четвер, 6 березня 2008 р.

Новини за 6.03.08: Gigabyte

Gigabyte MID M528

Gigabyte анонсував MID (Mobile Internet Device) на базі Ubuntu Mobile.

Тип процесора: Intel Silverthorne
Частота: 800 МГц
Графічний адаптер: Intel Poulsbo
Операційна система: Linux
Розміри екрану: 4.8" 1024 X 600
Оперативна пам'ять: 512 Мб
Флеш пам'ять: 4000 Мб
Вага: 300 г



Пристрій має повноцінну QWERTY клавіатуру, два роз'єми USB і повний набір бездротових інтерфейсів (Bluetooth, WiFi).

Подробиці

Nero Linux 3.5

Анонсовано Nero Linux 3.5 базований на коді Nero 8. Серед нововведень: підтримка роботи з командного рядка, підтримка невеличких екранів (як наприклад 800x480). На даний момент це єдиний інструмент для Linux, що дозволяє працювати з дисками Blu-Ray/HD-DVD.

Подробиці

понеділок, 3 березня 2008 р.

Новини за 3.03.08: VariCAD

VariCAD 2008

Вийшла нова версія відомого пакету для двовимірного та тривимірного креслення - VariCAD 2008. Інтерфейс тепер базується на Qt4. На жаль, як і раніше, кирилиця не підтримується. Ті ж самі дев'ять стандартних шрифтів без можливості додавання нових і підтримки TrueType. :(



Подробиціпрокат свадебных платьев, спешите.,

Реклама

прокат свадебных платьев, спешите.,

неділю, 2 березня 2008 р.

CAD для Linux: MEDUSA

Один з аргументів, який стримує у нас розвиток Linux на десктопах - це відсутність певного спеціалізованого софту. Це дійсно так, відповідна база накопичувалася під Windows роками і так просто від цього не відійдеш. І одна з програм яка не дає сьогодні вільно перейти на Linux багатьом людям - це AutoCAD. Проблема полягає у тому, що нативної Linux-версії AutoCAD не існує і навряд чи колись існуватиме, а Wine його не підтримує. При цьому більшість використовують AutoCAD у якості такого собі електронного кульмана, тобто більш-менш зручна програма для 2D креслення цілком могла б виконувати ті ж самі функції. Що ж ми маємо у Linux? Ну, всі знають про QCad. Як інженер-будівельник, я забракував його відразу, можливості налаштувати його під наші стандарти архітектурного креслення я не бачу. Я навіть був написав листа його автору де висловив свої побажання, але чи втіляться вони це велике питання. Всі також чули про VariCAD. Так, це чудова програма для своєї ціни, але вона зовсім не вміє працювати з кирилицею. Такі ж самі проблеми у Graphite-One, CYCAS та ін. Звісно ж можна використати Wine у зв'язці з якимось із клонів IntelliCAD, як ZwCAD чи Bricscad наприклад. Але я помітив, що ці програми помітно пригальмовують у таких умовах, тому це також не панацея.

Сумно, правда? Ну, не зовсім. Сьогодні я розповім про MEDUSA, а саме про MEDUSA4 Personal - безплатну версію цього пакету. Версія для персонального використаня, як на мене, цілком підійшла би студентам. Вона вміє все, що очікуєш від програми для креслення і вміє відкривати файли DXF/DWG (привіт AutoCAD). Є й обмеження - за можливість зберігати файли у форматах DXF чи DWG вам таки доведеться заплатити гроші. Тим не менш, мені пакет здався досить зручним, тому я й вирішив про нього написати.

