суботу, 6 грудня 2008 р.

Сервіси: онлайн-редактор формул для LaTeX

Вирішив потроху викладати інформацію про цікаві Інтернет-сервіси. Все ж таки живемо в епоху Web 2.0.

Online LaTeX Equation Editor - це онлайн редактор формул. Для вводу формул використовується формат LaTeX. Також можна використовувати панель інструментів.


Ідеальна штука, якщо вам потрібно, наприклад, надрукувати декілька формул у власному блозі.лицензионные программы

DarkWood: заставка на робочий стіл

Переглядаючи devianart.com наткнувся на цікаву мінімалістичну заставку на робочий стіл. Здається мені, що у парі з темою Shiki Colors виглядає дуже стильно.


Архів включає файли різних розмірів.
Завантажити

Реклама

Сайт с кулинарными рецептами.http://recept-x.ru/ Рецепты всех стран мира.,

пʼятницю, 5 грудня 2008 р.

Pirates of the Amazon: доповнення до Firefox

Пірати добряче поглумилися над Amazon.com. З допомогою доповнення Pirates of the Amazon для Firefox, найбільший у світі інтернет-магазин перетворюється на каталог піратського контенту. Плагін змінює сторінки товарів, додаючи баннер Download 4 Free. Клацнувши по даному банеру, ви зможете завантажити обраний музичний альбом, фільм чи гру з відомого трекера thepiratebay.org.



З офіційного сайту розширення посилання на файл вже прибрали, але xpi-файл вже розійшовся по Інтернету і реально працює.

Реклама

оплата мтс,

четвер, 4 грудня 2008 р.

Новини: Python 3.0

Офіційно оголошено про випуск остаточної версії мови Python 3.0, готової до промислового використання. Python 3.0 (раніше відомий як "Python 3000" або "Py3k") - це нова версія мови програмування Python, яка не сумісна з нинішньою лінійкою 2.х. Мова в основному не змінилася, але багато деталей, особливо що стосуються того, як працюють вбудовані об'єкти, наприклад словники та рядки, значно змінилися. Остаточно видалено ряд застарілих елементів. Стандартна бібліотека Python була реорганізована в кількох помітних місцях.

З нових можливостей Python 3.0 можна відзначити:

  • Порушення зворотної сумісності зі сценаріями, розробленими для більш ранніх версій Python;

  • Видалення конструкторів та модулів, що дублюються;

  • Замість оператора форматування рядків "%" використана глобальна функція і метод format (), наприклад, "The story of (0), (1), and (c)". Format (a, b, c = d) або print (format ( 10.0, "7.3g")).

  • Видалені методи dict.iterkeys(), dict.itervalues() і dict.iteritems(). Методи dict.keys(), dict.values() і dict.items() будуть повертати контейнер об'єктів;

  • Можливість анотування параметрів функцій значень, що повертаються, наприклад def compile (source: "something compilable").

  • Заміна оператора print, який широко використовується для виведення, на функцію print();

  • Використання Unicode в якості основної кодування подання строк (єдиний тип str, замість окремих str і unicode);

  • Для зберігання бінарних даних представлений тип bytes;

  • Тип long перейменований в int, поділ int змінних повертає float, для отримання цілого результату потрібно використовувати //;

  • Для позначення нерівностей, замість "<>" потрібно буде використовувати "!=";

  • Визнані застарілими модулі: cPickle, imageop, audiodev, Bastion, bsddb185, exceptions, linuxaudiodev, md5, MimeWriter, mimify, popen2, rexec, sets, sha, stringold, strop, sunaudiodev, timing, xmllib, new;

  • Видалені функції os.tmpnam(), os.tempnam() і os.tmpfile(), замість них потрібно використовувати модуль tempfile;

  • Всі виключення тепер повинні породжувати від класу BaseException;

  • Новий синтаксис для створення мета-класів (Metaclass), реалізація абстрактних базових класів (Abstract Base Class), можливість використання декораторов для класів;

  • Нова реалізація бібліотеки введення/виводу, що має обернено сумісний API;


Новину взято на opennet.ru.
Подробиці

Взагалі, зміни дуже цікаві і потрібні. Цікаво, як буде проходити перехід відомих проектів на нову версію, все ж таки доведеться багато змінювати.

