четвер, 28 лютого 2008 р.

Для початківців: як встановлювати програми в Ubuntu

Оскільки маю час і натхнення, то вирішив продовжити цикл статей для початківців. У попередній статті серії я намагався популярно розповісти про основні моменти, які відрізняють Linux від Windows. Там ятрохи згадував про встановлення програм, але дуже коротко. Сьогодні я спробую розповісти про це докладніше.

Більшість з вас знає як встановлюються програми у Windows. Відразу скажу одну річ, багато новачків у Linux страждають від того, що переносять ці свої навички сюди. Тому краще, що ви можете зробити у цьому випадку - забути про те як ви встановлювали прогруми у Windows. Я серйозно, уявіть, що ви ще ніколи в житті не встановлювали сторонніх програм. Як це не парадоксально, але у даному випадку старі навички можуть дещо заважати.

Отже, почнемо. Перше, що ми повинні усвідомити, це те, що у Linux завжди існіє декілька способів розв'язати одну й ту ж проблему. Але це не означає, що якийсь із цих способів не буде кращим за інші. Тому я буду описувати різні способи встановлення програм у порядку зниження бажаності їх використання.

Ключові поняття

Репозиторій - це не, що інше як сховище пакетів. Зазвичай на якомусь онлайн-сервері, хоча ніщо не заважає створити локальний репозиторій, чи репозиторій на DVD. Під пакетом мається на увазі файл .deb (в Ubuntu) який містить у запакованому вигляді необхідні програмні файли, інсталяційні скрипти та різного роду додаткову інформацію. Це цілком можна порівняти з файлами .msi у Windows, хоча це й досить грубо. Часто, для роботи якоїсь із програм вимагаються певні додаткові бібліотеки. У такому випадку, пакет який потребує для роботи інший пакет, не встановиться до тих пір доки не будуть встановлені необхідні йому для роботи пакети. Це називається залежностями. У Windows також можна іноді помітити щось подібне. Наприклад деякі ігри вимагають присутності у системі певної версії DirectX, тобто вони залежать від нього. У Linux така практика є набагато більш поширеною. Такий підхід дозволяє суттєво зменшити трафік, а також місце на диску, але іноді ускладнює сам процес встановлення.

Основний спосіб. Використання офіційних репозиторіїв
Найпростіший спосіб встановити нову програму в Ubuntu, це просто вибрати пункт меню Програми -> Встановити/Видалити. Далі потрібно лише вибрати необхідну програму у каталозі, поставити галочку і натиснути Застосувати. Все інше буде зроблено автоматично. Систкма сама завантажить необхідні пакети з Інтернету, встановить і додасть новий пункт у меню. Простішого способу годі шукати.



Якщо ви хочете мати більше можливостей впливати на процес, то можна використати більш просунутий інструмент - Synaptic. Виберіть Система -> Адміністрування -> Менеджер пакунків Synaptic і отримаєте більш функціональний інструмент для роботи з пакетами. Зокрема ви можете наприклад встановлювати програми частково, якщо вам наприклад не потрібна документація чи ще щось.



Крім того, можна використовувати і консольні інструменти. Наприклад якщо ви хочете встановити програму для записку дисків Brasero, то можете просто набрати команду sudo apt-get install brasero і вона встановиться.

У такого методу встановлення програм є маса переваг: це просто зручно, ви встановлюєте протестовані програми, які гарантовано будуть працювати на вашій системі, залежності між пакетами будуть розв'язуватися автоматично, при появі у репозиторії нових версій встановлених програм вас буде про це проінформовано.

Використання сторонніх репозиторіїв
Хоча у офіційних репозиторіях програм дуже багато, проте можуть бути проблеми. Наприклад деякі програми можуть бути присутні у вже застарілих версіях, а деяких просто може не бути. При цьому ряд проектів має власні репозиторії. Наприклад Wine, Elisa та ін. У такому випадку на офіційному сайті потрібної вам програми повинно бути описано як такі репозиторії підключити. У всьому іншому, процес встановлення не відрізняється від вже описаного.

Безпосереднє встановлення з deb-пакетів
Звісно ж ви завжди можете завантажити готові deb-пакети з допомогою браузера. Існують портали з софтом, як GetDeb.net наприклад. А можна завантажувати файли напряму з офіційного сайту потрібної вам програми. Завантажені пакети легко встановлюються звичайним подвійним кліком мишки. Мінус такого підходу - менеджер оновлень не буде відслідковувати появу нових версій встановленої програми.

Якщо ви маєте пакет rpm (для систем типу Fedore, Mandriva, SuSE і т.д.), то його можна зконвертувати у deb з допомогою утиліти alien (встановлюється окремо). Проте робити це рекомендується лише у виключних випадках коли пакетів deb у доступі немає (наприклад драйвери принтерів Canon на офіційному сайті викладені виключно у rpm).

