понеділок, 21 грудня 2009 р.

Google Chrome for Linux

Нарешті у компанії Google згадали про користувачів Linux і випустили бету свого веб-браузера Google Chrome. На відміну від Chromium, який був доступний нам вже досить давно, бета отримала підтримку розширень, що звичайно є величезним плюсом.



Взагалі Chrome радує. Він звичайно програє у функціональності Firefox з його тонами плагінів чи Opera, але на роль простого і швидкого браузера цілком годиться, а особливо в ньому радує швидкий движок JavaScript.



Завантажити Google Chrome

SoftMaker Office 2008

Німецька компанія Softmaker на днях анонсувала подарунок до різдвяних свят - офісний пакет SoftMaker Office 2008 для Linux та Windows можна завантажити безплатно, перейшовши за наступною адресою: http://www.loadandhelp.de/home-en.html. Достатньо вказати адресу власної електронної пошти і на неї прийде серійний номер. Оскільки ціна даного офісного пакету складає $79,95, то подарунок виглядає суттєвим.



До складу пакету входить текстовий процесор TextMaker, табличний процесор PlanMaker та програма для підготовки презентацій - Presentations. Звичайно я подивився на даний офіс але відверто кажучи залишився розчарованим. На відміну від версії для Windows Mobile, десктопна версія не несе з собою чогось екстраординарного. Так, великі файли MS Office тут відкриваються відчутно швидше ніж в OpenOffice. Але формули набрані в MS Equation стають звичайними малюнками, та ще й не найкращої якості. Взагалі редактор формул у комплекті відсутній, що на мою думку є дуже серйозним недоліком. Підтримка форматів MS Office 2007 з'явилася лише у новому SoftMaker Office 2010, який наразі існує лише для Windows і коштує грошей. Що стосується підтримки ODF, то вона є, але не всі документи відкриваються коректно. Інтерфейс програм досить страшнуватий. Підтримка української мови відсутня як в інтерфейсі так і при перевірці орфографії (російська мова присутня). Можливо звичайно це можна виправити, але так далеко я не розбирався.

PlanMaker сподобався більше за TextMaker. Тут досить непогано реалізовано майстер діаграм, та й імена функцій співпадають з Excel - декому буде корисно.



Власне, я вважаю, що стандартний для багатьох дистрибутивів, а також безплатний OpenOffice.org просто на дві голови краще від SoftMaker Office. Ну, можливо по швидкості роботи таки гірше, але в усьому іншому, що стосується функціональності, мій вибір за OpenOffice. Хоча PlanMaker все таки можна розглядати як альтернативу відверто відстійному Calc, але ж і так існує безплатний Gnumeric. Не думаю, що платний офісний пакет такого рівня як SoftMaker Office здатен здобути хоч якусь популярність на платформі Linux - занадто висока конкуренція з боку безплатних пакетів.