Dropbox: синхронізація та резервне копіювання даних

Сьогодні, я хотів би розповісти про чудовий сервіс Dropbox ( https://www.getdropbox.com/ ). Це один з тих сервісів, до яких вмить звикаєш, а потім не знаєш, як без нього жив. Суть сервісу досить проста. У ваше розпорядження безоплатно надається 2Гб дискового простору на сервері Dropbox. Завантаживши спеціальну утиліту ви можете зв'язати ваш аккаунт з папкою на своєму комп'ютері. Утиліта буде відслідковувати всі дискові операції з даною папкою і у фоновому режимі синхронізувати її вміст з сервером. Якщо у вас декілька комп'ютерів, ви можете всі їх прив'язати до свого аккаунта і вміст даної папки буде автоматично підтримуватися однаковим на всіх системах. Тобто, Dropbox можна використовувати, як для резервного копіювання власних файлів, так і для їх синхронізації між різними комп'ютерами. Більше того, до вашого розпорядження надається веб-інтерфейс, через який ви можете отримати доступ до власних файлів з будь-якого комп'ютеру, що має вихід в Інтернет. Ще одна цікава функція - це відкриття папок для загального доступу. Тобто, якщо вам потрібно обмінятися з кимось файлами, ви просто копіюєте їх у відповідну папку, а потім через контекстне меню (клієнт включає спеціальний плагін для Nautilus'а) отримуєте адресу з якої їх можна буде вивантажити.

Налаштовується сервіс дуже просто.
1. Йдемо за даною адресою https://www.getdropbox.com/login і реєструємо собі аккаунт.
2. Завантажуємо клієнт для свого дистрибутиву: https://www.getdropbox.com/install.
3. Встановлюємо завантажений .deb пакет, після чого перезавантажуємо nautilus:
killall nautilus

4. Тепер, на панелі з'явиться синя піктограма. Якщо навести на неї мишкою і дочекатися появи підказки, то ми побачимо, що програма ще довантажує деякі файли. Почекаємо доки довантажиться, а потім перезавантажуємо комп'ютер.
5. Клацаємо правою кнопкою по піктограмі Dropbox на панелі, обираємо Start Dropbox і вказуємо параметри свого аккаунту.
6. По завершенню роботи майстра, у вашій домашній папці з'явиться папка Dropbox. Віднині, все, що ви в неї покладете, автоматично буде завантажено на сервер, і навпаки.

По замовчуванню, у папці Dropbox будуть розміщені папки Photos та Public. Остання використовується для розміщення файлів у публічний доступ.



Ось так просто, наприклад, отримати лінк на публічний файл:



Ну і звичайно, якщо потрібно синхронізувати дані між десктопом, ноутбуком і, наприклад, робочим комп'ютером, то Dropbox може бути дуже зручним сервісом. Крім версії для Linux існують також версії для Windows та Mac.

понеділок, 1 грудня 2008 р.

Shiki Colors: тема для Gnome

У кожного звичайно є свої уподобання до зовнішнього вигляду інтерфейсу системи, але оскільки це персональний блог, то я розповім, як встановити одну з моїх улюблених тем. Shiki Colors - стильна контрастна тема для Gnome, що являє собою подальший розвиток теми Gnome Colors. Існує в чотирьох основних варіантах, з оранжевим, зеленим, синім чи червоним кольорами.



Набір піктограм можна завантажити за наступною адресою: http://www.deviantart.com/download/87655584/GNOME_Colors_by_perfectska04.zip
Розпакувавши архів можна буде побачити чотири архіви з піктограмами різних кольорів. Потрібно розпакувати той, що потрібен у папку /usr/share/icons . Для того щоб такі програми, як Firefox також отримали аналогічний набір піктограм, потрібно розпакувати у кореневий каталог вміст відповідної папки з каталогу Extras.

У випадку з Gnome 2.24 потрібно також виконати наступний набір команд, вставивши sudo перед кожною з них (інакше можливе некоректне встановлення).
rm -f /usr/share/icons/gnome/scalable/places/inode-directory.svg
rm -f /usr/share/icons/gnome/32x32/places/inode-directory.png
rm -f /usr/share/icons/gnome/24x24/places/inode-directory.png
rm -f /usr/share/icons/gnome/22x22/places/inode-directory.png
rm -f /usr/share/icons/gnome/16x16/places/inode-directory.png
rm -f /usr/share/icons/gnome/icon-theme.cache
gtk-update-icon-cache -qf /usr/share/icons/gnome

Безпосередньо тему Shiki Colors можна завантажити звідси: http://code.google.com/p/gnome-colors/

Встановлення дуже просте - достатньо просто перетягнути архів мишкою у вікно вибору теми. Для того щоб тема стала доступною для програм зарущених від root'а (як наприклад Synaptic), потрібно додатково виконати наступне:
sudo ln -s ~/.themes /root

Також, потрібно дещо підкорегувати налаштування Metacity:
gconftool-2 --type float --set /apps/gwd/metacity_theme_opacity 1
gconftool-2 --type float --set /apps/compiz/plugins/decoration/allscreens/options/shadow_opacity 0.85
gconftool-2 --type float --set /apps/compiz/plugins/decoration/allscreens/options/shadow_radius 12

Для коректної роботи теми з Firefox, необхідно встановити додатковий плагін: http://userstyles.org/styles/10822

Крім того, у якості основного шрифта я обрав DejaVu Sans у варіанті Condenced. Піктограма для кнопки головного меню знаходиться у /usr/share/icons/gnome-human/22x22/places/gnome-main-menu.png
Після вибору теми в налаштуваннях, результат матиме наступний вигляд:

Linux Mint 6 Felicia: Мабуть напростіший Linux з усіх

Не дивлячись на те, що офіційний реліз Linux Mint 6 ще не вийшов, хоча й очікується найближчим часом, вирішив зробити невеличкий огляд реліз-кандидату. Я вже декілька днів використовую Felicia на домашньому десктопі, віддавши перевагу їй над Intrepid Ibex. І чесно кажучи, система виглядає цілком завершеною, особливих глюків не помітно.

