пʼятницю, 26 грудня 2008 р.

Два слова про CheckInstall

Якщо говорити про бінарні дистрибутиви (такі як Ubuntu, Fedora, OpenSUSE та ін.), то потрібно сказати, що вкрай не рекомендується встановлювати в них програми з вихідних кодів. Серед проблем, які можуть виникнути можна назвати серйозні проблеми з деінсталяцією такого софту, можливість порушення залежностей і конфлікти з іншими, вже встановленими, програмами та бібліотеками. Проте іноді потреба встановити програму з вихідних кодів все ж таки виникає. Зазвичай цей процес зводиться до трьох команд:
./configure
make
sudo make install

Генератором проблем якраз є остання команда, яка й відповідає за встановлення скомпільованого софту. Але насправді, все можна спростити, достатньо лише встановити утиліту CheckInstall:
sudo apt-get install checkinstall

Відтепер, для встановлення програм потрібно виконувати:
./configure
make
sudo checkinstall

Різниця полягає у тому, що checkinstall спочатку створює deb-пакет (його можна буде знайти у папці з програмою, що встановлюється), а потім вже його встановлює. Плюс цього методу полягає у тому, що у разі потреби, ви зможете видалити встановлені таким чином програми, через звичний інтерфейс пакетного менеджеру.

2 коментарі:

  1. Саме те що треба! :)
    Колись читав про те як робити такі речі в ручному режимі, тепер вже це автоматизували.

    ВідповістиВидалити
  2. Корисна річ, готовим пакунком можна й з другом поділитись. Як хтось казав: ми відповідаємо за тих кому встановили linux :)

    ВідповістиВидалити