вівторок, 6 травня 2008 р.

CAD для Linux: QCad 2.2.1

QCad є однією з найбільш відомих CAD програм у Linux. У ньому немає особливих наворотів, ніяких 3D, це проста заміна для кульману. Насправді для великої кількості задач цього цілком достатньо. Я давно вже слідкую за розвитком цієї програми проте не розглядав її як альтернативу іншим CAD пакетам з однієї простої причини - слабкі можливості адаптації під потрібні стандарти. Насправді навіть проблема була одна - неможливість проставляти розміри з засічками, так як це прийнято на архітектурних кресленнях, QCad завжди їх проставляв зі стрілками. Рік тому я навіть написав листа автору програми де описав цю проблему, на, що у відповідь отримав запевнення, що він постарається у майбутніх версіях її виправити. І от, у квітні цього року вийшла версія 2.2.0, а 2 травня 2.2.1 у яких відтепер можна проставляти розміри з засічками. Виражаючи велику подяку автору я вирішив написати цей невеличкий огляд.

Ось так тепер виглядає діалог налаштування параметрів простановки розмірів



Я спробував накреслити щось простеньке щоб оцінити зручність інтерфейсу. Загалом він є інтуітивно зрозумілим. Праворуч бачимо список шарів, для кожного з них можна обирати колір, стиль і товщину ліній. Ліворуч можна бачити основну панель з набором кнопок, її вигляд змінюється в залежності від обраного інструменту. Наприклад якщо ми виберемо лінію, то з'являться кнопки для вибору різних способів її побудови (по двом точкам, паралель і т.д.), а під час самої побудови там будуть відображатися кнопки різних типів прив'язок. Посередині знаходиться вікно для креслення, дуже зручно, що задієне коліщатко мишки, з його допомогою можна швидко змінювати масштаб і переміщюватися по кресленню. Внизу знаходиться командний рядок. Чимось схоже на AutoCAD, але мені здалося, що деяких зручностей невистачає (наприклад повтору попередньої команди по простому натисненню Enter). Але загалом, можна сказати, що на вивчення можливостей програми піде зовсім небагато часу і креслити можна досить швидко.



У якості основного формату QCad використовує dxf, таким чином особливих проблем по обміну файлами з програмами типу AutoCAD бути не повинно. Звісно якщо цей процес вміло налагодити.

На завершення, невеличка неприємність - щоб отримати доступ до нових можливостей вам знадобиться версія Professional. Ліцензія на QCad 2.2.1 Pro, якщо вам не потрібен CD фізично, коштує в межах $36, незалежно від платформи. Проте для безплатного завантаження доступна Demo версія яка є повністю функціональною проте не дозволяє вам працювати більше 10хв і не більше 100 годин вцілому. Звичайно програму можна запустити знову і продовжити роботу, але кожні 10хв вона буде просити вас купити повну версію і примусово закриватиметься. Хоча як на мене, то для подібного класу програм, її ціна є досить демократичною.

Існує і безплатна та відкрита версія QCad, так звана Community Edition, що розповсюджується за ліцензією GPL. Саме її ви можете знайти у репозиторіях Ubuntu. Але відкрита версія завжди відстає від платної на декілька версії і нині зупинилася на номері 2.0.5. Тобто багатьох нововведень там ще немає.

Офіційний сайт: http://www.qcad.org/

3 коментарі:

  1. В Hardy есть малоприятный баг со скриншотами окон при включенном компизе. Я обратил внимание на первый скрин. Для себя решил пока эту проблему созданием снимков с помощью GIMP.

    ВідповістиВидалити
  2. Маєш на увазі те, що при Alt+PrnScr ігнорується заголовок вікна? Так, є такий баг, але він не у Hardy з'явився, а вже досить давно. У даному випадку я просто використав стандартну функцію Compiz для зняття скріншотів (Win+LMB) щоб не перемикатися у Metacity.

    ВідповістиВидалити
  3. Да, я этот косяк имел ввиду. Знаю, что он еще раньше появился. И, судя по форуму compiz'а, это даже не баг, а метод снятия скрина в гноме. Параметры родительского окна не так получает. В KDE таких проблем нет. Немного напрягает, если честно.

    ВідповістиВидалити