понеділок, 19 травня 2008 р.

Огляд Linux Mint 5 Elyssa Beta

12 травня з'явилася нова версія Linux Mint - Elyssa, цього разу базована на Ubuntu 8.04. Цей ірландський дистрибутив, засновником якого є Clement Lefebvre, так само як і Ubuntu намагається надати користувачу максимально зручний для роботи десктоп. Я вирішив провести швидкий тест нової версію дистрибутиву і спробувати порівняти його з Ubuntu.

Linux Mint на відміну від Ubuntu не розсилається безплатно по всьому світу, ISO-образ доведеться завантажити з офіційного сайту і самому записати на CD. Це повноцінний LiveCD, ви можете підійти до будь-якого комп'ютеру, завантажитись з диску і почати працювати, а при бажанні, клацнувши по піктограмі Install на робочому столі, можете встановити систему на жорсткий диск. На відміну від Ubuntu 8.04, Linux Mint 5 не підтримує Wibi, а значить не може встановлюватися прямо з Windows. Я не вважаю це великим недоліком, хоча розумію, що багатьом користувачам це б не завадило. Також, завантажившись з LiveCD, ви зможете помітити повну відсутність локалізації. Автори дистрибутиву пожертвували пакунками локалізації на CD на користь більш корисним речам. Справедливості заради потрібно сказати, що в Ubuntu на CD також локалізація далеко не повна і після встановлення вам доведеться вручну ставити відповідну галочку в налаштуваннях щоб система завантажила і встановила все необхідне. Ну так ось тут все так само, тільки й того, що навіть сильно урізаної початкової локалізації немає.



Після завантаження можна оцінити оригінальний стиль Mint, він сильно відрізняється від Ubuntu. Загалом все досить стильно і цілком пристойно. Робоче середовище - Gnome 2.22.2, але замість стандартних двох панелей, тут вона одна. В плані розпізнавання обладнання, особливої різниці з Ubuntu немає. Проте піктограма bluetooth на панелі автоматично не з'явилася, потрібно встановлювати необхідні пакети вручну. При підключенні нового принтера до USB, система лише повідомляє про появу нового обладнання але на відміну від Ubuntu не встановлює драйвери автоматично. В усьому іншому це звичайний Ubuntu, нічого особливого.

А тепер, поговоримо про те, що відрізняє Linux Mint від Ubuntu. Ну перш за все, ви прямо з коробки маєте аудіо та відео кодеки, встановлений Flash та Java, що чесно кажучи дуже зручно. Пакунки локалізації на мою думку встановити все ж таки набагато простіше ніж кодеки. На додачу до стандартного відеопрогравача Totem у поставку включено ще й MPlayer у ролі програвача DVD. У розділі Інтернет з'вився XChat. Натомість з поставки зникли ігри та каталогізатор зображень F-Spot. У якості клієнта електронної пошти замість Evolution виступає Mozilla Thunderbird. Що стосується інших змін, то вони більшою мірою припадають на так звані mintTools - набір утиліт націлений на забезпечення максимальної зручності у роботі.



Linux Mint має оригінальне стартове меню, яке так і називається mintMenu. Дещо подібне я вже бачив в KDE4 і тамтешнє меню меню дуже не сподобалося, але від цього враження були зовсім протилежними. Дійсно, як на мене, то mintMenu є дуже зручним, воно повністю заміняє стандартні три гномовські меню (Програми, Місця, Система) і забезпечує ще багато зручних функцій.

З системи прибрано gnome-app-install, натомість Linux Mint підтримує так званий Software Portal. Це спеціальний розділ на офіційному сайті звідки можна встановлювати програми в один клік. Забезпечує подібну функціональність mintInstall. Також ви одразу маєте доступ до всіх репозиторіїв Ubuntu включаючи partner (в останньому доводилось ставити галочки самому), а крім того система включає інтегрований пошук по GetDeb.net. Зручно реалізовано функцію деінсталяції програм, для цього достатньо лише клацнути правою кнопкою мишки по пункту програми в меню і вибрати Uninstall.



mintUpdate групує оновлення по рівнях, від 1 до 5. Таким чином можна бачити які оновлення є протестованими і абсолютно безпечними, а які можуть бути ризикованими.

Додано декілька нових аплетів у Центрі Керування, зокрема наприклад для налаштування WiFi. Наприклад з коробки підтримуються драйвери Windows для WiFi-карт. Встановлений EnvyNG дозволяє автоматизувати процес встановлення драйверів для відеокарт ATI та nVidia (хоча й менеджер пропрієтарних драйверів також працює). Аплет AptOnCD дозволяє створити установочний диск з власним набором пакетів.



В усьому іншому система є тим же Ubuntu, але з додатковими примочками. Наприклад у Nautilus вже встановлені багато плагінів, таких як відкриття командного рядка, відкриття папок з правами root та ін. Є взагалі дуже оригінальна функція, яка реалізована у якості компоненту mintUpload. Наприклад ви хочете поділитися з кимось певним файлом через Internet - ви просто клацаєте по ньому правою кнопкою і обираєте пункт Upload, файл буде завантажено на ftp-сервер Mint, вам залишиться тільки зкопіювати url-адресу яку виведе система і переслати її кому захочете. Таким чином можна розшарювати файли розміром до 10Мб, а за додаткову платню (сервіс mintSpace) ви можете отримати для свого користування 1Гб місця на сервері. На закладці Радіо у Rhythmbox вже прописано майже з два десятки онлайн-радіостанцій. Аналогічно додано ряд плагінів в Totem, gEdit та ін. У стандартну поставку також входить чудова утиліта Gnome-Do. Це досить наворочений лончер, який дозволяє запускати програми просто набираючи перші букви назви. Хоча це лише одна з багатьох його можливостей, насправді у нього дуже багато функцій.



Тепер спробую підбити підсумки, чим мені сподобався, а чим не сподобався LinuxMint.
Плюси
+ Мультимедіа кодеки, Flash та Java, які працюють "з коробки"
+ Стильний дизайн
+ Встановлені за замовчуванням додаткові плагіни до багатьох програм
+ mintTools
+ Розширені можливості по налаштуванню WiFi
Мінуси
- Відсутність локалізації "з коробки"
- "З коробки" відсутня інтеграція Bluetooth у Gnome
- Відсутній F-Spot та ігри
- Незрозуміло для початківця наявність EnvyNG на додачу до штатного менеджера пропрієтарних драйверів
- Відсутність 64-бітної версії

Власне мені Linux Mint сподобався. Я думаю, що він може бути хорошим вибором для тих хто не має постійного і якісного доступу до Internet'у, оскільки багатьом таким користувачам не подобається необхідність встановлення кодеків і т.п. необхідних речей вручну. Локалізацію ж довстановити імхо суттєво простіше, там небагато пакетів, вони не великі за об'ємом, тому їх цілком можна завантажити і на іншому комп'ютері. Повна сумісність з репозиторіями Ubuntu є безсумнівним плюсом, а ряд чисто Mint'овських примочок роблять систему макимально простою у використанні. Думаю, що якби я наприклад зараз купляв би ноутбук, то встановив би на нього саме цю систему.

Офіційний сайт: http://www.linuxmint.com/курьерские услуги Екатеринбург,одуванчик - красота и польза,