Отже, якщо ви ще не знаєте, що таке Linux Mint ( http://www.linuxmint.com/ ) - це дистрибутив який протягом останнього року міцно займає третє місце у рейтингу Distrowatch.com (після Ubuntu та OpenSUSE). Технічно, Linux Mint базується на Ubuntu і повністю сумісний з репозиторіями останнього, проте базова поставка дистрибутивів дещо відрізняється. На CD не знайшлося місця для модулів локалізації (у комплекті лише англійська мова), а також дещо змінений набір штатних програм. Наприклад, Evolution замінено на Thunderbird, F-Spot відсутній, натомість є X-Chat, а XSane замінено на Gnome Scan. Крім того, у комплекті йде повний набір мультимедіа кодеків, Flash та Java. Тобто після встановлення, доведеться встановити лише модулі локалізації, які й в Ubuntu довелося б встановлювати.

Основні ж цікавинки криються у дрібницях. Linux Mint не є простою альтернативною збіркою Ubuntu. До складу входить ексклюзивний набір утиліт mintTools.



Найбільш помітний компонент - mintMenu. Це оригінальна реалізація головного меню, чимось схожа на аналогічну в OpenSUSE. Можна винести в окрему категорію улюблені програми, крім того, можна додавати програми в автозапуск, а також деінсталювати просто клацнувши по відповідному пункту меню правою кнопкою мишки. В Felicia з'явилася можливість змінювати підпис кнопки та піктограму меню.

mintInstall нової версії серйозно змінився. Відтепер він представляє собою фактично офлайн-версію Software Portal з офіційного сайту. Можна встановлювати програми в пару кліків, при цьому ще до встановлення можна переглянути скріншоти програм, прочитати анотацію та коментарі.

mintBackup, mintDesktop та mintAssistant особливих змін, у порівнянні з попереднім релізом, не отримали. Вони використовуються відповідно для резервного копіювання домашнього каталогу, зміни набору піктограм на робочому столі та наприклад активації паролю root.

mintUpload віднині підтримує протокол FTP, тому тепер з його допомогою можна завантажувати файли на власний хостинг. У той же час, як і раніше, підтримується власний сервіс обміну файлами Linux Mint.

mintUpdate отримав оновлений, дещо краще пророблений інтерфейс.

mintNanny - це новий компонент, що з'явився в Felicia. З його допомогою можна швидко налаштувати перелік сайтів, небажаних для відвідування, наприклад вашими дітьми. Звичайно, є інструменти й більш функціональні, але mintNanny максимально простий, йде у комплекті з системою і цілком робочий.

Звичайно, крім оригінальних компонентів, у комплект входять і ряд зручних утиліт доступних для багатьох інших дистрибутивів. Відмінність полягає лише в тому, що тут цей набір чудово підібраний і налаштований.



Gufw - графічна утиліта для налаштування файрволу.
Simple Compiz Config Settings Manager - проста утиліта для налаштування візуальних ефектів Compiz. У системі присутній і повноцінний CCSM (на відміну від Ubuntu), але з допомогою даної утиліти проводити налаштування простіше.
Giver - дозволяє обмінюватися файлами у локальный мережі. Просто перетягніть файл у вікно утиліти і він з'явиться на робочому столі адресата.
Gnome-Do - зручний лончер. Натискаєте Win+Space і можете запускати програми просто набравши перші літери назви.

Звичайно ж Felicia включає всі нововведення з Intrepid Ibex. Мені сподобався новий Network Manager, тепер PPPoE без проблем налаштовується через графічний інтерфейс, як і в Windows. Власне, про нову Ubuntu я вже писав. Проте є й доповнення. Наприклад, Mint включає деякі доповнення до Nautilus'а - можливість відкриття терміналу у конкретній папці, відкриття папки з правами root і т.ін., що в Ubuntu доводиться встановлювати окремо.

Чесно кажучи, я залишився приємно вражений. Нова версія Linux Mint, як і очікувалося, виявилася чудово реалізованою і ще кращою за попередні. Я дійсно не зустрівся з жодним глюком, хоча офіційно про реліз ще й не оголошено.

PS: тема на скріншотах звичайно не є стандартною, це Shiki Colors.