Встановлення програм з власним інсталятором
Іноді програми можуть розповсюджуватисяз власним інсталятором. Це нічим не відрізняється від ситуації з Windows. Тільки тут, розпакувавши tar.gz архів з дистрибутивом програми, ви замість setup.exe побачите щось типу INSTALL.sh. Якщо цей файл не захоче запускатися, то ймовірно йому просто не задані права на запуск, тоді потрібно або поставити відповідну галочку у вікні Властивості в файловому менеджері, або виконати команду chmod +x INSTALL.sh. Іноді дистрибутив програми розповсюджується у вигляді архіву, що сам розпаковується. У такому випадку це буде просто один єдиний файл .sh який і потрібно запустити. Далі ви протсо отримаєте майстер де потрібно буде відповісти на ряд питань, так само як це робиться у Windows. Так встановлюються офіційні драйвери nVidia, середовище розробника NetBeans і т.п.

Встановлення програм які не потребують інсталяції
Є програми які розповсюджуються у вигляді звичайного архіву tar.gz, який просто достатньо кудись розпакувати. У Windows також є такі програми, їх ще часто називають словом Portable. Встановлювати такі програми можна будь-куди, але стандартне місце зазвичай - це каталог /opt. Звісно ж, пункти на запуск у меню вам доведеться додавати вручну, для цього потрібно клацнути правою кнопкою по заголовку меню Програми і вибрати Правка меню.

Встановлення програм з вихідних кодів
Я рекомендую по можливості уникати цього способу встановлення програм. Основне, що вам знедобиться - це засоби для компіляції, для цього спочатку потрібно встановити пакет build-essential. Далі, потрібно розпакувати архів з кодами програми у якусь тимчасову папку. Потім потрібно знайти файл README або INSTALL, прочитати його і виконати те, що там написано. Частіше за все, встановлення програм таким способом обмежується послідовним виконанням наступних команд:

./configure
make
sudo make install

Але у деяких випадках можуть бути відмінності. Крім того, після виконання скрипту ./configure ви можете отримати повідомлення про те, що у системі не встановлено бібліотек потрібних для компіляції програми. У такому випадку потрібно буде встановити їх самому і повторити процес. Звичайно процес компіляції займає певний час і напряму залежить від потужності вашого комп'ютеру.

Ось так. Бажано звичайно по можливості уникати встановлення прграм не через deb-пакети, тобто інші способи не рекомендуються. Проте я вирішив описати різноманітні варіанти, щоб новим користувачам Ubuntu було все зрозуміло.программирование на ассемблере

6 коментарів:

  1. GetDeb також можна підключити як репозитарій:

    http://ubuntu.org.ua/2007/06/22/getdeb-mirror/

    ВідповістиВидалити
  2. Так, можна. Про це я вже згадував в одному з попередніх своїх постів.

    ВідповістиВидалити
  3. а от видяляти коментарі - це вже не добре...

    ВідповістиВидалити
  4. Може шановний анонім пояснить свою думку? Вчора одному тут здалося, що я звідкись здер статтю, причому звідки він так і не сказав. А оскільки всі статті на цьому блозі є авторськими, то сильно сумніваюся, що й знайде. Сьогодні, інший анонім звичуває мене у тому, що я видаляю коментарі. Звідки? Даний блог існує менше місяця, жодного коментаря тут видалено не було. Може шановний пан приведе скріншот у доказ, чи як?

    Можливо ви невдоволені тим, що я видалив всі пости у своєму попередньому блозі на my.opera.com? Але я розмістив там оголошення, що блог переїзджає на інший хостинг, бо розвивати блог далі там було проблематично. Це не було просте рішення, але я його прийняв також не на пустому місці. Пости я протягом тижня переносив у новий блог вручну. Перенести всі коментарі не було фізичної можливості. Якщо когось це образило, то я приношу свої вибачення. Але чому тоді ви пишете коментар саме до цієї статті (яка до старого блогу не має жодного відношення), а не до відповідної статті з архіву? Відпишіться у такому разі у відповідній темі і я подумаю, що можна зробити.

    Якщо комусь не подобається ту, що я видалив старі пости зі старого місця, то вибачте - це персональний блог. Мені не потрібна його точна копія у ще одному місці, бо через це страждає новий проект.

    ВідповістиВидалити
  5. Давно шукав такий повний виклад про інсталювання софту і нарешті знайщов. Автору велике дякую

    ВідповістиВидалити
  6. "то можете просто набрати команду sudo apt-get install brasero" після цього просить пароль ввести. ввести не можу, бо просто не набирає в ввікні терміналу...

    я перший раз в лінуксі.. і.. ну самі розумієте(

    ВідповістиВидалити