суботу, 7 березня 2009 р.

Встановлюємо Qt 4.5 SDK

Вихід Qt4.5 ознаменувався не лише випуском цього фреймворку під ліцензією LGPL, але й релізом QtCreator IDE. У даній короткій замітці я покажу як просто встановлюється все необхідне для роботи з Qt у Linux.

Завантажуємо SDK з офіційного сайту


Далі, запускаємо інсталятор давши команду:
./qt-sdk-linux-x86-opensource-2009.01.bin 

і відповідаємо на ряд питань


Для встановлення SDK не потрібні права root, можна встановлювати у домашній каталог



По завершенню, ви можете запустити QtCreator і написати свою першу програму


Докладна документація і приклади йдуть в комплекті. Крім того Qt4.5 тепер набагато краще вписується в середовище Gnome ніж попередні версії, тепер віджети промальовуються через виклики Gtk. На даний момент Nokia лише радує, чудова платформа стала ще ближче для людей.

середу, 4 березня 2009 р.

Новини: Qt4.5

Відразу приношу вибачення постійним читачам мого блогу, що досить довго не писав, а також за те, що протягом найближчих місяців навряд чи з'явиться багато нових статей. Тому є причина - наближення до моменту захисту дисертації, що в наших умовах є річчю досить затратною у плані часу. Але у будь-якому випадку це тимчасово. Сьогодні ж хотілося звернути увагу на цікаву для програмістів подію.

Вихід Qt 4.5. Це досить важливий і довгоочікуваний реліз, оскільки відтепер цей чудовий фреймворк ліцензовано згідно LGPL. До цього моменту популярність Qt сильно стримувалася необхідністю або відкривати коди власного проекту або купувати комерційну ліцензію. Компанія Nokia, що придбала Trolltech має інші погляди на бізнес-модель ніж попереднє керівництво, а тому й пішла на такий крок. Це добре. Є й ще ряд важливих нововведень, як наприклад QGtkStyle. Відтепер, при використанні програм, що використовують Qt4.5 в середовищі Gnome, їх зовнішній вигляд буде промальовуватися через прямі виклики Gtk, щозволить їм виглядати там нативно.

Ще одна новина, що безпосередньо стосується Qt4.5 - це вихід першої стабільної версії Qt Creator. Це компактна кросплатформенна IDE, яка включає в себе редактор для C++ з автодоповненням коду, візіальний редактор інтерфейсів Qt Designer, систему контекстної допомоги та ін. Таким чином Qt тепер перетворився у повноцінний комплексний продукт, для розробки софту під платформи Windows, Linux, MacOS X, WinCE та Nokia s60.

Докладніше