пʼятницю, 2 січня 2009 р.

Робимо снепшоти веб-сторінок

Як бути якщо потрібно зробити фотографію веб-сторінки? Звичайно можна просто зробити скріншот вікна браузера. А якщо сторінка у вікно браузера не влазить? WebSnapshot - проста і зручна утиліта саме для таких цілей.


Знайти WebSnapshot можна тут

Для роботи на комп'ютері повинен бути встановлений Adobe AIR: http://get.adobe.com/air/

Працювати дуже просто: клікаємо по типу картинки (Thunbnail, Browser чи Full Page), набираємо адресу, тиснемо Enter, а після того як зображення завантажиться - клікаємо по ньому і воно з'являється на робочому столі.

середу, 31 грудня 2008 р.

З новим роком!

До нового 2009 року залишилося всього декілька годин. Вітаю всіх читачів (і не читачів також) цього блогу,бажаю щоб у новому році справдилися всі ваші бажання, а проблеми залишилися у минулому.



Давайте разом згадаємо, що 2008 рік приніс нам у сфері високих технологій.

KDE 4 - нова версія, одного з двох найпопулярніших робочих середовищ Linux. Четвірка породила масу суперечок і критики, оскільки вийшла на ринок досить сирою. Тим не менш, для самого KDE це значущий реліз, це прогрес і маса нових ідей, що знайдуть відображення в інших продуктах.
Ubuntu 8.10 - остання версія Ubuntu виявилася відчутно кращою за свою досить проблемну попередницю 8.04. Дуже важливим нововведенням виявився суттєво перероблений NetworkManager.
Wine 1.0 - довгоочікуваний стабільний реліз інструменту для запуску Windows програм у Linux. Важко переоцінити важливість даного проекту з погляду на полегшення переходу користувачів на нову платформу.
Python 3.0 - реліз нової версії відомої і популярної мови програмування.
Django 1.0 - довгоочікуваний стабільний реліз чудового веб-фреймворку для мови програмування Python.
Google App Engine - новий сервіс від Google, який дозволяє всім бажаючим розробляти власні веб-сервіси на Python з доступом до всього різноманіття технологій Google. Крім власного веб-фреймворку webapp існує також підтримка Django. У ролі бази даних використовується BigTable.
GIMP 2.6 - новий реліз популярного графічного редактору, що започаткував початок інтеграції з GEGL.
Adobe AIR for Linux - відтепер Linux є однію з трьох платформ, що офіційно підтримується даною технологією.

Інші ключові релізи: Gnome 2.24, Firefox 3.0, OpenOffice.org 3.0, Mono 2.0. Потрібно також звернути увагу, що цей рік був один з ключових в плані поступового підвищення інтересу до Linux з боку серйозних гравців ринку IT. Світова фінансова криза також стала непоганим каталізатором зрушень у даному напрямку. Ну і потрібно згадати також появу підтримки української мови в Google Translate та Facebook.

Конвертуємо OGV в AVI та додаємо звуковий трек

Тренувався я тут з записом скрінкастів. На жаль, звукова карта на моєму десктопі ніяк не хоче дружити з моїм мікрофоном. У той же час EeePC не зовсім добре підходить для запису відео. Проблему вдалося вирішити зробивши такий фінт: відео записую з допомогою gtk-RecordMyDesktop, а звук з допомогою Audacity на ноуті. Потім все це об'єдную в один файл.

Конвертуємо OGV в AVI:
mencoder from_file.ogv -o video.avi -oac mp3lame -ovc lavc

Додаємо звукову доріжку з mp3 файлу:
mencoder video.avi -o result.avi -ovc copy -oac copy -audiofile sound.mp3

Як виявилося, досить просто.