пʼятницю, 2 жовтня 2009 р.

Ubuntu 9.10 Netbook Remix Beta

З вчорашнього дня Canonical анонсувала вихід бета-версії Ubuntu 9.10 Karmic Koala. Реліз повинен з'явитися наприкінці жовтня. Мене на даний момент найбільше цікавила версія Netbook Remix, оскільки від попереднього релізу цього варіанту дистрибутиву я був відверто не в захваті. Але 9.10 мене приємно вразила, далі - короткий огляд.

Перш за все на себе звертає увагу тотальна зміна оформлення системи. Це стосується не лише дизайну звичного для UNR лончера але й системної теми Human (включаючи іконки). Тепер вона стала сильно схожою на тему Dust, і це реально классно. По замовчуванню, на кнопках діалогів і у меню прибрано іконки.


Підтримку мого Eee PC нарешті можна впевнено назвати стовідстковою. Працює все, навіть функціональна клавіша вмикання/вимикання WiFi. Неозброєним оком помітно, що нове ядро нарешті чудово уживається з інтегрованим відео від Intel. Якщо раніше інтерфейс Netbook Remix не підтримував Compiz, то тепер жодних проблем з цим немає.


Що стосується змін у поставці дистрибутиву, то звертає увагу на себе заміна Pidgin на Empathy. Мені важко зрозуміти причини цього рішення, це програми явно різних вагових категорій і я залишаюся прихильником Pidgin'а. GIMP відтепер не входить до складу UNR, що мабуть цілком логічно, кому потрібно - довстановить. Серед новинок - інтеграція сервісу Ubuntu One, своєрідного аналогу популярного Dropbox. Це реально цікава новинка, яку я планую докладно протестувати у найближчий час. До старих способів встановлення програм додано ще один - Ubuntu Software Center. В майбутньому, він має стати основним, але поки ще знаходиться на ранній стадії розробки.

Оновився інтерфейс керування звуком


Покращився вибір стандартних заставок



По ходу тестування було помічено декілька огріхів, але вони не принципові. Karmic Koala - це помітний крок для Ubuntu, це абсолютно зріла операційна система від якої залишається лише позитивне враження. З нетерпінням чекаю на реліз.