середу, 31 грудня 2008 р.

З новим роком!

До нового 2009 року залишилося всього декілька годин. Вітаю всіх читачів (і не читачів також) цього блогу,бажаю щоб у новому році справдилися всі ваші бажання, а проблеми залишилися у минулому.



Давайте разом згадаємо, що 2008 рік приніс нам у сфері високих технологій.

KDE 4 - нова версія, одного з двох найпопулярніших робочих середовищ Linux. Четвірка породила масу суперечок і критики, оскільки вийшла на ринок досить сирою. Тим не менш, для самого KDE це значущий реліз, це прогрес і маса нових ідей, що знайдуть відображення в інших продуктах.
Ubuntu 8.10 - остання версія Ubuntu виявилася відчутно кращою за свою досить проблемну попередницю 8.04. Дуже важливим нововведенням виявився суттєво перероблений NetworkManager.
Wine 1.0 - довгоочікуваний стабільний реліз інструменту для запуску Windows програм у Linux. Важко переоцінити важливість даного проекту з погляду на полегшення переходу користувачів на нову платформу.
Python 3.0 - реліз нової версії відомої і популярної мови програмування.
Django 1.0 - довгоочікуваний стабільний реліз чудового веб-фреймворку для мови програмування Python.
Google App Engine - новий сервіс від Google, який дозволяє всім бажаючим розробляти власні веб-сервіси на Python з доступом до всього різноманіття технологій Google. Крім власного веб-фреймворку webapp існує також підтримка Django. У ролі бази даних використовується BigTable.
GIMP 2.6 - новий реліз популярного графічного редактору, що започаткував початок інтеграції з GEGL.
Adobe AIR for Linux - відтепер Linux є однію з трьох платформ, що офіційно підтримується даною технологією.

Інші ключові релізи: Gnome 2.24, Firefox 3.0, OpenOffice.org 3.0, Mono 2.0. Потрібно також звернути увагу, що цей рік був один з ключових в плані поступового підвищення інтересу до Linux з боку серйозних гравців ринку IT. Світова фінансова криза також стала непоганим каталізатором зрушень у даному напрямку. Ну і потрібно згадати також появу підтримки української мови в Google Translate та Facebook.

3 коментарі:

  1. Вітаю з Новим роком, мабуть, найкорисніший блог з Убунту!

    Бажаю в новому році ще цікавіших і корисніших постів! І побільше, побільше!

    ВідповістиВидалити
  2. З Новим Роком!!!
    Бажаю побільше зацікавлених читачів та резонансних постів ;)

    Поясніть, що такого геніального в Adobe Air? Я в ньому не побачив нічого надзвичайного. Може є десь багато-багато програм на нього і я не там дивився?

    ВідповістиВидалити
  3. Adobe Air дозволяє писати десктопний софт використовуючи інструменти, більш звичні для веб-розробки. Особливо надзвичайного у ньому мабуть немає, але писати програми які б тісно співпрацювали з веб-сервісами так простіше. Наприклад Tweetr - клієнт для твіттера. Існує багато корисних інструментів для веб-розробника. Але я відмітив AIR перш за все, тому, що Adobe офіційно випустила його для платформи Linux. Те, що серйозні гравці софтверного ринку починають по іншому дивитися на Linux, не може не радувати.

    Багато посилань на сторінки проектів написаних на AIR можна наприклад тут:
    http://airapps.pbwiki.com/

    ВідповістиВидалити