суботу, 13 березня 2010 р.

Цікаві скрінкасти про Ubuntu на YouTube

Канал користувача gotbletu на YouTube є підбіркою цікавих скрінкастів зроблених автором, які присвячені Ubuntu. Можна знайти огляди цікавих утиліт та різноманітні підказки щодо налаштування системи. Якщо хто ще не бачив - рекомендую.



Лінк: http://www.youtube.com/user/gotbletu

Що нам покаже Ubuntu 10.04

Нова версія Ubuntu, вихід якої планується на кінець квітня принесе з собою ряд цікавинок. У даній статті я хотів звернути увагу на поточний стан розвитку дистрибутиву. Багів звичайно поки досить багато, деякі речі виглядають явно недоробленими, але результат обіцяє бути цікавим.

Відтепер основний колір Ubuntu вже не коричневий, а фіолетовий. Основна тема також дуже суттєво перероблена.


Загалом нова тема радує, мене у всякому випадку. Але одна річ викликає здивування - перенесення кнопок керування вікном з правої на ліву сторону заголовка. Імхо не варто було цього робити, у такого рішення більше мінусів ніж плюсів. Зрозуміло, що MacOS X багатьом не дає спокою, але там все таки інша організація інтерфейсу тому й кнопки зліва є логічними (та й їх порядок там інший). Можливо правда до релізу користувачам запропонують альтернативу. Ще одна цікава зміна - тепер вікна можна переміщувати тримаючись мишкою навіть за область меню.

Багато аплетів на верхній панелі помітно модифіковано. Наприклад меню вимкнення/перезавантаження та вибору статусу рознесені по різним аплетам. Звертає увагу на себе інтеграція з соціальними сервісами (Twitter, Facebook та ін.). Дуже радують мінімалістичні іконки, тут їх стало більше ніж у 9.10. Мені вони дуже подобаються бо абсолютно не напряжні.


Перемикач розкладки клавіатури тепер з'являється на панелі автоматично коли ви додаєте в систему другу розкладку (і це логічно). Також перероблено багато діалогів налаштувань, як наприклад діалог керування користувачами чи утиліта керування дисками, а файловий менеджер Nautilus віднині може працювати в двохпанельному режимі.


Дещо змінено набір програм. З поставки Ubuntu 10.04 прибрано Gimp, а замість страшнючого XSane для роботи зі сканерами додано більш простий і зручний Gnome Scan, також з коробки доступний Gwibber. Крім того до поставки включено редактор відео Pitivi.

Суттєвих змін зазнав Ubuntu Software Center. Він не лише тепер краще виглядає, але реально став зручніше у роботі.


Зверніть увагу на напис на кнопці: Install - Free. Думаю, буде цілком логічно, якщо через деякий час ми зможемо побачити в Software Center і платні програми. Як на мене, то наявність зручної системи дистрибуції платних програм було б дуже серйозним плюсом для Ubuntu, як десктопної ОС.


Досить інтригуюче виглядає новий розділ в Rhythmbox. На мою думку важливість появи Ubuntu Music Store важко переоцінити і зовсім скоро ми повинні будемо його побачити.


На жаль з Ubuntu One у мене так і не наладились добрі відносини. Маю надію, що його таки доведуть до того стану щоб він став реальною альтернативою для Dropbox.

Загалом вибраний Ubuntu вектор лише радує. Думаю, що певний рівень комерціалізації буде лише на користь, та й модель монетизації проекту тепер стає цілком ясною. Це добре.