пʼятницю, 15 лютого 2008 р.

FlyBack: Ще одна альтернатива TimeMachine в Ubuntu

Раніше я вже описував одну з утиліт дя автоматичного зняття резервних копій в Ubuntu - TimeVault (http://korkholeh.blogspot.com/2008/02/timevault-timemachine-ubuntu.html). Але як показали коментарі, не у всіх вона працювала нормально. Тому я вирішив написати про ще одну подібну альтернативу - FlyBack.

Перш за все, необхідно встановити потрібні пакети:
sudo apt-get install python python-glade2 python-gnome2 python-sqlite3 python-gconf rsync

Наступним кроком ми завантажуємо FlyBack і встановлюємо його у домашній каталог користувача:

cd ~
wget http://flyback.googlecode.com/files/flyback_0.4.0.tar.gz
tar -zxvf flyback_0.4.0.tar.gz


Тепер можна запустити FlyBack і зробити необхідні налаштування.

cd ~/flyback/
python flyback.py


Якщо під час першого запуску з'явиться повідомлення про помилку, просто натисніть OK, можете його проігнорувати. Далі, вкажіть у якій папці зберігати знімки (добре якщо вона буде розташовуватися на іншому фізичному носієві).



На наступній вкладці, вкажіть копії яких папок потрібно робити. Для цього, вкажіть потрібну папку з допомогою списку зліва внизу, а потім натисніть на кнопку Додати. Аналогічно, можна вказати і правила щодо виключень, які файли не потрібно включати у знімок.



Ну і наостанок, потрібно вказати з якою періодичністю потрібно робити знімки, а також за яких умов можна знищувати старі. Потрібно не забути відмітити пункт automatically.



Тут потрібно сказати, що на відміну від того ж TimeVault, FlyBack не знаходиться постійно у пам'яті. Вона просто використовує стандартний cron для того щоб запускати процес зняття знімків з заданою періодичністю. Переконатися, чи активовано дану функцію можна наступним чином:

bum@impress:~/flyback$ crontab -l
0 3 * * * python /home/bum/flyback/flyback.py --backup #flyback


Як бачимо, все нормально. Тепер, наступним кроком буде створення знімка, для цього просто натисніть на кнопку Backup у вікні програми. Результат буде подібним до наступного:



Як бачимо, інтерфейс FlyBack досить простий. У правій частині вікна можна побічити перелік знімків системи, пункт now відповідає за поточний стан системи. Знімки будуть робитися автоматично, згідно вказаної вами частоти. Примусово знімок завжди можна зробити натиснувши кнопку Backup. Тепер, навіть якщо ви знищите свої файли, ви завжди зможете їх повернути. Для цього просто знайдіть їх у старих знімках, виділіть мишкої і натисніть на кнопку Restore. Все просто.

Хочете знати як працює дана програма? Насправді дуже просто, без будь-яких складнощів. Просто з певною періодичністю вона створює за вказаною вами раніше адресою підкаталог, ім'я якого відображаї дату і час зняття знімка, і копіює у нього файли з вказаних вами для збереження каталогів.



Таким чином, бідь-який із зроблених знімків ви можете знищити просто знищивши відповідний каталог, а потім натиснувши у вікні програми кнопку Refresh. Підхід насправді дуже простий, і FlyBack насправді виконує роль не стільки самостійної програми для створення резервних копій, а є просто графічним фронт-ендом до стандартних системних команд.

Для того щоб додати FlyBack у головне меню, клацнемо правою кнопкою над меню Програми, оберемо Правка меню і додамо у розділ Системні утиліти пункт для виклику наступної команди:
python /home/bum/flyback/flyback.py
Звісно ж замість bum підставте своє ім'я користувача.



Тепер ви можете запускати FlyBack через меню Програми.

3 коментарі:

  1. Timevault забембав.

    Щодо Fly Back - я правильно зрозумів, вона копіює цілі директорії. а не лише змінені файли? А якщо в мене там 150 ГБ?

    І ще, що буде коли комп не буде включений в час коли спрауьовує крон? Чи від дуже часто спрацбовує?

    ВідповістиВидалити
  2. Саме так. FlyBack - це фактично просто напросто фронт-енд для cron. Якщо комп'ютер буде вимкнено, то команда не запуститься. Існує подібна до cron програма - anacron, яка дозволяє обходити цей недолік, але FlyBack наскільки я розумію підтримує лише cron, хіба його код підправити.

    ВідповістиВидалити