суботу, 25 жовтня 2008 р.

Огляд VMWare Workstation 6.5

VMWare Workstation 6.5 - це нова версія комерційної платформи віртуалізації від VMWare. З появою безплатного VMWare Server необхідність у комерційних рішеннях дещо впала, але які функції може надати Workstation? Чи варта вона своєї ціни у $189? Що ж, подивимось.

Безумовно, однією з найцікавіших функцій версії 6.5 є підтримка апаратної акселерації графіки. Досі подібна функція була прерогативою лише VMWare Fusion для MacOS X. Все, що вам потрібно, це встановити на гостьовій системі VMWare Tools і відмітити відповідну галочку у налаштуваннях віртуальної машини. VMWare буде транслювати виклики DirectX у команди OpenGL на вашій основній Linux системі.



Але не все так гарно як хотілося б, можливо правда це особливість мого не зовсім потужнго комп'ютеру, але не всі програми які потребують апаратної акселерації (передусім ігри) запускаються. На скріншоті нижче, можна побачити легендарний Need For Speed 2 запущений на гостьовій Windows 2000.



Однією з неприємних особливостей Linux версії VMWare Server є відсутність підтримки Shared Folder. Комерційна версія вільна від цього недоліку.



Ще однією особливість VMWare Workstation є можливість запису скрінкастів. Достатньо обрати VM -> Capture Movie, вказати ступінь стискання відео та ім'я файлу.
Також можна записувати і потім відтворювати будь які дії з віртуальними машинами.

Звичайно це не всі переваги. У комплект поставки також входить VMWare Player та Virtual Network Editor. Помітно краще реалізовано роботу з USB. Інтегровано засоби для аналізу співпраці гостьової системи з залізом.



Взагалі, нова Workstation виглядає дуже непоганим продуктом. У той же час, якщо вам достатньо функцій VMWare Server, то можна абсолютно спокійно продовжувати користуватись і ним. Workstation все ж таки досить дорога штука, хоча звичайно ж при бажанні, знайти дистрибутив з кейгеном не є проблемою ( thepiratebay.org у цьому плані рулить ).

2 коментарі:

  1. IMHO зараз для більшості застосувань достатньо VMWare Server, друга версія якого має багато змін, працює стабільно, є підтримка usb-пристроїв у гостьовій системі

    ВідповістиВидалити
  2. Абсолютно згоден. Просто мені було цікаво подивитися на комерційний варіант.

    ВідповістиВидалити