суботу, 9 лютого 2008 р.

TimeVault: аналог TimeMachine для Ubuntu

Чи траплялося вам випадково знищити потрібний вам файл? Якщо на додачу, у вас як і в мене відпрацьована звичка завжди знищувати файли комбінацією Shift+Del (в обхід смітника), то мабуть таки траплялося. А чи бачили ви цю рекламу з серії Get a Mac?





Багатьом з вас відомо, що однією з найбільш цікавих функцій, операційної системи MacOS X Leopard компанії Apple, є функція TimeMachine. З її допомогою ви можете у будь-який момент знайти помилково знищений вами файл, або його попередню версію за певну дату, яку вам потрібно. У даній статті я розповім, як додати подібну функціональність в Ubuntu. Можливо правда це не виглядатиме так ефектно як у MacOS X, проте дієво.

Отже, для автоматизації виконання знімків системи, ми скористаємося чудовою програмою TimeVault. На даний момент, вона ще знаходиться у статусі beta candidate, проте вже цілком підходить для роботи. Взяти пакет для Ubuntu можна звідси:
https://launchpad.net/timevault/+download

Після того як система встановить всі необхідні пакети, нам необхідно буде налаштувати автоматичний запуск програми. Для цього обираємо Система->Параметри->Сеанси і додаємо наступний пункт:



Тепер, нам необхідно вийти з графічного сеансу Gnome і залогінитися повторно. На верхній панелі з'явиться нова піктограма.



Клацаємо по ній правою кнопкою мишки і обираємо Параметри. На закладці General активуємо автоматичне створення знімків системи (Enable automated snapshots) і вказуємо куди зберігати базу знімків (Snapshots Root Directory).



На закладці Include вказуємо за вмістом яких каталогів потрібно слідкувати, а також інтервал створення знімків. З допомогою кнопки Baseline ви також можете змусити TimeVault запам'ятати теперішній стан обраного каталогу. Це потрібно зробити, особливо якщо ви встановлюєте програму на робочу систему, де вже є багато файлів.



На закладці Exclude можна вказати які файли не потрібно включати до знімків.



Остання закладка, Expire, служить для того щоб вказати TimeVault через який час можна знищувати старі знімки.



Тепер можемо тиснути кнопку Зберегти.



З цього моменту TimeVault почне відстежувати операції з файлами і періодично робити знімки. Вибравши у контекстному меню Snapshot Browser ми отримаємо зручний інтерфейс для керування знімками, перегляду та відновленню старих версій файлів. Для текстових файлів також можна швидко перевірити чим відрізняються нова та стара версії файлу.



Крім того, у вікні Властивості у Nautilus з'явиться нова закладка, на якій можна буде побачити інформацію про попередні версії обраного файлу. Snapshot Browser також можна швидко відкрити використавши нову кнопку, яка з'явиться на панелі Nautilus. Для відновлення файлів, які знаходяться поза вашим домашнім каталогом, потрібно буде обирати Snapshot Browser as Root, щоб отримати необхідні права.

Так, звичайно нова функція яку ми додали до Ubuntu виглядає не так ефектно як TimeMachine в Leopard, з її тривимірною графікою, проте вона працює. Можливо тепер у вас буде менше проблем з випадково знищеними файлами.

2 коментарі:

  1. Щось я так і реально не зрозумів користі від цієї речі. Час від часу вона мені давала знати що якісь файли змінюються, але в наутілусі ніяких іконок інтеграції я не знайшов. Далі, TimeMachine аплет постійно злітав, появлялося повідомлення про креш. В кінці-кінців після 2 днів користування я його викинув з сервісів, які стартують при старті гном-сесії.

    ВідповістиВидалити
  2. У мене крешів не було.

    Ось тут можна побачити як виглядає інтеграція у Nautilus:
    http://www.howtoforge.com/snapshot-backups-with-timevault-ubuntu-7.10-p3

    Тим не менш, я спробую ще докладніше розібратися з цією штукою, відпишуся дещо пізніше.

    ВідповістиВидалити