четвер, 4 грудня 2008 р.

Dropbox: синхронізація та резервне копіювання даних

Сьогодні, я хотів би розповісти про чудовий сервіс Dropbox ( https://www.getdropbox.com/ ). Це один з тих сервісів, до яких вмить звикаєш, а потім не знаєш, як без нього жив. Суть сервісу досить проста. У ваше розпорядження безоплатно надається 2Гб дискового простору на сервері Dropbox. Завантаживши спеціальну утиліту ви можете зв'язати ваш аккаунт з папкою на своєму комп'ютері. Утиліта буде відслідковувати всі дискові операції з даною папкою і у фоновому режимі синхронізувати її вміст з сервером. Якщо у вас декілька комп'ютерів, ви можете всі їх прив'язати до свого аккаунта і вміст даної папки буде автоматично підтримуватися однаковим на всіх системах. Тобто, Dropbox можна використовувати, як для резервного копіювання власних файлів, так і для їх синхронізації між різними комп'ютерами. Більше того, до вашого розпорядження надається веб-інтерфейс, через який ви можете отримати доступ до власних файлів з будь-якого комп'ютеру, що має вихід в Інтернет. Ще одна цікава функція - це відкриття папок для загального доступу. Тобто, якщо вам потрібно обмінятися з кимось файлами, ви просто копіюєте їх у відповідну папку, а потім через контекстне меню (клієнт включає спеціальний плагін для Nautilus'а) отримуєте адресу з якої їх можна буде вивантажити.

Налаштовується сервіс дуже просто.
1. Йдемо за даною адресою https://www.getdropbox.com/login і реєструємо собі аккаунт.
2. Завантажуємо клієнт для свого дистрибутиву: https://www.getdropbox.com/install.
3. Встановлюємо завантажений .deb пакет, після чого перезавантажуємо nautilus:
killall nautilus

4. Тепер, на панелі з'явиться синя піктограма. Якщо навести на неї мишкою і дочекатися появи підказки, то ми побачимо, що програма ще довантажує деякі файли. Почекаємо доки довантажиться, а потім перезавантажуємо комп'ютер.
5. Клацаємо правою кнопкою по піктограмі Dropbox на панелі, обираємо Start Dropbox і вказуємо параметри свого аккаунту.
6. По завершенню роботи майстра, у вашій домашній папці з'явиться папка Dropbox. Віднині, все, що ви в неї покладете, автоматично буде завантажено на сервер, і навпаки.

По замовчуванню, у папці Dropbox будуть розміщені папки Photos та Public. Остання використовується для розміщення файлів у публічний доступ.



Ось так просто, наприклад, отримати лінк на публічний файл:



Ну і звичайно, якщо потрібно синхронізувати дані між десктопом, ноутбуком і, наприклад, робочим комп'ютером, то Dropbox може бути дуже зручним сервісом. Крім версії для Linux існують також версії для Windows та Mac.

1 коментар:

  1. Я тут до нього плагін написав, але він під Windows
    http://dl.getdropbox.com/u/860231/DropBoxPlugin.exe

    ВідповістиВидалити