понеділок, 28 квітня 2008 р.

2 дні з Ubuntu 8.04

Пройшло вже два дні як я оновив свою стару систему Ubuntu 7.10 до нової Ubuntu 8.04. Оскільки вже сформувалися думки щодо вражень, то я й вирішив опублікувати даний пост. Відразу почну з тих проблем, що виникли.

Проблема #1:
Як виявилося VMWare Server завантажений з офіційного сайту є несумісним з новим ядром Linux 2.6.24. Що ж стосується репозиторію partner, то нової збірки VMWare для Hardy там ще немає. Це досить серйозна поблема, оскільки мені наприклад час від часу доводиться запускати Windows під віртуальною машиною. При встановленні VMWare компілює вланий модуль для ядра і ось тут якраз криється проблема, на нових ядрах код просто не компілюється. Схоже, що деякі заголовочні файли яда змінили своє розташування.
Рішення проблеми:
Потрібно застосувати спеціальний патч який виправить неточності у коді модуля. Як це зробити я вже писав у одній з попередніх статей.

Проблема #2:
З репозиторіїв зникла бібліотека libglib1.2. Ну, не зовсім зникла, просто тепер ту ж функцію виконує бібліотека libglib1.2ldbl. Це можливо і не було б проблемою, якби GTK1 вже остаточно відійшов в історію, та на жаль, деякі виробники софта все ще його використовують. Один з прикладів - драйвер мого лазерного принтеру Canon LBP-810. До його складу входить монітор, який показує у окремому вікні статус принтера, кількість віддрукованих сторінок і різні сервісні повідомлення. Так от ця штука написана на GTK1, і після оновлення системи Hardy просто видалила мій драйвер з причини порушених залежностей.
Рішення проблеми:
Виявилося, що alien яким я раніше конвертував офіційні rpm-пакети драйвера щоб мати змогу їх використовувати в Ubuntu, прописує залежності в залежності від наявності тих чи інших пакетів у репозиторіях і таким чином версія системи на якій проходить ця конвертація грає роль. Повторне завантаження rpm-пакетів і повторна їх конвертація у deb вирішила проблему, драйвер встановився.

Проблема #3:
Запущений VMWare Server іноді збиває налаштування перемикача розкладок клавіатури в основній системі. Рішення проблеми крім як зайти у налаштування клавіатури, зняти і знову поставити галочку біля комбінації клавіш для її зміни я ще не знайшов.

Більше проблем я не помітив, тому далі говоритиму про хороше.

Переваги:

1. Firefox 3 beta 5. Незважаючи на свій бета-статус, даний браузер здався цілком завершеним продуктом. Жодних глюків не помічено, працює швидше за FF2, українська локалізація "з коробки". З'явилося рад нововведень до яких я звик в Opera, тобто одним словом мені сподобалося. Хоча я продовжую використовувати Opera, але FF також іноді запускаю щоб скористатися різноманітними сервісами Google або запустити WebMoney Keeper Light.

2. Тепер на робочому столі з'являються піктограми підключень до різноманітних пристроїв по Bluetooth. Більше того, тепер використовуючи Bluetooth я зміг обмінюватися файлами не лише з моїм смартфоном Nokia E-50, але й з КПК Asus A632 на базі WinMobile 5.



3. Система контекного пошуку Tracker тепер відображає свою піктограму зі статусом на панелі, і взагалі він здався мені більш зручним у роботі. Можливо я помиляюсь, це важко описати, але тепер у мене з'явилося бажання його використовувати.

4. Відеопрогравач Totem тепер отримав функцію пошуку відео на YouTube. Мені це здалося винятково зручно, адже по-перше він не так навантажує канал і систему як FF з Flash плагіном, а по-друге тут все ж таки є повноцінний інтерфейс справжнього медіа-плеєра.



5. У стандартну поставку тепер входить програма для запису CD/DVD Brasero. Дуже приємна програмка з логічним і зручним інтерфейсом у стилі Nero.

