пʼятницю, 12 грудня 2008 р.

Linux Mint 6 Felicia на EeePC 701 4G

Я вже декілька днів експериментую на своєму EeePC з встановленою Фелісію (реліз-кандидат звичайно). Офіційний реліз очікується найближчими днями, зараз новий ISO заливається на дзеркала, вже з'явився User Manual і завершується робота над Software Portal. Про саму систему враження, як я вже й писав, лише позитивні. У той же час EeePC, як відомо, відноситься доо тих ноутбуків, які хоч і працюють з Linux, але не відразу і не без бубна. Старі скрипти налаштування, які були актуальними для Ubuntu 8.04 та Mint 5, з Ubuntu 8.10 та Mint 6 не працюють. Що ж стосується нових скриптів, то вони не вельми вражають. Провівши ряд експериментів і запоровши не одну інсталяцію, я вирішив обрати підхід, який опишу далі.

Отже, для початку записуємо ISO на CD, а потім знаходимо будь-який комп'ютер з оптичним приводом і доступом в Інтернет. Завантажуємося з CD. На відміну від Ubuntu 8.10, на диску з Mint 6 немає утиліти для переписування CD на флешку. Тому, спочатку встановлюємо пакет usb-creator, після чого вже можемо через меню відкривати цю утилітку і готувати флешку. На EeePC заходимо в BIOS (F2) і обираємо OS Installation: Start. Вставляємо флешку, перезавантажуємося, затискаємо Esc і обираємо в меню завантаження з флешки.

Після завантаження, натискаємо Alt+F2 і запускаємо gconf-editor. Обираємо /apps/compiz/plugins/move/allscreens/options і знімаємо галочку з параметру constrain_y. Це дозволить рухати вікна затиснувши Alt навіть за верхній край екрану. Якщо у вас в картридері стоїть карточка, то відмонтуйте її, щоб її потім було видно в інсталяторі. Запускаємо встановлення. На основному диску відводимо один розділ на 4Гб з файловою системою ext2. Карту в картридері я форматую у FAT32 і монтую у /media/STORAGE. Власне, з процесом інсталяції все просто.

Після встановлення, можна помітити, що не працює WiFi, не сприцмаються функціональні клавіші, та є ще ряд проблем. Найкращим способом встановити необхідні драйвери на сьогодні, є встановлення оптимізованого ядра з array.org:
wget http://www.array.org/ubuntu/array-intrepid.list
sudo mv -v array-intrepid.list /etc/apt/sources.list.d/
wget http://www.array.org/ubuntu/array-apt-key.asc
sudo apt-key add array-apt-key.asc
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-eeepc

По завершенню встановлення, потрібно перезавантажитись. Тепер у меню GRUB на першому місці з'явиться пункт з новим ядром. Коли система завантажиться, ми зможемо побачити, що синій світлодіод WiFi світиться, а NetworkManager почав відображати точки доступу. Наступним кроком, нам потрібно активувати підтримку зміни частоти процесора та здійснити ще ряд дрібних налаштувань. Для цього, завантажуємо нову версію скрипту RiceeeyTweak2 (це скрипт спеціально для моделі 701): RiceeeyTweak2.1.tar.gz
Даний архів потрібно розпакувати у будь-яку тимчасову папку, після чого запустити скрипт
./RiceeeyTweak2.sh

Коли скрипт відпрацює - перезавантажуємося. Якщо тепер додати на панель аплет зміни частоти, то можна обирати частосу процесора. Взагалі залишилося налаштувати лише функціональні клавіші. Найпростіший спосіб - це встановити пакет eee-control. Він дозволить вмикати/вимикати WiFi, додасть підтримку інших клавіш. Правда чомусь він завжди вмикає WiFi при кожному завантаженні. Але якщо у вас Eee PC 701, я все таки раджу саме цей підхід.

Інший спосіб, встановити Intrepid ACPI Script, користувача elmurato з eeeuser.com: Intrepid_ACPI_scripts-EeePC.tar.gz
Спочатку потрібно перевірити файл /etc/modules і якщо в ньому згадується модуль pciehp, то видалити відповідний рядок (або закоментувати). Далі, архів потрібно розпакувати і запустити скрипт:
sudo ./acpi-scripts.sh install

Потім перезавантажуємося. Тепер у нашому розпорядженні є всі функціональні клавіші, працююче OSD меню і аплет на панелі, який дозволяє налаштовувати параметри роботи процесора та ін. Тільки кнопки регулювання гучності потрібно налаштувати вручну через Центр Керування. Але є й недолік - на деяких системах (у мене в тому числі) при спробі завершити роботу чи перезавантажити ноутбук, система питає пароль, а також може іноді зависати при завантаженні. Тому даний спосіб я не рекомендую, але може в когось і працюватиме.

І ще один момент. Оскільки EeePC 701 має 512Мб RAM, а своп ми не створювали, то ноутбук може зависнути при серйозному навантаженні. Оскільки витрачати місце для свопу на маленькому SSD є дорогим задоволенням, то виходом з проблеми може бути розміщення файлу підкачки на SD карті.
sudo dd if=/dev/zero of=/media/STORAGE/mintswap bs=1M count=1024
sudo mkswap /media/STORAGE/mintswap
sudo swapon /media/STORAGE/mintswap

Щоб не набирати останню команду при кожному завантаженні, я додав у меню пункт, який зв'язав з командою gksudo swapon /media/STORAGE/mintswap


Таким чином, на даний момент є декілька недоробок у підтримці Intrepid, а значить і Mint 6. Але недоробки ці не критичні, тому працювати можна.