суботу, 25 жовтня 2008 р.

Огляд VMWare Workstation 6.5

VMWare Workstation 6.5 - це нова версія комерційної платформи віртуалізації від VMWare. З появою безплатного VMWare Server необхідність у комерційних рішеннях дещо впала, але які функції може надати Workstation? Чи варта вона своєї ціни у $189? Що ж, подивимось.

Безумовно, однією з найцікавіших функцій версії 6.5 є підтримка апаратної акселерації графіки. Досі подібна функція була прерогативою лише VMWare Fusion для MacOS X. Все, що вам потрібно, це встановити на гостьовій системі VMWare Tools і відмітити відповідну галочку у налаштуваннях віртуальної машини. VMWare буде транслювати виклики DirectX у команди OpenGL на вашій основній Linux системі.



Але не все так гарно як хотілося б, можливо правда це особливість мого не зовсім потужнго комп'ютеру, але не всі програми які потребують апаратної акселерації (передусім ігри) запускаються. На скріншоті нижче, можна побачити легендарний Need For Speed 2 запущений на гостьовій Windows 2000.



Однією з неприємних особливостей Linux версії VMWare Server є відсутність підтримки Shared Folder. Комерційна версія вільна від цього недоліку.



Ще однією особливість VMWare Workstation є можливість запису скрінкастів. Достатньо обрати VM -> Capture Movie, вказати ступінь стискання відео та ім'я файлу.
Також можна записувати і потім відтворювати будь які дії з віртуальними машинами.

Звичайно це не всі переваги. У комплект поставки також входить VMWare Player та Virtual Network Editor. Помітно краще реалізовано роботу з USB. Інтегровано засоби для аналізу співпраці гостьової системи з залізом.



Взагалі, нова Workstation виглядає дуже непоганим продуктом. У той же час, якщо вам достатньо функцій VMWare Server, то можна абсолютно спокійно продовжувати користуватись і ним. Workstation все ж таки досить дорога штука, хоча звичайно ж при бажанні, знайти дистрибутив з кейгеном не є проблемою ( thepiratebay.org у цьому плані рулить ).

Огляд Ubuntu 8.10 RC

Я вже публікував новину про вихід реліз-кандидату нової версії Ubuntu, офіційний реліз якої намічено на 30 жовтня. Звичайно, я не міг втриматись щоб не подивитися, а тому завантаживши ISO, відразу ж встановив систему під VMWare (заодно потестувавши нову Workstation 6.5, але про це буде пізніше). Враження залишилися цілком позитивні, взагалі жодних особливих глюків я не помітив. А тепер по суті.

Перш за все кидається в очі дещо підкоректований інсталятор. Взагалі зміни мені здалися досить косметичними і це більшою мірою стосується етапу розбивки на розділи. Ще потрібно сказати, що з диску не обов'язково завантажуватися у режимі LiveCD, можна відразу запускати встановлення. Інсталятор в обох випадках буде однаковий, просто не буде завантажуватися робоче середовище. Українська локалізація з кожною версією стає все краще, що не може не радувати. Дуже важливе нововведення - утиліта, яка дозволяє підготовати LiveUSB варіант дистрибутиву, це те чого мабуть чекали всі власники нетбуків.

У якості основної теми, як і раніше, виступає Human. Звичайно, якщо пригледітись, то можна побачити деякі дрібні відмінності у порівнянні з попередніми релізами, але ключових змін немає. Хіба тільки по традиції змінилася заставка. На додачу з'явилася темна тема - DarkRoom, власне, вона фігурувала в Intrepid ще з ранніх альф. Не хочу нікого образити, але мені вона здалася повною лажею. Імхо Марку таки потрібно щось робити з зовнішнім виглядом, тим більше, що просто чудові концепти вже існують, наприклад на DevianART. Можливо до 9.04 таки щось зрушиться у даному напрямку.

Gnome 2.24

Gnome як завжди надає перевагу еволюції над революцією, а тому на перший погляд особливих змін не видно. Але це на перший погляд. Nautilus тепер підтримує таби, по аналогії з Firefox. Також з'явився ще компактний варіант перегляду каталогів (на додачу до списку і значків). У бічній панелі, напроти піктограм змінних пристроїв, тепер розміщено кнопки для швидкого розмонтування.



Стало набагато зручніше працювати з архівами. Відтепер штатна утиліта архівації дозволяє захищати архіви паролями, шифрувати їх, а також розбивати на томи. Але й це ще не все, відтепер ви можете дуже просто примонтувати до файлової системи будь-який архів, просто обравши відповідний пункт у контекстному меню, і працювати з ним як з будь-яким зовнішнім накопичувачем. Сказати, що це зручно, значить нічого не сказати, це просто супер. Звичайно ж підтримується також і монтування ISO файлів.

