понеділок, 1 грудня 2008 р.

Linux Mint 6 Felicia: Мабуть напростіший Linux з усіх

Не дивлячись на те, що офіційний реліз Linux Mint 6 ще не вийшов, хоча й очікується найближчим часом, вирішив зробити невеличкий огляд реліз-кандидату. Я вже декілька днів використовую Felicia на домашньому десктопі, віддавши перевагу їй над Intrepid Ibex. І чесно кажучи, система виглядає цілком завершеною, особливих глюків не помітно.

Отже, якщо ви ще не знаєте, що таке Linux Mint ( http://www.linuxmint.com/ ) - це дистрибутив який протягом останнього року міцно займає третє місце у рейтингу Distrowatch.com (після Ubuntu та OpenSUSE). Технічно, Linux Mint базується на Ubuntu і повністю сумісний з репозиторіями останнього, проте базова поставка дистрибутивів дещо відрізняється. На CD не знайшлося місця для модулів локалізації (у комплекті лише англійська мова), а також дещо змінений набір штатних програм. Наприклад, Evolution замінено на Thunderbird, F-Spot відсутній, натомість є X-Chat, а XSane замінено на Gnome Scan. Крім того, у комплекті йде повний набір мультимедіа кодеків, Flash та Java. Тобто після встановлення, доведеться встановити лише модулі локалізації, які й в Ubuntu довелося б встановлювати.

Основні ж цікавинки криються у дрібницях. Linux Mint не є простою альтернативною збіркою Ubuntu. До складу входить ексклюзивний набір утиліт mintTools.



Найбільш помітний компонент - mintMenu. Це оригінальна реалізація головного меню, чимось схожа на аналогічну в OpenSUSE. Можна винести в окрему категорію улюблені програми, крім того, можна додавати програми в автозапуск, а також деінсталювати просто клацнувши по відповідному пункту меню правою кнопкою мишки. В Felicia з'явилася можливість змінювати підпис кнопки та піктограму меню.

mintInstall нової версії серйозно змінився. Відтепер він представляє собою фактично офлайн-версію Software Portal з офіційного сайту. Можна встановлювати програми в пару кліків, при цьому ще до встановлення можна переглянути скріншоти програм, прочитати анотацію та коментарі.

mintBackup, mintDesktop та mintAssistant особливих змін, у порівнянні з попереднім релізом, не отримали. Вони використовуються відповідно для резервного копіювання домашнього каталогу, зміни набору піктограм на робочому столі та наприклад активації паролю root.

mintUpload віднині підтримує протокол FTP, тому тепер з його допомогою можна завантажувати файли на власний хостинг. У той же час, як і раніше, підтримується власний сервіс обміну файлами Linux Mint.

mintUpdate отримав оновлений, дещо краще пророблений інтерфейс.

mintNanny - це новий компонент, що з'явився в Felicia. З його допомогою можна швидко налаштувати перелік сайтів, небажаних для відвідування, наприклад вашими дітьми. Звичайно, є інструменти й більш функціональні, але mintNanny максимально простий, йде у комплекті з системою і цілком робочий.

Звичайно, крім оригінальних компонентів, у комплект входять і ряд зручних утиліт доступних для багатьох інших дистрибутивів. Відмінність полягає лише в тому, що тут цей набір чудово підібраний і налаштований.



Gufw - графічна утиліта для налаштування файрволу.
Simple Compiz Config Settings Manager - проста утиліта для налаштування візуальних ефектів Compiz. У системі присутній і повноцінний CCSM (на відміну від Ubuntu), але з допомогою даної утиліти проводити налаштування простіше.
Giver - дозволяє обмінюватися файлами у локальный мережі. Просто перетягніть файл у вікно утиліти і він з'явиться на робочому столі адресата.
Gnome-Do - зручний лончер. Натискаєте Win+Space і можете запускати програми просто набравши перші літери назви.

Звичайно ж Felicia включає всі нововведення з Intrepid Ibex. Мені сподобався новий Network Manager, тепер PPPoE без проблем налаштовується через графічний інтерфейс, як і в Windows. Власне, про нову Ubuntu я вже писав. Проте є й доповнення. Наприклад, Mint включає деякі доповнення до Nautilus'а - можливість відкриття терміналу у конкретній папці, відкриття папки з правами root і т.ін., що в Ubuntu доводиться встановлювати окремо.

Чесно кажучи, я залишився приємно вражений. Нова версія Linux Mint, як і очікувалося, виявилася чудово реалізованою і ще кращою за попередні. Я дійсно не зустрівся з жодним глюком, хоча офіційно про реліз ще й не оголошено.

PS: тема на скріншотах звичайно не є стандартною, це Shiki Colors.

4 коментарі:

  1. Привіт! Користуюся 5-ю Елісою.
    Ти не в курсі, чи можна зробити апдейт через інтернет одразу до 6-ї Фелісії? Чи потрібно переставляти систему?
    В принципі, я задоволений Елісою, після чергових оновлень почала працювати швидше.

    Спасибі за блог! Справді потрібна справа!
    Я постійний читач ;)
    Іван

    ВідповістиВидалити
  2. Це питання цікаве і для мене, бо на моєму EeePC стоъть саме Elyssa. На офіційному сайті обіцялося, що утиліта для апгрейду до нової версії з'явиться з виходом релізу. Реліз очікувався ще на 30 листопада. Вчора Clem відписався в офіційному блозі, що реліз дещо затримається, по об'єктивних причинах. Швидше за все, десь у межах найближчих двох тижнів реліз з'явиться і повинна з'явитися відповідна утиліта.

    Дякую за лесний відгук про блог.

    ВідповістиВидалити
  3. швидше за усе після мого повернення в Україну саме Феліція осяде не моєму аспірі ван :)

    ВідповістиВидалити
  4. Почитав описи релізу Фелісії, виявляється це ще не закінчений продукт,а розрахований на бета тестерів та розробників. Будемо чекати фіналу...

    ВідповістиВидалити