четвер, 28 лютого 2008 р.

Що бажано встановити в Ubuntu після інсталяції

Зараз я займуся дещо невдячною справою. Я спробую порадити деякі пакети і програми, які бажано встановити в Ubuntu після встановлення і налаштування самої системи. Звичайно, Ubuntu не Windows, ви отримуєте систему з досить непоганим набором програм, які практично відразу дозволяють приступити до роботи. Проте, для того щоб зробити систему більш функціональною і зручною, потрібно встановити деякий додатковий набір пакетів.

1. Встановлюємо мультимедіа кодеки. Як відомо, відразу після встанвлення Ubuntu ви маєте змогу слухати музику лише у форматі OggVorbis та дивитися відео у форматі OggTheora (таке обмеження викликано ліцензійними проблемами). таким чином, необхідність встановлення додаткових кодеків повинна бути очевидною. Я вже писав про це у своєму блозі у статті Встановлення мультимедія-кодеків в Ubuntu, тому повторюватися не буду.

2. Встановлюємо розширення для файлового менеджеру Nautilus. Я відібрав декілька на мій погляд дуже корисних, які додають ряд корисних пунктів у контекстне меню: відкриття терміналу, конвертація зображень, відкриттся файлового менеджера з правами root, розшарювання папок і встановлення шпалер на робочий стіл.
sudo apt-get install nautilus-open-terminal nautilus-image-converter nautilus-gksu nautilus-share nautilus-wallpaper



3. Wine. Я не є великим прихильником подібних інструментів, але ніде правду діти, часто без них просто неможливо обійтися. Елементарний приклад - вам прислали по пошті архів, що сам розпаковується. Звичайно ж у форматі .exe. Або ви просто хочете пограти у цікаву гру, нативного аналогу якої для Linux не існує. Та багато причин насправді моеж бути. Тому я все ж таки рекомендую встановити Wine. Як це зробити я вже писав у статті Запуск програм для Windows в Ubuntu.

4. Бажано встановити програму для запису оптичних дисків. Хоча штатний Nautilus вміє це робити, проте його можливостей іноді не вистачає. Я рекомендував би встановити Brasero.
sudo apt-get install brasero
Ще одна чудова альтернатива для запису дисків - Nero Linux 3. Це звичайно платна програма, але дійсно варта своїх 20 Єврів.

5. Консольний файловий менеджер Midnight Commander (клон знаменитого Norton Commander для *nix). Я б сказав би, що це також досить корисна штука яку варто встановити.
sudo apt-get install mc

6. Переглядач .chm файлів. Часто в Інтернеті можа знайти електронін книги у форматі .chm. Щоб мати змогу відкривати такі файли у Linux потрібно встановити gnochm:
sudo apt-get install gnochm

7. Менеджер завантажень. У поставку Ubuntu вже входить консольна утиліта wget, яка й виконує цю роль. Проте, графічний інтерфейс все ж таки штука зручніша, тому я рекомендую встановити графічний фронт-енд для цієї утиліти - gwget.
sudo apt-get install gwget



Я думаю цього цілком досить для початку.

3 коментарі:

  1. Десь я вже це бачив... треба хоча б посилання давати :)

    ВідповістиВидалити
  2. Посилання на що? Це звинувачення? Цей пост я писав сам. Тут і скріншоти з мого комп'ютеру. Не радив би звинувачувати голослівно.

    ВідповістиВидалити
  3. ну ніхуя собі! дякую за корисну інформацію, адже саме зараз я буду позбавлятись від диявольської операційної системи і встановлювати ос богів!

    ВідповістиВидалити