вівторок, 20 січня 2009 р.

Перетворюємо Firefox на веб-сервер

Я рідко користуюся PHP, віддаючи перевагу у веб-розробці Python. Але, тим не менш, для ряду задач і PHP буває виправданим. При цьому, як виявляється, щоб побачити свій "шедевр" у роботі, не обов'язково встановлювати Apache, можна обійтися плагіном для Firefox, який називається POW (Plain Old Webserver).

Завантажити POW

Після, встановлення POW, достатньо перезавантажити Firefox і сервер буде доступний за адресою http://localhost:6670/.


На сторінці по замовчуванню, внизу буде лінк, який вказуватиме на кореневий каталог сервера. Просто зкопіюйте його адресу в адресний рядок Nautilus'а і попадете до каталога htdocs. Додайте його у закладки, щоб потім легко знаходити. При бажанні, його також завжди можна змінити у налаштуваннях POW.

Далі, залишається встановити PHP і, наприклад, SQLite, щоб мати змогу працювати з базами даних:
sudo apt-get install php5-cgi php5-cli php5-sqlite

Також, якщо ви використовуєте SQLite, то можна ще встановити плагін для роботи з такими базами:
Завантажити SQLite Manager


І останній штрих, щоб все запрацювало - це відкрити файл startup.sjs, що знаходиться у підпапці system кореневої папки вашого сервера, і вставити туди наступне:
<?sjs
pow_server.APP_HANDLERS['php'] = '/usr/bin/php';
?>


Все, тепер можемо перевірити роботу нашого сервера. Створимо файл index.php наступного вмісту:
<?php
echo "Hello world"
?>

І наберемо у браузері адресу http://localhost:6670/index.php


Супер! Наш сервер працює. :)

5 коментарів:

  1. а зміст? 8))
    Поставити пакет апач+пхп - справа кількох хвилин
    В той час як піднімати це все і так на мегаглючному фоксі - лишнє фізичне та моральне навантаження на програму

    ВідповістиВидалити
  2. Це зручно, наприклад на нетбуках, з їх обмеженими ресурсами і малими SSD, де на рахунку кожен мегабайт. Немає сенсу піднімати Apache, якщо можна обійтися легшою альтернативою. Те ж саме стосується використання SQLite замість mySQL.

    ВідповістиВидалити
  3. Ну і ще така ситуація, як у мене, наприклад. Я використовую Python і Django. Django має власний сервер, якого достатньо для розробки і тестування сайтів. Тому Apache у мене не стоїть ні на десктопі, ні на ноуті, бо у тому немає потреби. А для того щоб іноді запустити PHP скрипт, тримати Apache, імхо дороге задоволення.

    ВідповістиВидалити
  4. перевір будь-ласка ресурсоємність базового апача і базового ПХП із ресурсами, які жре файрфокс із встановленим ось цим додатком..
    Ти здивуєшся 8)))

    ВідповістиВидалити
  5. Слухай, я тут холіварити не збираюся. Я просто написав про інструмент, причому про досить вузькоспеціалізований інструмент, для тих кому він потрібен. Я за нього не агітую і нікому не нав'язую, просто сказав, що ось така штука існує. При бажанні, аргументи можна легко знайти у Гуглі.

    PS: і, так, хоч я й більшою мірою користувач Опери, я вважаю Файрфокс класним брайзером, яким я також користуюсь дуже часто. Глючний, не глючний, який є, зате з великим набором корисних додатків, які працюють однаково на всіх платформах.

    ВідповістиВидалити