переклад було виконано на більш літературному рівні, а то кидається в очі деяка кострубатість.одуванчик - красота и польза,Продажа гипсокартон влагостойкий, барит, магнезитовая плита, стекло магнезитовый лист, КВЛ, SML, CML, магнезитовый лист

Новини за 8.05.08: OpenOffice.org

OpenOffice.org 3 beta

Вийшла бета 3-ї версії відкритого офісного пакету OpenOffice.org. Як відомо, реліз нового офісу намічено на осінь цього року.



Серед нововведень:
1. Покращена підтримка MacOS X. Відтепер користувачам маків не потрібно використовувати X-сервер.
2. Підтримка ODF 1.2
3. Підтримка OOXML (.docx, .xlsx, .pptx)
4. Calc отримав новий інструмент для пошуку розв'язків задач оптимізації.
5. Покращений механізм побудови графіків у Calc.
6. Перероблена функція кадрування зображень у Draw та Impress.
7. Інструменти для сумісної роботи над таблицями Calc.
8. Максимальна кількість стовпчиків у Calc тепер становит 1024 (замість 256).
9. Writer отримав внизу вікна новий слайдер для швидкої зміни масштабу документу. Крім того, тепер можна тримати на екрані одночасно декілька сторінок.
10. Розширено можливості інструменту для додавання заміток у Writer.
11. Новий набір піктограм.
12. Новий Start Center.
та ін.

Повний перелік нововведеньотдых на природе,

вівторок, 6 травня 2008 р.

CAD для Linux: QCad 2.2.1

QCad є однією з найбільш відомих CAD програм у Linux. У ньому немає особливих наворотів, ніяких 3D, це проста заміна для кульману. Насправді для великої кількості задач цього цілком достатньо. Я давно вже слідкую за розвитком цієї програми проте не розглядав її як альтернативу іншим CAD пакетам з однієї простої причини - слабкі можливості адаптації під потрібні стандарти. Насправді навіть проблема була одна - неможливість проставляти розміри з засічками, так як це прийнято на архітектурних кресленнях, QCad завжди їх проставляв зі стрілками. Рік тому я навіть написав листа автору програми де описав цю проблему, на, що у відповідь отримав запевнення, що він постарається у майбутніх версіях її виправити. І от, у квітні цього року вийшла версія 2.2.0, а 2 травня 2.2.1 у яких відтепер можна проставляти розміри з засічками. Виражаючи велику подяку автору я вирішив написати цей невеличкий огляд.

Ось так тепер виглядає діалог налаштування параметрів простановки розмірів



Я спробував накреслити щось простеньке щоб оцінити зручність інтерфейсу. Загалом він є інтуітивно зрозумілим. Праворуч бачимо список шарів, для кожного з них можна обирати колір, стиль і товщину ліній. Ліворуч можна бачити основну панель з набором кнопок, її вигляд змінюється в залежності від обраного інструменту. Наприклад якщо ми виберемо лінію, то з'являться кнопки для вибору різних способів її побудови (по двом точкам, паралель і т.д.), а під час самої побудови там будуть відображатися кнопки різних типів прив'язок. Посередині знаходиться вікно для креслення, дуже зручно, що задієне коліщатко мишки, з його допомогою можна швидко змінювати масштаб і переміщюватися по кресленню. Внизу знаходиться командний рядок. Чимось схоже на AutoCAD, але мені здалося, що деяких зручностей невистачає (наприклад повтору попередньої команди по простому натисненню Enter). Але загалом, можна сказати, що на вивчення можливостей програми піде зовсім небагато часу і креслити можна досить швидко.



У якості основного формату QCad використовує dxf, таким чином особливих проблем по обміну файлами з програмами типу AutoCAD бути не повинно. Звісно якщо цей процес вміло налагодити.

На завершення, невеличка неприємність - щоб отримати доступ до нових можливостей вам знадобиться версія Professional. Ліцензія на QCad 2.2.1 Pro, якщо вам не потрібен CD фізично, коштує в межах $36, незалежно від платформи. Проте для безплатного завантаження доступна Demo версія яка є повністю функціональною проте не дозволяє вам працювати більше 10хв і не більше 100 годин вцілому. Звичайно програму можна запустити знову і продовжити роботу, але кожні 10хв вона буде просити вас купити повну версію і примусово закриватиметься. Хоча як на мене, то для подібного класу програм, її ціна є досить демократичною.

Існує і безплатна та відкрита версія QCad, так звана Community Edition, що розповсюджується за ліцензією GPL. Саме її ви можете знайти у репозиторіях Ubuntu. Але відкрита версія завжди відстає від платної на декілька версії і нині зупинилася на номері 2.0.5. Тобто багатьох нововведень там ще немає.

Офіційний сайт: http://www.qcad.org/