6. З'явився клієнт BitTorrent Transmission.

7. OpenOffice.org 2.4. З'явився ряд досить зручних речей у Writer, як наприклад більш простий і логічний вибір мови та розставляння переносів. Формат docx підтримується "з коробки", наскільки добре сказати не можу, бо я з ним справи не маю, але у переліку підтримуваних форматів він є. Що ж стосується Calc, то діалог побудови графіків здався мені недостатньо функціональним. Тому для роботи з електронними таблицями мені більше імпонує Gnumeric.



8. Тепер якщо запускається процес сканування дисків при запуску системи, то вас не викидає у повністю текстовий режим, а інформація пишеться тут же під прогресбаром.

9. Новий стиль оформлення Gtk, що базується на Clearlooks. Не сказати, що сильно змінився але став приємніше.

10. Compiz Fusion взагалі не виявив жодних глюків, якщо раніше він не зовсім уживався наприклад з Nero, то тепер жодних проблем немає. Налаштувань і доступних ефектів стало ще більше.



Взагалі Hardy Heron здалася мені більш стабільною і якось так би мовити вилизанішою ніж Gutsy Gibbon. Gnome 2.22 порадував, багато налаштувань в аплетах зроблені більш логічно. Нова система PolicyKit дозволяє більш тонко налаштовувати права користувачів.



Ось так коротко я розказав про свої враження, система мені сподобалася, маю надію, що сподобається і вам.

BluePad: керуємо Ubuntu з мобільного телефону

Раніше я вже розповідав про цікаву програму AnyRemote, яка дозволяє використовувати мобільний телефон з bluetooth у якості пульта дистанційного керування. Відгукуючись на коментар я вирішив протестувати ще одну подібну програму - BluePad.

Останню версію BluePad можна завантажити з SourceForge.net. Спочатку встановлюємо bluepad_0.4_all.deb на ПК. Потім розпаковуємо кудись архів bluepad_0.4_mobile.tar.gz і знайдений у ньому jar-файл завантажуємо і встановлюємо на телефон.



От і все. Тепер просто запускаємо програму на ПК та на телефоні, спарюємо пристрої і якщо все зробити правильно, то піктограма BluePad на панелі стане синьою.



На телефоні програма виглядає наступним чином



Взагалі мені програма сподобалася і я мабуть погоджуся, що вона навіть зручніша за AnyRemote.

неділю, 27 квітня 2008 р.

Створюємо електронні копії книг в Ubuntu

Чи часто вам доводиться робити електронні копії методичок, книжок і т.п? У мене час від часу з'являється така необхідність. У даній статті я розповім як маючи сканер просканувати необхідний вам документ і зберегти його у формат DjVu (або PDF).

Перш за все, нам знадобиться програма gscan2pdf. Встановлюється вона дуже просто, через пакетний менеджер.



Або, якщо ви як і я вже оновилися до Ubuntu 8.04, то можете встановити дану програму просто клікнувши тут.

Тепер достатньо просто запустити дану програму, увімкнути сканер і запустити процес сканування.



Особлива зручність полягає у тому, що gscan2pdf має функцію пакетного сканування і навіть дозволяє регулювати його швидкість. Подібна ж функція є у FineReader, коли я ще сидів у Windows я використовував для даної задачі саме його. Проскановані сторінки відображаються ось у такому зручному інтерфейсі який нагадує вже ставший класичним інтерфейс OCR програм у Windows.



Gscan2pdf дозволяє також використовувати програми оптичного розпізнавання текстів, такі як GOCR наприклад. Ну, а для того щоб зберегти проскановані сторінки у файл достатньо просто обрати File->Save PDF або File->Save DjVu, і ми отримаємо готовий документ.



Ось так все просто.

Реклама

Изготовление и поставка Пластиковый уголок - mskplastik.com,iphone tunnel suite,коврики в ванную комнату,коврики в ванную комнату,iphone tunnel suite,