пʼятницю, 29 лютого 2008 р.

Новини за 29.02.08: Full Circle

Full Circle Magazine - Issue 10

Вийшов черговий, вже десятий, номер журналу Full Circle Magazine, що видається спільнотою Ubuntu. У номері: встановлення Linux Mint, графічний редактор TuxPaint, ріпінг DVD з допомогою AcidRip, огляд Asus EeePC з Xubuntu та багато іншого.



Завантажити

Реклама

абразивы во Владимире,маркетинг в сети интернет,пассат,водонагреватели тюмень, водонагреватель.,

четвер, 28 лютого 2008 р.

Для початківців: як встановлювати програми в Ubuntu

Оскільки маю час і натхнення, то вирішив продовжити цикл статей для початківців. У попередній статті серії я намагався популярно розповісти про основні моменти, які відрізняють Linux від Windows. Там ятрохи згадував про встановлення програм, але дуже коротко. Сьогодні я спробую розповісти про це докладніше.

Більшість з вас знає як встановлюються програми у Windows. Відразу скажу одну річ, багато новачків у Linux страждають від того, що переносять ці свої навички сюди. Тому краще, що ви можете зробити у цьому випадку - забути про те як ви встановлювали прогруми у Windows. Я серйозно, уявіть, що ви ще ніколи в житті не встановлювали сторонніх програм. Як це не парадоксально, але у даному випадку старі навички можуть дещо заважати.

Отже, почнемо. Перше, що ми повинні усвідомити, це те, що у Linux завжди існіє декілька способів розв'язати одну й ту ж проблему. Але це не означає, що якийсь із цих способів не буде кращим за інші. Тому я буду описувати різні способи встановлення програм у порядку зниження бажаності їх використання.

Ключові поняття

Репозиторій - це не, що інше як сховище пакетів. Зазвичай на якомусь онлайн-сервері, хоча ніщо не заважає створити локальний репозиторій, чи репозиторій на DVD. Під пакетом мається на увазі файл .deb (в Ubuntu) який містить у запакованому вигляді необхідні програмні файли, інсталяційні скрипти та різного роду додаткову інформацію. Це цілком можна порівняти з файлами .msi у Windows, хоча це й досить грубо. Часто, для роботи якоїсь із програм вимагаються певні додаткові бібліотеки. У такому випадку, пакет який потребує для роботи інший пакет, не встановиться до тих пір доки не будуть встановлені необхідні йому для роботи пакети. Це називається залежностями. У Windows також можна іноді помітити щось подібне. Наприклад деякі ігри вимагають присутності у системі певної версії DirectX, тобто вони залежать від нього. У Linux така практика є набагато більш поширеною. Такий підхід дозволяє суттєво зменшити трафік, а також місце на диску, але іноді ускладнює сам процес встановлення.

Основний спосіб. Використання офіційних репозиторіїв
Найпростіший спосіб встановити нову програму в Ubuntu, це просто вибрати пункт меню Програми -> Встановити/Видалити. Далі потрібно лише вибрати необхідну програму у каталозі, поставити галочку і натиснути Застосувати. Все інше буде зроблено автоматично. Систкма сама завантажить необхідні пакети з Інтернету, встановить і додасть новий пункт у меню. Простішого способу годі шукати.



Якщо ви хочете мати більше можливостей впливати на процес, то можна використати більш просунутий інструмент - Synaptic. Виберіть Система -> Адміністрування -> Менеджер пакунків Synaptic і отримаєте більш функціональний інструмент для роботи з пакетами. Зокрема ви можете наприклад встановлювати програми частково, якщо вам наприклад не потрібна документація чи ще щось.



Крім того, можна використовувати і консольні інструменти. Наприклад якщо ви хочете встановити програму для записку дисків Brasero, то можете просто набрати команду sudo apt-get install brasero і вона встановиться.

У такого методу встановлення програм є маса переваг: це просто зручно, ви встановлюєте протестовані програми, які гарантовано будуть працювати на вашій системі, залежності між пакетами будуть розв'язуватися автоматично, при появі у репозиторії нових версій встановлених програм вас буде про це проінформовано.

Використання сторонніх репозиторіїв
Хоча у офіційних репозиторіях програм дуже багато, проте можуть бути проблеми. Наприклад деякі програми можуть бути присутні у вже застарілих версіях, а деяких просто може не бути. При цьому ряд проектів має власні репозиторії. Наприклад Wine, Elisa та ін. У такому випадку на офіційному сайті потрібної вам програми повинно бути описано як такі репозиторії підключити. У всьому іншому, процес встановлення не відрізняється від вже описаного.

Безпосереднє встановлення з deb-пакетів
Звісно ж ви завжди можете завантажити готові deb-пакети з допомогою браузера. Існують портали з софтом, як GetDeb.net наприклад. А можна завантажувати файли напряму з офіційного сайту потрібної вам програми. Завантажені пакети легко встановлюються звичайним подвійним кліком мишки. Мінус такого підходу - менеджер оновлень не буде відслідковувати появу нових версій встановленої програми.

