пʼятницю, 24 квітня 2009 р.

Прокачуємо GIMP

GIMP - чудовий графічний редактор з серйозними можливостями. У нього фактично є лише одна проблема і ім'я їй Photoshop. Оригінальна стаття про те, як зробити з GIMP щось максимально наближене до Photoshop була опублікована у SmashingMagazine. Я вирішив перевірити описані там моменти, а заодно і пересказати зрозумілішою мовою.

1. Встановлення додаткових пензлів, плагінів та фільтрів.

Підключити доповнення до GIMP, дуже просто. Зайдіть у свій домашній каталог і натисніть Ctrl+H щоб побачити приховані каталоги. Нам потрібен каталог .gimp-2.6. Саме сюди і потрібно копіювати файли з пензлями (підкаталог brushes) та ін. При цьому не потрібно хвилюватися якщо ви не можете знайти потрібного пензля саме для GIMP, завантажуйте пензлі для Photoshop, вони чудово підтримуються.



2. Підтримка плагінів Photoshop.

Встановивши плагін PSPI ви отримаєте можливість використовувати в GIMP плагіни від Photoshop. Для цього достатньо просто завантажити необхідний файл з Gimp.org, розпакувати його і помістити в каталог plug-ins. Звичайно ж у вас має бути встановленим Wine.


Тепер можна користувтися гігантською кількістю плагінів створених програмістами всього світу для Photoshop.



3. Стилі шарів

Для підтримки стилів шарів (ефекти Drop Shadow, Inner Glow, Outer Glow, Gradient Overlay, Stroke, Bevel, Emboss та ін.) по аналогії з Photoshop, необхідно встановити наступний плагін з Gimp.org. Я рекомендую обирати python-версію. Файл потрібно скопіювати у каталог plug-ins, а також дати йому права на виконання (робиться через діалог властивостей в Nautilus). Тепер маємо нове підменю у меню Шар.



4. Підтримка CMYK

Завантажуємо плагін Separate+ звідси і розпаковуємо у каталог з плагінами. Файлам також потрібно дати права на виконання.



5. Плагін Liquid Rescale

Не всі пам'ятають, що цей чудовий плагін з'явився у версії для Gimp раніше ніж для Photoshop. Встановлюється дуже просто:
sudo apt-get install gimp-plugin-registry

У даному пакеті також можна знайти ще багато цікавих плагінів. Liquid Rescale ви зможете тепер запустити через меню Шар.



6. Підтримка анімації

Встановивши пакет gimp-gap ви зможете працювати у вашому Gimp з покадровою анімацією.



На цьому мабуть вже варто закінчувати. Як бачите, GIMP далеко не така вже й проста штука, як дехто про нього говорить. Насправді це реально потужний інструмент. Маю надію, що дана стаття допоможе витиснути з нього більше.

9 коментарів:

  1. Щодо пензлів - то я б не сказав, що їх додавання є ознакою прокачки у бік шопу. Вони є у шопі, є і у гімпі.
    З пензлями є ще одна проблема. Найти їх достатню кількість, звичайно, легко. Але якщо ними усіма нагодувати гімп - то він буде дуже-дуже довго думати. Гадаю, має бути якійсь навігатор по пензлям - ще не шукав. Нічого не порадите?
    Щодо плагінів і усього іншого - ще не пробував, але звучить дуже круто. Прям настрій піднявся)) Дякую за статтю.

    ВідповістиВидалити
  2. Справа у тому, що не всі просто знають, що Gimp розуміє формат фотошопівських пензлів. Зайвим нагадати не буде. Щодо організації і сортування ресурсів, то наскільки я знаю, у спільноті йде обговорення на цю тему, але швидше за все доведеться чекати нових версій. Я згоден, тут є проблема.

    ВідповістиВидалити
  3. Доброго дня!
    Чудова стаття, я хотів би її використати на одному із своїх ресурсів переклавши її на російську мову. Звичайно із посиланням на вас.
    Ви дозволите?

    ВідповістиВидалити
  4. Із посиланням, звичайно дозволю.

    ВідповістиВидалити
  5. привітулі. найперше -- дякую за хороший переклад; ще залишилося кілька помилочок друку, але це поправиться. обов'язково повертатимуся ще сюди.

    тепер критика. не перекладу, і не самого факту публікації... нудоту викликає ідея популяризації gimp'а як "майже photoshop'а".

    ті поцоваті дизайнери, які світу білого не бачать поза тим фотошопом, абсолютно не зацікавлені в такій пропаганді, і якщо колись спробують гімп -- то лише для того, щоби мати змогу надалі кричати "пробував -- гімно!" більша частина з них як завчили років п'ять тому, що "gimp не вміє cmyk" -- так і повторюють ту мантру до цього часу. дарма що 99% з них а) ніколи не робили ніякої серйозної роботи фотошопом і б) ніколи не користувалися ліцензійним.

    коротше, стаття не для них, а отже фрази типу "У нього фактично є лише одна проблема і ім'я їй Photoshop" -- незрозуміло взагалі ким і для кого писані =/ дратує.

    ВідповістиВидалити
  6. Я зрозумів думку. Я чудово розумію, що насправді Gimp - чудовий графічний редактор, так само як і Photoshop - також чудовий графічний редактор. Я чудово розумію, що якщо дизайнер кричить, що він без фотошопу просто жити не може, то це насправді поганий дизайнер. І Гімп і Фотошоп - це всього лише інструменти і не більше того. Але, що ти пропонуєш? Що зробиш якщо для 99% користувачів ідеалом дійсно є піратський фотошоп? Запропонуй своє бачення.

    ВідповістиВидалити
  7. не знав як встановити додаткові пензлі вГІМП)тепер знаю)
    щиро вдячний за статтю!

    ВідповістиВидалити
  8. це звісно некропостінг та все ж таки. Працюю з липня на лінуксі. За фахом - дизайнер. Роблю і поліграфію і інтер'єрку. І на віндовз повертатись не маю жодного бажання. Гімп - чудова програма. Гадаю, що порівнювати його з фотошопом просто недоречно. він інший і чудово виконує свої функції. Ось, до речі посилання на мій сайт там є уроки з Гімпу а також простий спосіб робити CMYK файли для поліграфії без заморочень. Можливо комусь стане у пригоді. Я свого часу перерив багато форумів та відповіді так і не знайшов, довелося винайти свій спосіб. http://www.ko3ak.info/index.php/-gimp/102-gimp-a-scribus--cmyk---

    ВідповістиВидалити
  9. встановив через термінал плагін як написано а потім зрозумів що багато з того і та є на 2.8, і українською, як тепер стерти ці плагіни, дякую (доречі ви дуже помогли мені в освоєнні лінукса, часто попадаю на ваш сайт)

    ВідповістиВидалити