неділю, 5 квітня 2009 р.

Portable Ubuntu for Windows

Чесно кажучи, побачивши на LifeHacker замітку про цю штуку, я спочатку подумав, що це витвір чиєїсь хворої фантазії. Але допитливість взяла гору. Як виявилося, штука ця абсолютно робоча. Все, що вам потрібно - це завантажити з офіційного сайту .exe файл і запустити його. Після завершення розпаковування (шлях не повинен містити кирилиці і пробілів, інакше не працюватиме) достатньо запустити файл run_portable_ubuntu.bat. Чекаємо доки все завантажиться і вуаля:


Це реально повноцінна Ubuntu 8.04.1 (ну лише з урізаним набором софту, без OpenOffice та Gimp наприклад), яку можна завантажити під Windows XP/Vista. При цьому всі вікна інтегруються у робоче середовище. Тобто Linux програми так само як і Windows аплікації відображаються на панелі задач і взагалі ведуть себе аналогічно. Windows розділ автоматично монтується за адресою /mnt/C. Користувач за замовчуванням - pubuntu, а його пароль для адміністративних потреб - 123456. Так, звичайно деяких речей на відміну від повноцінної інсталяції ви тут не знайдете, ви не знайдете віртуальних консолей, ви не побачите ефектів Compiz та ін., проте ви зможете запустити у Windows середовище Gnome і використовувати улюблені програми.

Хтось спитає навіщо це потрібно? Мені ж здається, що Portable Ubuntu дозволяє зробити дві важливі речі: по-перше залучити до спільноти тих користувачів, які бояться перерозбивати диск і встановлювати повноцінну систему, а також бояться можливих проблем (наприклад з залізом): по-друге для користувачів Linux вона приносить звичні програми на платформу Windows, якщо їм доводиться мати з нею справу. Маю підозру, що у моїх друзів і студентів з'явився шанс доторкнутися до світу Linux.