Якщо ви маєте пакет rpm (для систем типу Fedore, Mandriva, SuSE і т.д.), то його можна зконвертувати у deb з допомогою утиліти alien (встановлюється окремо). Проте робити це рекомендується лише у виключних випадках коли пакетів deb у доступі немає (наприклад драйвери принтерів Canon на офіційному сайті викладені виключно у rpm).

Встановлення програм з власним інсталятором
Іноді програми можуть розповсюджуватисяз власним інсталятором. Це нічим не відрізняється від ситуації з Windows. Тільки тут, розпакувавши tar.gz архів з дистрибутивом програми, ви замість setup.exe побачите щось типу INSTALL.sh. Якщо цей файл не захоче запускатися, то ймовірно йому просто не задані права на запуск, тоді потрібно або поставити відповідну галочку у вікні Властивості в файловому менеджері, або виконати команду chmod +x INSTALL.sh. Іноді дистрибутив програми розповсюджується у вигляді архіву, що сам розпаковується. У такому випадку це буде просто один єдиний файл .sh який і потрібно запустити. Далі ви протсо отримаєте майстер де потрібно буде відповісти на ряд питань, так само як це робиться у Windows. Так встановлюються офіційні драйвери nVidia, середовище розробника NetBeans і т.п.

Встановлення програм які не потребують інсталяції
Є програми які розповсюджуються у вигляді звичайного архіву tar.gz, який просто достатньо кудись розпакувати. У Windows також є такі програми, їх ще часто називають словом Portable. Встановлювати такі програми можна будь-куди, але стандартне місце зазвичай - це каталог /opt. Звісно ж, пункти на запуск у меню вам доведеться додавати вручну, для цього потрібно клацнути правою кнопкою по заголовку меню Програми і вибрати Правка меню.

Встановлення програм з вихідних кодів
Я рекомендую по можливості уникати цього способу встановлення програм. Основне, що вам знедобиться - це засоби для компіляції, для цього спочатку потрібно встановити пакет build-essential. Далі, потрібно розпакувати архів з кодами програми у якусь тимчасову папку. Потім потрібно знайти файл README або INSTALL, прочитати його і виконати те, що там написано. Частіше за все, встановлення програм таким способом обмежується послідовним виконанням наступних команд:

./configure
make
sudo make install

Але у деяких випадках можуть бути відмінності. Крім того, після виконання скрипту ./configure ви можете отримати повідомлення про те, що у системі не встановлено бібліотек потрібних для компіляції програми. У такому випадку потрібно буде встановити їх самому і повторити процес. Звичайно процес компіляції займає певний час і напряму залежить від потужності вашого комп'ютеру.

Ось так. Бажано звичайно по можливості уникати встановлення прграм не через deb-пакети, тобто інші способи не рекомендуються. Проте я вирішив описати різноманітні варіанти, щоб новим користувачам Ubuntu було все зрозуміло.программирование на ассемблере

Новини за 28.02.08: Ubuntu

Ubuntu Brainstorm

Анонсовано нову ініціативу спільноти Ubuntu - Ubuntu Brainstorm. Відтепер кожен бажаючий, зайшовши на сайт http://brainstorm.ubuntu.com/ може висловити будь-яку ідею, яка на його погляд, варта того щоб бути реалізованою в Ubuntu. За кожну з таких ідей можна голосувати, відповідно піднімаючи чи опускаючи її рейтинг. Таким чином, розробники Ubuntu зможуть відслідковувати, які функції системи є найбільш бажаними для користувачів і зосередитися у першу чергу саме на їх реалізації.

Що ж сказати, мені ідея подобається.



Подробицімясные кулинарные рецепты

Що бажано встановити в Ubuntu після інсталяції

Зараз я займуся дещо невдячною справою. Я спробую порадити деякі пакети і програми, які бажано встановити в Ubuntu після встановлення і налаштування самої системи. Звичайно, Ubuntu не Windows, ви отримуєте систему з досить непоганим набором програм, які практично відразу дозволяють приступити до роботи. Проте, для того щоб зробити систему більш функціональною і зручною, потрібно встановити деякий додатковий набір пакетів.

1. Встановлюємо мультимедіа кодеки. Як відомо, відразу після встанвлення Ubuntu ви маєте змогу слухати музику лише у форматі OggVorbis та дивитися відео у форматі OggTheora (таке обмеження викликано ліцензійними проблемами). таким чином, необхідність встановлення додаткових кодеків повинна бути очевидною. Я вже писав про це у своєму блозі у статті Встановлення мультимедія-кодеків в Ubuntu, тому повторюватися не буду.

