понеділок, 25 травня 2009 р.

Linux Mint 7 Gloria на Eee PC 701 4G

У момент коли я пишу цю статтю, Linux Mint 7 ще не доступний для завантаження на основному сайті. Хоча, не зовсім так, якщо ви знайдете на сайті лінк на завантаження Mint 6 і заміните всі шістки на сімки, то зможете завантажити готовий остаточний реліз Mint 7. Він вже декілька днів як готовий, просто це не афішується до моменту коли буде завершено підготовку документації та інших дрібниць. Я встановив Глорію на мій Eee PC 4G і хотів би звернути увагу на особливості встановлення.

На сьогоднішній день я можу з впевненістю сказати, що Linux Mint - це мій найулюбленіший дистрибутив і Глорія тільки підтвердила свій статус у моїх очах. Проте з встановленням на Eee PC завжди були певні проблеми. Віднині все по іншому. Ядро Linux Mint 7 (звичайно це ж стосується й Ubuntu 9.04) має повну підтримку обладнання Eee PC. Навіть WiFi тепер підхвачується відразу "з коробки".

Отже, тепер все просто. У попередніх статтях я вже розписував як переписати установочний диск на флешку, тому повторюватися не буду. Інсталятор також нічим не відрізняється від Ubuntu 9.04. Єдиний нюанс. як і раніше - розбивка диску. Під систему виділяємо весь простір SSD, розділ для swap'у не створюємо, файлова система - ext2 (щоб зменшити кількість звернень до диску та зекономити простір). Після завершення встановлення і перезавантаження ми побачимо ось таку картинку:


При цьому можна помітити дві речі. Перша - швидкість завантаження, Mint 7 завантажується реально швидко, мінімум удвічі швидше ніж попередня версія. І другий момент - повністю нове оформлення. Нова тема для десктопу називається Shiki Mint, а новий набір піктограм взято з набору Gnome Colors. Також змінено графічне оформлення меню Grub, процесу завантаження та діалогу входу в систему. Виглядає помітно краще ніж раніше.

Є ще один момент, який стосується Eee PC. "З коробки"працюють не всі короткі клавіші та не можна змінювати частоту процесора. Щоб все це запрацювало, потрібно встановити утиліту EeeControl. Завантажити останню версію 0.9.2 можна звідси: eee-control_0.9.2_all~jaunty.deb


Тут потрібно звернути увагу, що процесор Celeron, який встановлено в Eee PC 701, має іншу схему керування ніж розповсюджений нині на нетбуках Atom, тому, щоб Eee Control міг ним керувати потрібно дещо змінити типові налаштування утиліти. Для цього натиснемо Alt+F2 і наберемо
gksudo gedit /etc/eee-control.conf

і змінимо значення параметру fsb-method на "direct-io".


Тепер достатньо перезавантажитись і Eee Control почне працювати.



На цьому, власне, обов’язкові налаштування і закінчуються. Щоб отримати можливість переміщувати вікна, з допомогою клавіші Alt, за верхню межу екрану, потрібно з допомогою gconf-editor змінити значення наступного параметру:



Щоб на скромному екрані 701’го могло розміститися більше інформації, я також встановлюю скрізь у системі шрифт DejaVu Sans Condensed розміром 8pt.

Ще одна проблема даної моделі Eee PC - це вкрай малий об’єм SSD - всього 4Гб. Тому бажано обрати в налаштуваннях Synaptic опцію автоматичного видалення завантажених пакунків після встановлення. І ще, якщо ви як і я, набираєте на Eee PC документи в LaTeX, то можете без проблем звільнити близько 300Мб вільного місця видаливши всі каталоги, що починаються на tex з каталогу /usr/share/doc, при наявності книжки користі з них мало, а Synaptic не дозволяє видалити пакунки з документацією окремо.

Взагалі, Linux Mint 7 на Eee PC працює помітно краще ніж Mint 6. Рекомендую однозначно.

7 коментарів:

  1. вітаю! колись взяв собі на примітку твій блог (бо тема «моя»). тепер ось читаю допис, котрий хочеться перепублікувати на ukrnetbook.info — лише з твого дозволу та з відповідним посиланням, звісно ж.

    ще один твій претендент на публікацію — ось тут, і ще кілька.

    ukrnetbook.info — колективний блог українською про нетбуки, операційні системи та програми для них, та й взагалі про портативні комп'ютери. наразі авторів лише два — приєднуйся. трафіку цей блог генерує небагато, але наша мета була інша: дати можливість усим,кому це цікаво, читати практичні статті про нетбуки українською, не відволікаючись на дописи "про особисте" =)

    ВідповістиВидалити
  2. > хочеться перепублікувати на ukrnetbook.info
    виходь на зв'язок =)

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже цікаво пишеш, дякую.
    А от чи можно пакети від Мінта ставити на убунту?

    ВідповістиВидалити
  4. Ставити можна, хоча 100% нарантії нема. На їхньому форумі є навіть інструкція по перетворенню Ubuntu на Mint. На жаль, на практиці вона не працює.

    ВідповістиВидалити