суботу, 22 грудня 2007 р.

Огляд автомобільного симулятора Racer

У даній статті я приведу невеличкий огляд одного з найкращих, як на мій погляд, кросплатформенних вільних автомобільних симуляторів - Racer. Проект орієнтується на досягнення максимального реалізму, а також завдяки відкритості дозволяє гравцям створювати власні моделі автомобілів та трас. На сьогоднішній день в Інтернеті можна знайти більше сотні моделей автомобілів створених ентузіастами, те ж саме стосується і трас.

Офіційний сайт проекту - http://www.racer.nl/ . Гра підтримує платформи Windows, Linux та MacOS X. Проте часто з появою нової версії якась одна з платформ виривається уперед. На сьогоднішній день останньою версією є 0.5.3 beta 8 наявна у версіях для Windows та MacOS X. Восьма бета для Linux ще поки не вийшла (присутня лише beta 6), але якщо у вас встановлено Wine, то це не є проблемою. Насправді, Windows-версія Racer чудово працює у Wine, тому у крайньому разі її можна використовувати і в Linux. Встановлюється гра дуже просто - достатньо розпакувати завантажений архів у будь-яку папку і запустити файл racer.

Запустивши гру ми попадаємо у головне меню:



Присутні декілька варіантів гри:
Free Driving - вільна їзда, можете просто оглядати околиці і знайомитися з трасою;
Quick Race - можете позмагатися на трасі з ботами;
Multiplayer - можете влаштовувати гонки з друзями, або у локальній мережі або через Інтернет.

Racer - чистокровний симулятор. Це означає, що прописувати повороти на 300км/год у стилі NFS або штампувати кола на трасі у Спа швидше за Шумахера вам навряд чи вдастся. Для гри бажано звичайно мати руль, а також повноцінний трипедальний блок (у грі підтримується керування зчепленням). У крайньому разі після певного тренування згодиться мишка, а от про клавіатуру можете забути одразу. Хоча вона і підтримується грою у якості контролеру, проте керувати нею автомобілем просто неможливо, найменша помилка з роботою акселератором чи гальмами, найменша помилка у роботі кермом і ви вже ковтаєте пилюку на узбіччі. Потужні автомобілі помилок не вибачають.



Звісно ж кожен автомобіль має власний характер. Прийоми керування потужним задньопривідним авто та передньопривідною малолітражкою зовсім різні. Грає роль також і розташування двигуна (впливає на розподіл ваги по осям), жорсткість підвісок та ін. Нервовий задньомоторний Ruf CTR "Yellowbird" дуже жорстко реагує на нерівності дорожнього полотна і при найменшій помилці з роботою акселератором у повороті миттю стає упоперек дороги. А старенька Dacia 1310 зі свистом покришок і вражаючими кренами, зносом передньої осі демонструє класичну поведінку передньопривідного автомобіля. Так, геймплея у звичному розумінні, як у тому ж NFS тут немає (як і крутих заставок з дівчатами та ефектних поліцейських погонь), хіба з друзями гонки влаштовувати, але для справжніх автомобільних фанатів саме така безкомпромісна фізична модель і є тим, що не дає довгий час просто відірватися від комп'ютеру. Єдиний на мій погляд недолік - це відсутність моделі пошкоджень. Можливо у наступних версіях автомобілі і навчать розбиватися, проте на даний момент вони ще цього не вміють.



Щойно встановивши гру у ній можна знайти лише спорткар Lamborghini Murciellago та трасу Carlswood. Проте за наведеними нижче адресами ви зможете завантажити величезну кількість додаткових автомобілів та трас:
http://www.xtremeracers.net/nuke/index.php
http://forum.rscnet.org/forumdisplay.php?f=111
http://www.racer-xtreme.com/car_index.php

Це одна з переваг даного симулятора - кожен бажаючий може створювати власні моделі. Якщо ви маєте хоча б мінімальний досвід роботи з 3D графікою, то цілком можете зробити модель і вашого власного автомобіля. Завантаживши ж уже готову модель достатньо лише розпакувати вміст архіву у папку data/cars і вона відразу ж стає доступною у симуляторі. Причому серед доступних моделей є не лише суперкари по типу Chevrolet Corvette, Aston Martin DB9 чи Porsche 911, класичні Bugatti Typ 57 чи Ferrari Dino, але й набагато більш звичні автомобілі як BMW 3-ї серії, Dacia Solenza чи навіть Волга ГАЗ-3102.









Аналогічна ж ситуація і з трасами. Можна знайти як копії величезної кількості реально існуючих гоночних трас (Спа, Монца, Лагуна Сека, Нюрбунгринг, Ле-Ман та ін.) так і траси, що моделюють звичайні дороги на яких можна просто покататися в своє задоволення. Потрібно сказати, що для того щоб мати змогу ганятися на вибраній вами трасі з ботами, потрібно щоб у папці з треком була папка ai з файлами, що описують їх поведінку (існують не для всіх трас і не для всіх автомобілів), інакше боти будуть їхати зі швидкістю 50км/год і гальмуючи перед кожним поворотом майже до нуля. AI-файли для різних автомобілів на різних трасах можна також знайти в Інтернеті, а можна і створити самому (див. офіційний форум).

Що стосується графіки, то вона цілком пристойна. Звичайно проробка автомобілів та трас сильно залежить від того скільки праці вклав автор у конкретну модель, трапляються як дуже детально пророблені моделі так і не зовсім (те ж саме до речі стосується і фізичної моделі). Автомобілі залишають чорні сліди від гуми на асфальті, при пробуксовках гума горить піднімаючи у повітря білий дим, а на великій швидкості дерева обабіч дороги зливаються у зелену стіну. Досить гарно змодельовано траву на узбіччях, та й небо і сліпуче сонце схожі на справжні.

Взагалі, рекомендую цю іграшку всім хто не байдужий до автомобілів. Вона дійсно варта того щоб звернути на неї увагу.

На додачу приводжу коротку пам'ятку про управляючі клавіші:
Мишка угору/вниз - акселератор/гальма
Мишка ліворуч/праворуч - рульове колесо ліворуч/праворуч
Ліва/права кнопка мишки - передача вгору/вниз
Середня кнопка мишки - зчеплення
Керування ручними гальмами та обмежувачем обертів встановлюється у опціях
S - стартер
L - фари
P - пауза
C - режим камери
1-0 - позиція камери
` - показати/сховати консоль
F2 - показати повтор
F3/Shift-F3 - ввімкнути/вимкнути телеметрію
F4 - дзеркало заднього виду
F5 - ABS та ін. допоміжні системи
F6 - карта
F9 - чат у мультиплеєрі
F12 - зробити скріншот
Більш глибоку інформацію можна отримати тут: http://www.racer.nl/documentation.htm

Ну і ще потрібно згадати про проекти з допомогою яких ви можете брати участь у перегонах з реальними людьми:
http://www.racerworld.co.nr/ - RacerWorld
http://www.racer500.co.nr/ - Racer500

Немає коментарів:

Дописати коментар