четвер, 8 травня 2008 р.

Проста нумерація сторінок в OpenOffice.org Writer

Як відомо, Writer не має простого пункту меню для вставки номерів сторінок так як це робиться наприклад MS Word. Стандартний шлях для Writer - додати колонтитул, вставити відповідне поле і відформатувати як потрібно. Але є ще один шлях. Справа у тому, що починаючи з версії 2.3 OpenOffice.org підтримує розширення. Це дуже схоже на аналогічний підхід у Firefox і у даній статті я покажу як користуватися цією винятково корисною можливістю. Ми встановимо розширення, яке додасть діалог для простої нумерації сторінок у стилі MS Word.

Перш за все, потрібно сказати, що довго шукати відповідне розширення не доведеться, адже OpenOffice.org підтримує для них спеціальний репозиторій.



Потрібне нам розширення має назву Pagination і його можна завантажити тут:
http://extensions.services.openoffice.org/project/pagination

Натискаємо на кнопку Get It і завантажуємо .oxt файл у будь-який каталог. Далу обираємо в меню OpenOffice.org пункт Інструменти->Package Manager, тиснемо кнопку Додати і вказуємо попередньо завантажений файл.



Все, тепер після перезавантаження Writer у меню Вставка з'явиться пункт Page Number, який і буде викликати новий діалог для вставки номерів сторінок.



Приємно, що українська мова є однією з тих мов які підтримуються даним розширенням. Правда було б ще краще якби переклад було виконано на більш літературному рівні, а то кидається в очі деяка кострубатість.одуванчик - красота и польза,Продажа гипсокартон влагостойкий, барит, магнезитовая плита, стекло магнезитовый лист, КВЛ, SML, CML, магнезитовый лист

8 коментарів:

  1. В мене вікно Page Number маленьке - видно тільки варіант "зліва" :(

    Якби не ця проблема - був би просто прекрасний плагінчик..

    ВідповістиВидалити
  2. Невідомо яка причина цього багу, але я дослідив, що вона появляється тільки і виключно в compiz. Достатньо перезавантажити стандартне гномівське metacity: metacity --replace , і все чудово працює. Мене теж трафляли оті маленькі віконечка, які неможливо розтягнути і подивитися що там за видимим краєм.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую! Знадобиться)

    А як додати словники для перевірки орфографії? Не можу ніде нічого притомного знайти((

    ВідповістиВидалити
  4. Так, дійсно, плагін конфліктує з Compiz. Важко сказати чому так і хто з них винен. Хоча от раніше з компізом конфліктував Nero, пропадав заголовок вікна і воно розкривалося на весь екран без можливості зміни розмірів, а от зараз, у 8.04 все нормально. Можливо і тут якийсь подібний баг, може з новими версіями компіза щось і зміниться. А можливо й до того часу прийде в голову якесь вирішення.

    Щодо додавання словників. Я брав їх зі збірки OpenOffice від Інфра-Ресурс. Я постійно ношу на флешці portable-версію для Вінди, звідти і видер. Хоча взагалі питання цікаве, я спробую в одному з найближчіх постів написати на цю тему.

    ВідповістиВидалити
  5. Встановити словники: Файл-> Майстер->Встановити нові словники, відкриється файл-макрос встановки, вибрати якусь мову інтерфейсу, і повстановлювати що треба.

    ВідповістиВидалити
  6. якщо напишеш про словники - буду страшенно вдячний))
    за порадою yarema не вдалося зробити, бо я просто не знайшов у меню "Файл" пункт "Майстер".
    Може через те, що у мене 7.10, бо до 8.04 по-людськи поновитися не вдалося.(проапгрейдив через інет, перестало працювати половина програм, включно з Синаптиком. Стер все, намагався поставити на чистий диск - теж ніфіга - якась "помилка 17" (певно, щось нескладне, але я покопався, так і не зрозумів). зрештою поставив назад чистий 7.10 і поновився через інет знову - ніби запрацювало, але сканер перестав працювати, а це для мене критично. потім почалися зависання Гнома, відмова програвати звук та інші проблеми - все за кілька днів. я не витримав і поставив назад 7.10, яка працювала в мене краще від Вінди в кілька разів - через що я власне і витер Вінду нах - така сумна історія: - а зараз щось теж підвисати Гном став іноді, може, через Компіз, хоча я ефекти на мінімум поставив)
    Ого накатав! :)

    ВідповістиВидалити
  7. Є два способи ставити словники - один вручну в домашній директорії або для всіх в /usr/lib/openoffice/share/dict/ooo - про це Bum напише, надіюся, особливого тяжкого нічого нема, лиш треба поставлені словники повписувати в файл dictionary.lst. Другий спосіб зручніший, це фактично то само, що і робить Файл->Майстер->Інсталювати нові словники, а саме відкриває файл-шаблон /usr/lib/openoffice/share/dict/ooo/DicOOo.sxw . Ну а далі вже просто. Одна лиш штука, що компіз може знову зіграти поганий жарт при відкриванні цього файлу.

    ВідповістиВидалити
  8. А помилка при спробі встановити цей пакунок на OpenOffice 2.3 "bad transfer url" трафляє лише мене під FreeBSD 7.0?

    ВідповістиВидалити