Встановлення:

1. Перш за все, вам потрібно заповнити реєстраційну форму на офіційному сайті. Через деякий час вам на електронну пошту прийде лист з проханням підтвердити ваше бажання отримати ліцензійний ключ. Просто натисніть у вашому поштовому клієнті кнопку Відповісти і відішліть у відповідь пустий лист. Ще через декілька хвилин вам буде надіслано ліцензійний ключ. Строк дії ключа - 6 місяців, потім його потрібно буде продовжити. Ключ також є прив'язаним до конкретного комп'ютеру (залежить від MAC-адреси мережевої карти), тому на іншому працювати не буде.
2. Завантажуємо інсталятор: medusa4_v3_0_1_linux_personal.sh
3. Виконуємо sudo apt-get install csh
4. Тепер запускаємо інсталятор: sudo sh medusa4_v3_0_1_linux_personal.sh
Сам процес встановлення нічим не відрізняється від аналогічного для Windows.



Каталог для встановлення залишаємо без змін, будемо ставити у /opt, якщо ж захочете змінити, то майте на увазі, що пробілів у імені каталогу бути не повинно. Коли запитає про ліцензію - вкажіть на файл .lic, що прийшов вам на пошту. На питання про браузер, задайте /usr/bin/firefox.

Наступним етапом, додамо пункт у меню. Клацаємо правою кнопкою мишки по заголовку меню Програми і обираємо Правка меню. Додамо новий пункт у розділ Графіка. Задамо такі параметри:
Тип: Виконати у терміналі
Ім'я: Medusa4 Personal
Команда: /opt/medusa4_pers_v3_0/master_project/startmedusa
Піктограма: /opt/medusa4_pers_v3_0/med2d/ui/icons/medusa4_default.gif

Готово, тепер можемо запускати програму через меню. Побачимо ми наступне:



Інтерфейс здався мені досить зручним і логічним. Так, не зовсім схоже на AutoCAD, але я б сказав би, що звикаєш досить швидко. Єдине, що мені не сподобалося, то це неможливість використання середньої кнопки мишки та коліщатка для швидкої зміни масштабу та переміщення по кресленню. А так, ергономіка дуже навіть пристойна. Виліз правда ще один недолік - якщо у вас розміри екрану становлять 1024x768 пікселів, то вікно програми не поміщається на екрані. Хоча для тих у кого сучасні монітори це вже не актуально.

Я спробував накреслити декілька нехитрих фігур



Трохи повторюся, ергономіка дійсно непогана, мені вистачило хвилин десять на те щоб облаштуватися. Передусім мене цікавило дві речі, які на даний момент я ще не зустрічав у CADах для Linux разом в одній програмі - підтримка кирилиці в написах і можливісь проставляння розмірів з засічками (як на архітектурних кресленнях). По замовчуванню у програмі для тексту налаштовано шрифт без підтримки кирилиці, але ніхто не заважає вибрати TrueType-шрифт. Я так і зробив, після вибору шрифту Ariel стало можливим писати кирилицею. Потім я спробував попроставляти розміри. За замовчуванням, вони проставлялися звичайно ж зі стрілочками, але відкривши вікно властивостей я без проблем змінив їх на засічки. Ну, що ж, це чудово.

На завершення я спробував відкрити одне зі своїх креслень зроблене в AutoCAD



Як видно по скріншоту, DWG-файл чудово відкрився, кирилічний текст також читабельний. Отже, я радий, нарешті після довгих пошуків, мені вдалося знайти програму яка б відповідала моїм запитам до програм такого класу.

На останок, ще раз згадаю про неприємний момент - зберігати файли у безплатній версії ви можете лише у власний формат програми, функція збереження у DWG/DXF заблокована. Платна версія MEDUSA4 Advanced + Parametrics коштує близько 5000 Євро. Але можна придбати лише ті модулі, які дійсно потрібні і таким чином зекономити. Програма насправді дуже потужна і своїх грошей коштує. Ubuntu є платформою, що підтримується офіційно.

Всі подробиці можна взнати на офіційному сайті: http://www.cad-schroer.com/

Реклама

Мастера рукоделия и фотографии их изделий.,строительные сайты,строительные сайты,строительные сайты,

Реклама

строительные сайты,минибассейны,