суботу, 16 травня 2009 р.

Сервіс: Wolfram Alpha

Однією з найгучніших новин минулої ночі у сфері IT був запуск пошукового сервісу Wolfram Alpha. Дехто навіть називає його "вбивцею Google", хоча насправді даний сервіс є абсолютно самобутною річчю, що позиціонує себе як "обчислювальна машина", яка не виводить список посилань на інші сайти, а одразу виводить інформацію. Автором даного проекту є Стівен Вольфрам (Stephen Wolfram), який також є автором відомого програмного пакету Mathematica. Чесно кажучи Wolfram Alpha виявився проектом неординарним і викликав багато суперечок, мені здається, що потрібен деякий час щоб осмислити його ідею і навчитися складати відповідні запити.

ОК, як же працює? Ну, наприклад, якщо ми введемо у пошуковий рядок x^2-2x+5=19, то отримаємо розв'язок даного рівняння:


Таким самим чином можна знаходити розв'язки рівнянь, обчислювати вирази, інтегрувати та диференціювати та багато іншого. А ось наприклад, якщо ми хочемо взнати, що таке нормальний розподіл випадкової величини, то достатньо набрати normal distribution:


А ось наприклад, що буде якщо ввести weather Poltava:


Тут можна побачити і поточну погоду, і прогноз на найближчі дні, і історію.

Взагалі Wolfram Alpha вже зараз вміє багато чого. Приклади різноманітних запитів можна переглянути на самому сайті. Деякі функції ще не дороблені, але все одно, вже зараз проект вміє багато. До невеличких мінусів можна ще віднести відсутність підтримки кирилиці. Але у будь-якому випадку, для студентів, аспірантів та наукових працівників це унікальний ресурс. У парі з мобільним телефоном так взагалі універсальна шпаргалка. Буду слідкувати за розвитком ресурсу.