суботу, 8 вересня 2007 р.

Про деякі відмінності OpenOffice.org Writer та MS Word

На сьогоднішній день OpenOffice.org є єдиним вільним офісним пакетом який здатен конкурувати з MS Office. Проте багато людей вперше з ним зустрівшись після MS не завжди поділяють цю думку. Причина як завжди одна - відсутність знань і впевненість просто на генетичному рівні, що нічого кращого за продукти Microsoft бути не може. По цій причині багато можливостей цього чудового офісного пакету навіть не помічають. У даній статті я зверну увагу на деякі відмінності текстового процесору Writer від Word які можуть поставити у ступор людину яка довгий час була користувачем останнього. Порівнювати буду російський варіант Word 2003 (як досить розповсюджений в академічному середовищі) та український варіант Writer 2.2.



Як виставити параметри сторінки?
У Word: Файл -> Параметры страницы
У Writer: Формат -> Сторінка

Як вставити номер сторінки?
У Word: Вставка -> Номера страниц
У Writer:
Спочатку потрібно вставити відповідний колонтитул (Вставка -> Заголовок -> Базовий або Вставка -> Нижній колонтитул -> Базовий). Потім вибираємо Вставка -> Поля -> Номер сторінки і вирівнюємо вже як потрібно.

Як задати дзеркальні поля?
У Word: У параметрах сторінки потрібно у списку Несколько страниц вибрати Зеркальные поля
У Writer: У вікні формату сторінки у списку Топологія сторінки вибрати Відзеркалений

Як задати різні колонтитули для правої та лівої сторінок?
У Word: У параметрах сторінки на закладці Источник бумаги потрібно виставити Различать колонтитулы четных и нечетных страниц. Тепер клацаємо по відповідни мколонтитулам і вводимо їх окремо для різних сторінок.
У Writer:
Відкриваємо панель Стилі та форматування.
Переходимо на стилі сторінки (саме так, на відміну від Word тут власні стилі мають не лише абзаци але й сторінки).
Клацаємо правою кнопкою мишки на стилі Права сторінка і обираємо Змінити.
Вмикаємо необхідний колонтитул після чого на закладці Органайзер у полі Наступний стиль обираємо Ліва сторінка.
Тепер аналогічно змінюємо стиль лівої сторінки - вмикаємо колонтитул і задаємо Наступний стиль - Права сторінка.
Йдемо на першу сторінку і двічі клацаємо по стилю Права сторінка.
Тепер можна заповнювати колонтитул на окремих сторінках.

Як задати для частини документу інші параметри сторінки?
У Word: Потрібно вставити новий розділ і потім у параметрах сторінки вказати, що застосовувати їх потрібно лише до поточного розділу.
У Writer: Потрібно створити новий стиль сторінки, а потім задавши необхідні параметри виділити необхідний діапазон і двічі клацнути по назві відповідного стилю у менеджері стилів.

Як проводити пошук/заміну спеціальних символів?
У Word: У вікні пошуку/заміни з допомогою кнопки Специальный можна вставити спеціальний символ (наприклад ^p - параграф).
У Writer: Якщо активувати опцію Правильні вирази (тут імхо помилка перекладу, це повинно називатися регулярними виразами), то можна використовувати додаткові символи у полі Пошук:
$ - параграф;
\n - примусовий перенос;
^$ - пустий абзац;
\t - табулятор.

Поле Замінити на не допускає викоритсання символів заміщення, проте ви можете використовувати \n для вставки символу абзацу, або наприклад \t для табуляції.

Якщо вам наприклад попався стандартний текст DOS де рядки відокремлені символом абзацу, а параграфи пустим рядком, то все, що вам потрібно щоб привести у людський вигляд це замінити символ заміщення $ на пробіл. Це до речі утричі швидше ніж у Word де для тієї ж операції потрібно провести послідовно три процеси заміни символів.

Як включити автоматичні переноси?
У Word: Сервис -> Язык -> Расстановка переносов, потім відмітити автоматичну розстановку.
У Writer: У вікні Формат -> Параграф або у параметрах конкретного стилю на закладці Текстовий потік поставити галочку біля відповідного пункту.

Ну, здається про найголовніше згадав. Успіхів вам.

1 коментар: