пʼятницю, 3 квітня 2009 р.

Огляд Ubuntu 9.04 beta

Хоча реліз Ubuntu 9.04 намічено на кінець місяця, проте кожен бажаючий вже зараз може завантажити бета-версію. Я вирішив встановити її під VirtualBox і подивитися, що ж нового нам приготувала Canonical.

Оскільки встановлював я Alternate версію, то оцінити нововведення в графічному інсталяторі зі зрозумілих причин не зміг. Особливих змін у текстовому інсталяторі помічено не було, все як завжди просто і ефективно. Під час завантаження вже встановленої системи було помічено новий дизайн процесу завантаження і екрану входу в систему. Основна тема оформлення графічного інтерфейсу - все той же старий добрий Human. Проте тепер у стандартному комплекті можна знайти Dust та New Wave. Власне, перше, що я зробив - це змінив тему на Dust, імхо дуже стильне оформлення.



Чесно кажучи, зміни яж ніяк не кидаються в очі. Так, Jaunty дещо швидше завантажується ніж попередні версії та й взагалі працює швидше. У чистій консолі зникли проблеми з кирилицею, український текст відображається без будь-яких проблем. Але взагалі реліз справляє враження консервативного.

Набір базового програмного забезпечення фактично не змінився, лише оновилися версії. Зокрема тепер у базовій поставці можна знайти OpenOffice.org 3, що не може не радувати. Хоча плагін імпорту PDF наприклад з коробки не встановлено, можливо він правда не всім і потрібен. Що стосується іншого софту, то зміни мінімальні. Наприклад відеоплеєр Totem навчився самостійно завантажувати з Інтернету субтитри до фільмів (не тестував, але функція така дійсно є), Brasero став більш інтегрованим у середовище і тепер є основним інструментом для запису дисків.


Кардинально змінилася концепція спливаючих повідомлень, тепер вони стали більш стильними. Не знаю, яка з того практична цінність але виглядає ефектно.

Не сподобалося, що за замовчуванням не всі новинки Gnome 2.26 з'явилися в Jaunty. Наприклад дизайн аудіо мікшера не змінився, щоб отримати новий діалог потрібно самому встановити пакунок gnome-volume-control-pulse. А для того щоб побачити новий діалог розшарювання файлів потрібно встановити gnome-user-share. Важко сказати, добре це чи погано, схоже, що Ubuntu обирає курс на стабільність і мінімалізм. Але мені здається, що варто все таки більше можливостей давати одразу з коробки, а не покладати на користувача встановлення пакунків з репозиторіїв вручну. Linux Mint у цьому плані виглядає імхо логічнішим.


У менеджері пакунків Synaptic з'явилася кнопка Get Screenshot. Тепер можна з допомогою одного кліку оцінити зовнішній вигляд програми до її встановлення. При налаштуванні мобільного Інтернету в переліку українських операторів з'явився Utel. Ніби дрібниця, але все ж таки... Звичайно ж є й серйозніші зміни, такі як сумісність з файловою системою ext4 та оновлене ядро, але для рядового користувача це не помітно.

Наскільки я зрозумів, версія 9.04 є більшою мірою роботою над помилками, а також перехідною до 9.10 у якій очікуються помітно суттєвіші зміни. Ну, що ж, стабільність це також добре, у якійсь мірі це показник зрілості.