четвер, 27 березня 2008 р.

Новини за 27.03.08: OpenOffice.org, AbiWord

OpenOffice.org 2.4

Анонсовано версію 2.4 найпопулярнішого відкритого офісного пакету OpenOffice.org. У новому релізі додано ряд нових можливостей, а також виправлено багато помилок. Серед нововведень:

  • спрощено вибір мови для перевірки правопису;

  • додано можливість виділення прамокутного блоку тексту;

  • вдосконалено діалог друку;

  • вдосконалено імпорт у PDF;

  • у Calc знову вдосконалено модуль діаграм;

  • Base тепер підтримує формат Access 2007 (.accdb).






Взагалі, змін досить багато, про всі нововведення можна прочитати на офіційному wiki проекту.

AbiWord 2.6.0

Вийшов реліз 2.6.0 текстового процесору зі складу Gnome Office - AbiWord. Серед новведень: краща взаємодія з іншими програмами Gnome Office (зокрема з Gnumeric), можливість відкриття файлів з інших комп'ютерів, підтримка колективної роботи над документом, фільтри для підтримки ODF та OpenXML, підтримка Drag&Drop, удосконалено консольний режим та ін.

Подробиці

вівторок, 25 березня 2008 р.

Що нового готує нам Hardy Heron

Я вже відмічав у новинах, що вже відбувся випуск бета-версії Ubuntu 8.04 Hardy Heron (Відважна чапля). Реліз призначено на кінець квітня, проте місяць перед релізом буде витрачено на знаходження помилок, нові функції більше дотаватися не будуть. Я не міг втриматися і завантажив бета-версію, встановив її у VMWare і вирішив написати про побачене.

Встановлював систему я з AlternateCD і якихось великих змін у процесі встановлення не помітив, все досить просто, хіба, що текстовий інсталятор має більше опцій ніж графічний. Встановлена система зустрічає дещо посвіжівшим екраном входу. Взагалі, у плані дизайну, нова версія Ubuntu мало відрізняється від попередніх. Зміни більше еволюційні ніж революційні.



Завантажившись, можна побачити новий фон робочого столу і дещо змінену тему. Взагалі, все досить приємно виглядає, повністю у фірмовому стилі Ubuntu. Помітно нову тему іконок, але змінено її лише частково. Українська локалізація у порівнянні з попередніми версіями здалась мені кращою, що радує, тим більше, що до перекладу декількох десятків рядків і я руку приклав.



У випадку якщо якась програма завершила роботу некоректно, тепер можна спостерігати спеціальне вікно, яке пропонує відправити звіт про помилку розробникам (майже як у Windows). На мою думку, це цілком логічно і має бути дієво.



Віднині, у аплетах налаштувань з'явилася нова кнопка - Розблокувати. Справа у тому, що версія 8.04 включає нову систему керування правами користувача - PolicyKit. Працює це таким чином, користувач відкривши діалог налаштувань може змінювати лише ті пункти на які він має права, інші при цьому є недоступними, проте натиснувши на кнопку Розблокувати і ввівши відповідний пароль, можна швидко додати собі необхідні права і зробити потрібні зміни.



Підтримку заліза я, зі зрозумілих причин, особливо не тестував, у всякому разі мій адаптер Bluetooth система впізнала. Взагалі, я великої різниці з 7.10 не помітив, можливо просто немає на чому серйозно потестувати. Мій принтер LBP-810 як і раніше не впізнається (хоча Mandriva наприклад, підключає його автоматично). Ну, це не велика проблема, бо офіційні драйвери існують, тому їх можна встановити і вручну.

Звертає на себе увагу велика кількість графічних конфігураторів (їх постійно більшає). Багато аплетів мають змінений дизайн у порівнянні з попередніми версіями, як наприклад аплет параметрів клавіатури. Також спостерігається тенденція до об'єднання аплетів. У Network Manager з'вився графічний конфігуратор для підключень PPPoE, раніше був лише консольний pppoeconf. Там же можна і швидко налаштувати Інтернет через GPRS.

У Gnome 2.22 великий акцент зроблено на зручність роботи для людей з обмеженими можливостями. Є також багато цікавих нововведень. Як наприклад - Світовий годинник. Дана функція дозволяє не лише бачити одночасно час у різних точках світу, але й отримувати відомості про погоду, дуже зручно, не треба навіть до вікна підходити :) У домашньому каталозі користувача тепер стандартні папки мають українські назви (Документи, Музика, Відео та ін.) і тепер автоматично створюється папка Шаблони (раніше ще потрібно було додуматися як шаблони додавати). Зручно. Емблеми які можна вішати на файли і папки в Nautilus, тепер нарешті мають більші розміри ніж у 7.10 (у більш старих версіях до речі також було нормально). Система контекстного пошуку Tracker тепер відключена за замовчуванням, що можливо й вірно, кому потрібно той ввімкне. Сподобалися шрифти, десь проходила інформація, що змінено алгоритм їх рендерингу, не знаю чи це так, але шрифти дійсно виглядають приємно.

Тепер щодо програм. Дуже порадувала підтримка української мови в OpenOffice.org з коробки (раніше я вручну встановлював необхідні словники). Роль веб-браузера тепер виконує Firefox 3 beta 4, цілком стабільний не дивлячись на статус бети. Також у дистрибутив включено BitTorrent-клієнт Transmission.



Записувати оптичні диски тепер можна з допомогою Brasero, який увійшов до стандартної поставки, витіснивши Serpentine.

Запустив Rhythmbox і спробував програти якусь музику, система автоматично запропонувала встановити необхідні кодеки і успішно це зробила. Інші прграми також працюють так як і повинні працювати. Власне, зовні здається, що система не так вже й сильно змінилася у порівнянні з 7.10, проте багато речей виглядають більш продуманими і стабільними. Статус LTS зобов'язує, так би мовити. Такі речі як GVFS, PulseAudio та нове ядро звісно звичайному користувачу не дуже помітні, хоча саме вони зумовлюють внутрішні зміни у системі. Заявлена краща підтримка обладнання, швидше за все так і є, але я не перевіряв.



Власне, мені нова версія сподобалася. Навіть бета виглядає досить стабільною і завершеною системою. Практично жодних особливих глюків я не помітив, працює на диво стабільно. Поки ще є деякі проблеми з відображенням довідки, а також з'вляється помилка при спробі відкрити вікно About Gnome. Особливо критичних речей тим не менш помічено не було. Думаю, що після виходу офіційного релізу варто буде оновитися до 8.04, система дійсно виглядає більш завершеною і більш стабільною у порівнянні з 7.10.

Реклама

щенки лабрадора ретривера,китайские мобильные телефоны,дома в Ульяновске,

Реклама

Условие возврат платья свадебные бесплатная примерка на дому.,китайские мобильные телефоны,дома в Ульяновске,щенки лабрадора ретривера,