суботу, 23 лютого 2008 р.

FOSDEM 2008

Протягом 23-24 лютого (тобто у даний момент) у Брюсселі (Бельгія) проходить конференція FOSDEM 2008 (Free and Open Source Software Developers' European Meeting).

Дивитися виступи можна наживо в Інтернеті:
Прямий ефір

Програму виступів можна знайти тут

пʼятницю, 22 лютого 2008 р.

Новини за 22.02.2008: Wine, Canonical

Вийшов Wine 0.9.56

Вийшла нова версія Wine. Як завжди, багато виправлень помилок. Більшою мірою це стосується програм роботи з графікою, особливо тих, що використовують DirectX.

Подробиці

IBM DB2 тепер у репозиторії partner

Canonical оголосила про доступність для завантаження та встановлення системи управління базами даних IBM DB2 Express-C через Ubuntu Partner Repository. Крім того, через магазин shop.canonical.com можна буде придбати річний контракт на технічну підтримку за $3750. IBM DB2 Express-C є безплатною версією СУБД DB2.

Подробиці

Оформляємо програмний код у LaTeX

Оформляючи деякий методичний матеріал для студентів, я задався питанням, чи можна знайти простий спосіб оформлення програмного коду для публікації? Тобто, щоб програмний код який ви вставляєте наприклад у свою книжку чи посібник, мав би гарний вигляд, так щоб ключові слова автоматично виділялися жирним, а коментарі наприклад курсивом. Звісно ж, якщо ви як і я, використовуєте LaTeX, то це не проблема. Для оформлення програмних кодів передбачено пакет listings.

Працювати з ним дуже просто. Наприклад, якщо я пишу посібник по Pascal, то мені потрібно вставити у преамбулу документу наступні команди:

\usepackage{listings}
\lstset{language=Delphi}


А далі, вже у тілі документу, тепер можна використовувати оточення \begin{lstlisting}..\end{lstlisting} для того щоб вставити програмний код. Наприклад наступний код

\begin{lstlisting}
if вираз then
якщо так
else
якщо ні;
\end{lstlisting}

Ну наприклад:
\begin{lstlisting}
if a=2 then
writeln('Hi')
else
writeln('Bye');
\end{lstlisting}

після компіляції згенерує наступний код:



Ось так. Докладніше, про всі опції даного пакету можна прочитати завантаживши цей файл (700Кб).

четвер, 21 лютого 2008 р.

Новини за 21.02.08: Alpha 5

Новинки у Alpha 5

23 лютого з'явиться п'ята альфа Ubuntu 8.04. На даний момент закінчено додавання нових функцій і розробники повністю зосередилися на відловлювання багів. З того, що вже додано:
Xorg 7.3
Kernel 2.6.24
PulseAudio
PolicyKit
Firefox 3 Beta 3 (браузер)
Transmission (клієнт Bittorrent)
Vinagre (VNC)
Brasero (тепер замінить Serpentine)
Аплет World Clock
GVFS
GNOME System Monitor
KVM (віртуалізація)
ufw (файрвол)
wubi (інсталятор для Windows)

Подробиці

середу, 20 лютого 2008 р.

Новини за 20.02.08: Intrepid Ibex, HP

Intrepid Ibex - наступний у родині Ubuntu

Марк Шатлворт сьогодні оголосив офіційне ім'я Ubuntu 8.10, яка побачить світ у жовтні. Це ім'я - Intrepid Ibex. Ну, а по нашому, просто Безстрашний Козеріг (або якщо взагалі по-простому - козел).

PS: Цікаво, яку траву смалить Марк, що такі назви вигадує? :)

Подробиці

HP збирається випустити UMPC на базі Linux

HP готує новий ноутбук класу UMPC - HP Compaq 2133. Новий лептоп буде мати 9,8-дюймовий WXGA дисплей, прцесор VIA C7, слот ExpressCard/54, веб-камеру, бездротовий мережевий адаптер та опціонально SSD-накопичувач. Корпус з анодованого алюмінію матиме вагу 1,5кг. У якості операційної системи буде використовуватися GNU/Linux або MS Vista. Очікуються ціни в діапазоні $499-$650 в залежності від комплектації та обраного програмного забезпечення.

Подробиці

Перевіряємо систему на наявність руткітів

На сьогоднішній день, можна, з досить високою долею ймовірності, вважати, що для Linux проблема вірусів ще не актуальна. Проте для *nix систем може бути актуальною проблема руткітів. Руткіт (rootkit) - це спеціальний модуль ядра або інший софт який зловмисник, отримавши права суперкористувача, може встановити на вашу систему, з певною метою. Наспраді, це можуть бути трояни, сніфери, сканери та ін. Ubuntu має два бар'єри для протидії цій проблемі - файрвол (iptables) та інструмент випереджаючого захисту AppArmor.

Проте постає питання, а як же перевірити систему, чи не прорвався часом хтось через цей захист? Насправді, досить просто, достатньо встановити утиліту chkrootkit:
sudo apt-get install chkrootkit

Далі просто даємо команду chkrootkit і дивимося на результат. Для всіх пунктів повинно бути "not found" або "not infected".

Існує ще одна утиліта для пошуку руткітів - rkhunter. Встановлюється вона аналогічно:
sudo apt-get install rkhunter

Потім оновлюємо базу руткітів:
sudo rkhunter --update

І запускаємо процес сканування:
sudo rkhunter --сheck

Якщо програма напише, що нічого не знайшла, значить можна спати спокійно.

вівторок, 19 лютого 2008 р.

Новини за 19.02.08: Dell, LSB

Поповнення в Ubuntu-based сім'ї ноутбуків від Dell

Нещодавно Dell порадував спільноту рішенням почати постачання ноутбуків лінійки XPS з встановленим Ubuntu. І ось чергова новина - Inspiron 1525 поповнить ряди Linux-лептопів. Комп'ютер поставлятиметься з встановленим дистрибутивом Ubuntu 7.10 і з можливістю легального відтворення DVD (з допомогою пропрієтарного LinDVD). Продукт буде офіційно доступний на ринках Британії, Франції, Іспанії та Німеччини. Ну і у США звичайно.

Подробиці

Оголошено нову версію стандарту LSB 3.2

Некомерційна організація Linux Foundation оголосила про вихід нової версії стандарту Linux Standard Base (LSB) версії 3.2.

У LSB 3.2 додано підтримку Perl та Python, додано нові інтерфейси друку та підтримку драйверів. Додано підтримку libasound, API для ALSA. Додано т.з. тріальну підтримку модулів, які ще не сертифіковано, декілька стандартів freedesktop.org, включаючи меню та теми для піктограм, просування Qt4, підтримка Xrender.

Подробиці