суботу, 7 червня 2008 р.

Підключаємось до Інтернету через Life:)

Life:) відомий своєю не лише не дуже високою якістю зв'язку але й низькими тарифами на GPRS Internet. Я придбав собі їхній стартовий пакет щоб мати змогу використовувати телефон у якості модему з моїм Eee PC, бо у Київстара відповідні тарифи все ж таки зависокі. Але постала проблема, як цей Інтернет підключити у Linux? На офіційному сайті наведено інструкцію лише для Windows. Насправді ж все досить просто.

1. Підключаємо телефон до комп'ютеру з допомогою USB-кабелю.
2. sudo gedit /etc/wvdial.conf
3. Міняємо вміст конфігураційного файлу на такий:

[Dialer Defaults]
Init1 = ATZ
Init2 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Modem Type = USB Modem
Baud = 460800
New PPPD = yes
Modem = /dev/ttyACM0
ISDN = 0
Phone = *99***1#
Username = 123
Password = 123

і зберігаємо зміни.
4. Все, тепер ми можемо підключатися до Internet просто набравши в консолі sudo wvdial Материалы для отделки,

Реклама

Винница,Авторские изделия ручной работы.,Каретный двор прокат авто.,юридические услуги, консультация юриста бесплатно.,лечение детей за рубежом- это шанс.,бетон раствор бетоны и растворы в Иваново.,бетон раствор бетоны и растворы в Иваново.,

Пошук в історії команд Linux

Зазвичай у терміналі ми використовуємо однотипні команди, тому використання списку історіії замість набирання команди знову є логічним. Більшість знають про те, що список історії можна гортати стрілками вгору та вниз. Тобто, наприклад якщо ми хочемо ще раз ввести попередню команду, то нам не потрібно вводити її знову, достатньо лише натиснути стрілку вгору. Але якщо ви вводили потрібну вам команду досить давно, то такий спосіб не згодиться — доведеться довго гортати. У такому випадку на допомогу прийде функція пошуку. Просто натисніть Ctrl+R на екрані з'явиться запрошення на введення рядка пошуку, набирайте перші літери і по мірі набору система буде підставляти знайдені команди з історії. По завершенню просто натисніть Enter і команда вставиться у командний рядок.

Asus Eee PC: перші враження

Цього тижня я нарешті придбав собі Asus Eee PC 4G. Ці компактні і недорогі ноутбуки вже досить давно продаються в усьому світі, але до України добралися лише нещодавно. Цьому передували місяці очікувань та маса різноманітних чуток. Але як би там не було, а нарешті все ж ми дочекалися. Дочекалися правда того, що за кордоном вже почали продавати Eee PC 900, а в нас продається лише 701, ну але то вже інша справа. В Україні ці комп'ютери наразі продаються лише у мережі магазинів Фокстрот. Продають вони ту ж саму модель, що й російський Ельдорадо. Тобто ми маємо чорний Eee PC 4G з акумулятором на 4400mAh і передвстановленою Windows XP Home (російська). Серед особливостей можна ще виділити клавіатуру з російськими літерами (українські літери і, ї, ґ та апостроф відсутні), слот для SD карт не містить заглушки, один з гвинтів кріплення нижньої кришки опломбовано наклейкою.

Різноманітних оглядів Eee PC в Інтернеті за останній рік наплодилося дуже багато, тому я думаю немає великого сенсу його докладно описувати. Я зупинюсь лише на найголовнішому. Ну, по-перше вживу ноутбук виглядає набагато краще ніж на фотографіях. Чорна модель виготовлена з матового пластику і виглядає помітно дорожче ніж є насправді. Звичайно, білий варіант виглядав би більш стильно, але чорний мені здається більш практичним. Слідів від пальців на матовому корпусі не залишається, крім того пластик нефарбований, а отже швидше за все зможе довго зберігати товарний вигляд. В одному з оглядів було проведено аналогію з лептопами IBM, щось у цьому дійсно є. Наступна річ яка реально вражає — це розміри. На фотографії нижче можна порівняти його розміри зі смартфоном Nokia E50. Eee PC насправді лише зовсім трохи більший за формат A5, а по товщині його можна порівняти з невеличкою книжкою.



Не дивлячись на свої мініатюрні розміри, Eee PC є повноцінним ноутбуком з цілком звичними комплектуючими. Маємо наступну картину:
- центральний процесор - Intel Celeron M ULV 900MHz, що працює на частоті 630MHz;
- оперативна пам'ять — 512Мб;
- SSD накопичувач на 4Гб,
- інтегроване відео Intel GMA;
- WiFi;
- вебкамера;
- динаміки та мікрофон:
- слот для карт формату SD;
- три слоти USB;
- вихід на зовнішній монітор:
- Ethernet роз'єм;
- 3,5мм роз'єми для підключення навушників та мікрофону.
Власне це й усе, присутні лише найбільш необхідні речі, особливих наворотів тут немає. Врешті решт за таку ціну це нормально. Чі занадто це слабка конфігурація чи ні? Це залежить від того, що ви очікуєте від даного гаджету, тут дійсно є певні спірні моменти на яких я зупинюся далі. Загалом, якщо продивитися теми про Eee PC на різноманітних комп'ютерних форумах, то можна помітити, що найбільше його критикують за екран, клавіатуру та SSD диск. Я інтенсивно працюю з ноутбуком вже декілька днів, фактично не випускаю його з рук і вже можу зробити певні висновки по даним моментам. Отже...

