суботу, 8 вересня 2007 р.

Автоматизація роботи з заголовками рисунків та таблиць в OpenOffice.org Writer

Коли ви створюєте документ з великою кількістю малюнків та таблиць у вас з'являється проблема як це все пронумерувати і при цьому не заплутатися. Насправді Writer містить ряд функцій які дозволяють спростити цей процес.

Щоб вставити малюнок з файлу достатньо просто вибрати Вставка -> Малюнок -> From File. Далі потрібно зробити наступне:
1. клацаємо правою кнопкою мишки і у контекстному меню обираємо Заголовок;
2. прописуємо згідно наших стандартів, у поле Категорія - Рис., а у полі Розділювач ставимо крапку з пробілом, після чого набираємо власне рідпис і тиснемо Так;



3. у параметрах стилю Рис. вказуємо параметри оформлення підписів до рисунків;
4. все, тепер якщо ми десь у тексті захочемо послатися на даний рисунок, то просто вибираємо Вставка -> Посилання і обираємо необхідний об'єкт та тип лічильника.



З таблицями ситуація майже аналогічна. Але спочатку з допомогою Вставка -> Кадр потрібно вставити кадр. Підганяємо його розміри як потрібно, можна задати параметри обрамлення текстом ну і відключаємо границю. Далі вставляємо у нього таблицю. Після чого аналогічно ситуації з рисунком додаємо заголовок таблиці, звертаючи при цьому увагу щоб у полі Категорія набрати Табл., а списку Позиція обрати варант вгорі (зазвичай таблиці підписуються так). Все інше аналогічно ситуації з рисунками, а змінивши параметри стилю Табл. можна змінити оформлення підписів.

Немає коментарів:

Дописати коментар