При спробі програти мультимедійний контент для якого потрібні кодеки, як і раніше запускається майстер, який допомагає їх встановити. Але тепер він доповнився кнопкою, яка дозволяє легально купити кодеки Fluendo у магазині Canonical тим користувачам, які живуть у країнах де діють софтверні патенти. Totem отримав новий плагін - для перегляду контенту BBC.

Досить цікаво, що Deskbar відтепер можна використовувати у ролі калькулятора. Не знаю, чи моя ідея на Ubuntu Brainstorm вплинула на це нововведення чи ні, але все одно приємно.



Повністю перероблено логіку аплету та діалогу завершення роботи. Відтепер він більше нагадує відповідний діалог MacOS X ніж Windows XP.



GIMP 2.6

Даний реліз всім відомого графічного редактора несе одразу декілька цікавинок:


  • Новий інтерфейс. Відтепер, у панелі задач, GIMP відображається у вигляді однієї кнопки, рядок меню тепер також один - у основному вікні, яке тепер відкривається завжди, навіть якщо жодного файлу ен створено. Щоб почати редагувати зображення, його можна тепер просто перетягнути мишкою з файлового менеджеру у вікно GIMP.

  • Інтеграція GEGL. Саме так, основна маса нововведень GIMP схована від стороннього погляду, так би ммовити "under the hood". Потрібно сказати, що інтеграція насправді лише розпочалася і довгоочікувану повну підтримку високої глибини кольору ми побачимо або у версії 2.8, або, якщо не пощастить, то аж у 3.0.





Network Manager 0.7

У порівнянні з попередніми релізами, Network Manager змінився кардинально. Кількість опцій вражає. Не знаю, як все це працюватиме на практиці, потрібно звичайно тестувати, але опцій дійсно дуже багато. Зокрема тепер можна просто додавати підключення через мобільний телефон, VPN та ін. Для кожного типу з'єднання доступно для редагування багато опцій, наприклад зміна MAC-адреси чи значення MTU.



Synaptic отримав функцію Quick Search, тепер працювати з ним стало зручніше. Загалом, у новій Ubuntu дуже багато саме таких, нібито не зовсім помітних покращень, але коли починаєш розбиратися глибше, то виявляється, що дуже навіть корисних.



Версія OpenOffice.org так і залишилася - 2.4. Офіційно 3.0 буде включена лише у релізі Ubuntu 9.04, тому всім бажаючим отримати новий офіс, доведеться підключати відповідний ppa з launchpad.net і встановлювати його самому. Новий реліз Python 2.6 також не відбився на Ubuntu, в дистрибутив, як і раніше, входить версія 2.5.

Звичайно, не все так вже чудово. В Інтернеті можна зустріти інформацію про несумісність драйверів до ряду відеокарт nVidia з новим X.Org 7.4. Також є інформація, що поточна версія VirtualBox не працює з ядром 2.6.27. Але, на мою думку, це просто питання часу, раніше подібні випадки також бували. EeePC, як і раніше, не підтримується з коробки на 100%, як і раніше потрібно самому ставити драйвер WiFi, функціональні клавіші та OSD. Нікуди не дівся і старий глюк з вимиканням EeePC. Мій принтер Canon LBP-810, як і раніше обирає невірний дравер, хоча існує повністю робочий драйвер від виробника. Тобто, що стосується обладнання, то особливої різниці з Hardy я не помітив.

Але загалом, Intrepid Ibex мені сподобалася. Навряд чи я кинуся переводити свої комп'ютери на нову систему у перший же день релізу, але десь через місяць, коли вийдуть основні апдейти, цілком.

пʼятницю, 24 жовтня 2008 р.

Вийшов Ubuntu 8.10 Release Candidate

За шість днів до релізу Intrepid Ibex, Canonical представила реліз-кандидат свого нового дистрибутиву.

Завантажитискачать фильмы 3gp бесплатно без регистрации,

вівторок, 21 жовтня 2008 р.

ShipIt приймає замовлення на Ubuntu 8.10

До релізу Intrepid Ibex залишилося недовго і на shipit.ubuntu.com вже можна замовити безплатну доставку дисків. Замовляйте, якщо хто ще не замовив.

yEd 3.1.1

Якщо вам доводилося шукати Linux альтернативу для MS Visio, то швидше за все ви були не вельми вражені. Так, Dia дозволяє робити багато, але це мабуть все ж таки не зовсім той інструмент. У такому разі раджу звернути увагу на yEd. Це потужний графічний редактор призначений для малювання різноманітних схем, UML-діаграм та ін.


Програма написана на Java, тому у вас має бути встановлено JRE. Сам процес встановлення дуже простий:

1. Завантажуємо інсталятор: http://www.yworks.com/en/products_download.php?file=yEd3_1_1.sh
2. Виконуємо у консолі:
sudo sh yEd3_1_1.sh

3. Все. Тепер можемо запускати редактор командою yed .

Дана стаття на 7bits