Екран
У Eee PC використовується 7” LCD матриця з розподільчою здатністю 800х480. Екран є абсолютно аналогічним тому, що використовується в UMPC Samsung Q1 та Asus R2H. Відверто кажучи, 7” це досить таки мало, розміри ноутбука дозволяють вмістити більшу матрицю, що Asus і продемонструвала випустивши на ринок модель 900. З іншого боку, цілком зрозуміло, що більша матриця неодмінно призвела б до збільшення ціни та зменшення часу роботи від акумулятора. Врешті решт маємо певний компроміс. Так, звичайно до екрану доведеться дещо звикнути, але працювати з ним цілком можна. Що ж стосується розподільчої здатності у 800х480 точок, то я вважаю її оптимальною для такого фізичного розміру екрану. Так, на екрані не дуже багато всього розмістиш, але у той же час елементи не є настільки дрібними, щоб доводилося сильно напружувати зір. Тобто доведеться звикати, доведеться дещо попрацювати з налаштуваннями, але загалом терпимо. Сама матриця досить якісна, кольори передаються непогано, тому переглядати фільми дуже приємно і зручно. З набором текстів читанням книг також особливих проблем не виникає. Складнощі можуть виникнути при користуванні наприклад графічними програмами, такими як Gimp, у якого панелі просто не влазять на екран. У такому випадку пам'ятайте, що у Linux вікна можна переміщювати не лише за заголовок, просто затисніть Alt і можете тягати їх хоч за середину.

Клавіатура
Що стосується клавіатури, то тут я не погоджуся з критикою девайсу, оскільки мені вона здалася дуже навіть зручною. Так, вона досить мала за розмірами але не настільки мала щоб викликати дискомфорт. Власне цей пост я саме набираю на Eee PC і особливих проблем не відчуваю, нормальна клавіатура.



SSD
Це мабуть найбільш спірна деталь Eee PC — 4 гігабайтний SSD замість звичного HDD. Звичайно сам SSD на відміну від звичних жорстких дисків має беззаперечні переваги. Це нечутливість до вібрації та ударів, висока швидкість доступу. У мінуси йому записують меншу надійність, і тут думки розділяються. Мабуть я не є параноїком, бо я ніколи не переймався подібними питаннями. Про малий цикл життя флеш-пам'яті постійно говорять, але за багато років у мене ще не вийшла з ладу жодна карточка, та й аналогічний накопичувач у КПК без проблем працює вже більше двох років. В Інтернеті також можна знайти інформацію щодо того, що строк життя SSD цілком достатній щоб не перейматися цією проблемою. Цікавим питанням є інше — чи достатньо об'єму у 4ГБ? І ось тут важливо зрозуміти для чого люди купують подібні речі. Очевидно, що не для того щоб носити сотні гігабайт HD відео. Потрібно зрозуміти, що Eee PC не підходить на роль єдиного комп'ютеру, він є чудовим доповненням до вашого десктопу чи великого ноутбуку. Тобто немає жодної потреби постійно носити з собою величезні об'єми інформації, достатньо лише поточної, тієї, з якою ви працюєте у даний момент. Так, 4Гб це дійсно не дуже багато, але правильно підібравши софт і розставивши пріоритети у цей об'єм можна вписатися навіть з запасом. Крім того, завдяки слоту SD у вас є можливість розширити дисковий простір. На даний момент у мене стоїть Linux Mint 5 Elyssa і досить серйозна кількість програм, крім тих, що йдуть у поставці включаючи LaTeX, різноманітні засоби для програмування (Lazarus, Boa Constructor), трохи ігор та багато іншого. Вільного місця у мене зараз більше 200Мб. Обраний мною набір програм є повністю функціональним і практично повністю покриває мої потреби. Документи та інші файли з якими доводиться працювати (а також трохи музики) я зберігаю на картах SD. Що ж стосується фільмів, фотографій, великої колекції програм та книжок, то для цього всього я використовую компактний зовнішній HDD на 160Гб. Тобто особливого недоліку у нестачі дискового простору я не відчуваю.

Більше особливих мінусів я не помітив. Asus випустила на ринок дійсно революційний продукт, зайнявши незайняту до них нішу. Наразі заявлено про вихід конкурентів від HP, MSI та Acer, подивимося, що вони будуть собою являти. Загалом відчуття від девайсу дуже позитивне, можна сказати, що я навіть отримав більше ніж чекав.