2. Встановлюємо розширення для файлового менеджеру Nautilus. Я відібрав декілька на мій погляд дуже корисних, які додають ряд корисних пунктів у контекстне меню: відкриття терміналу, конвертація зображень, відкриттся файлового менеджера з правами root, розшарювання папок і встановлення шпалер на робочий стіл.
sudo apt-get install nautilus-open-terminal nautilus-image-converter nautilus-gksu nautilus-share nautilus-wallpaper



3. Wine. Я не є великим прихильником подібних інструментів, але ніде правду діти, часто без них просто неможливо обійтися. Елементарний приклад - вам прислали по пошті архів, що сам розпаковується. Звичайно ж у форматі .exe. Або ви просто хочете пограти у цікаву гру, нативного аналогу якої для Linux не існує. Та багато причин насправді моеж бути. Тому я все ж таки рекомендую встановити Wine. Як це зробити я вже писав у статті Запуск програм для Windows в Ubuntu.

4. Бажано встановити програму для запису оптичних дисків. Хоча штатний Nautilus вміє це робити, проте його можливостей іноді не вистачає. Я рекомендував би встановити Brasero.
sudo apt-get install brasero
Ще одна чудова альтернатива для запису дисків - Nero Linux 3. Це звичайно платна програма, але дійсно варта своїх 20 Єврів.

5. Консольний файловий менеджер Midnight Commander (клон знаменитого Norton Commander для *nix). Я б сказав би, що це також досить корисна штука яку варто встановити.
sudo apt-get install mc

6. Переглядач .chm файлів. Часто в Інтернеті можа знайти електронін книги у форматі .chm. Щоб мати змогу відкривати такі файли у Linux потрібно встановити gnochm:
sudo apt-get install gnochm

7. Менеджер завантажень. У поставку Ubuntu вже входить консольна утиліта wget, яка й виконує цю роль. Проте, графічний інтерфейс все ж таки штука зручніша, тому я рекомендую встановити графічний фронт-енд для цієї утиліти - gwget.
sudo apt-get install gwget



Я думаю цього цілком досить для початку.

середу, 27 лютого 2008 р.

Новини за 27.02.08: nVidia, Google, Renoise

Оновлення драйверів від nVidia

Вийшла версія 169.12 офіційного драйверу для відеокарт nVidia. Загалом, як завжди, зроблено ряд багфіксів, покращено керування живленням та підвищено стабільність на відеокартах GeForce 8.

Завантажити

Google висловив позицію щодо OOXML

У понеділок на офіційному блозі Google з'явився пост від Zaheda Bhorat, де озвучено позицію Google щодо формату OOXML прийнятого у MS Office 2007. У замітці акцентується увага на важливості використання відкритих стандартів для обміну інформацією, таких як ODF. Що ж до OOXML, то після докладного аналізу, Google вважає його обмеженим і непотрібним, таким, що працює виключно на інтереси Microsoft Office.

Подробиці

Renoise 1.9.1 Linux Demo

Вийшла перша публічна демо-версія для Linux потужного професійного трекерного музичного редактору Renoise. Демо-версія є повністю повнофункціональною окрім підтримки .WAV експорту. Повна версія редактору коштує 49.99 Євро.



Подробиці

вівторок, 26 лютого 2008 р.

Новини за 26.02.08: Adobe, Google, Chumby

Adobe Open Source

На днях фірма Adobe відкрила сайт з назвою Adobe Open Source. Після нещодавного зрушення у цьому напрямку від Microsoft це ще одна досить гучна новина. На цьому сайті можна знайти ряд відкритих проектів, які більшою мірою стосуються веб-розробки:

    BlazeDS
    Flex 3 SDK
    Flash Ajax Video Component
    Generic Image Library
    Adobe Media Gallery
    Adobe Source Libraries
    Tamarin
    Webkit
    XMP (eXstensible Metadata Platform)

Я далекий від думки, що Adobe націлилася на поступове відкриття своїх проектів. Чомусь мені здається, що вони просто хочуть здаватися білими і пухнастими, типу, а ось погляньте, ми теж поважаємо OpenSource. Наврядчи ми дочекаємося Linux-версію Photoshop, Illustrator чи Acrobat, у крайньому разі в найближчі декілька років. Я так думаю.

Google Summer of Code 2008

Компанія Google заявила про старт чергового (вже четвертого) сезону своєї програми Summer of Code. Нагадаю, що дана програма заохочує роботу студентів та аспірантів влітку над вдосконаленням відкритих проектів. Кожен студент завершивший виконання конкретного завдання, складеного представниками відкритих проектів, отримає $4500.

З 3 по 20 березня Google буде приймати задачі від відкритих проектів, а з 24 по 31 березня - заявки від студентів на бажання участі у програмі. До 11 квітня представники відкритих проектів мають відібрати учасників для виконання завдань.

Подробиці

Linux-девайс від Chumby

Chumby Industries анонсувала мультимедіа пристрій на базі Linux за $180. З його допомогою можна переглядати контент від різних постачальників. Наприклад можна дивитися новини та деякі програми від CBS, новини музики та кіно від MTV, можна дивитися погоду на weather.com, слухати онлайн радіостанції та ін.



Чесно кажучи я не зовсім розумію у чому реальний сенс цього девайсу, але все ж таки новина зв'язана з Лінуксом.

Подробиці