понеділок, 18 серпня 2008 р.

LightZone 3.5

Linux часто критикують за невелику кількість програм націлених на професійних фотографів. Я не буду займатися флеймом і доводити, що насправді і під Linux можна займатися обробкою графіки. Я просто вкажу на одну з програм, що не часто згадують у подібних холіварах.

LightZone

Офіційний сайт: www.lightcrafts.com

LightZone - це потужна програма націлена на постобробку фотографій. Основний акцент зроблено на інтуітивний інтерфейс і максимальну простоту роботи. Підтримується імпорт RAW файлів з різноманітних фотокамер. Також можна працювати з 16-бітним кольором.



Програма не безплатна, ціна версії для Linux становить $199.95. 30-денну повнофункціональну тріальну версію можна вільно завантажити з офіційного сайту. Архів достатньо просто розпакувати у будь-яку папку і можна починати працювати. Єдине обмеження - ваш процесор повинен підтримувати SSE2, інакше LightZone працювати не буде.

PS: Досить цікаво, якщо відкрити файл LightZone у звичайному текстовому редакторі (наприклад gedit), знайти у 279-му рядку текст -Dcom.lightcrafts.licensetype=ESD і відразу після нього через пробіл вставити "-Dcom.lightcrafts.zorn=true -Dcom.License.check=bypass" (без лапок звичайно), то LightZone почне ігнорувати перевірку на наявність ліцензії. Звичайно, не забуду нагадати, що так робити не можна.

Array.org: оптимізовані ядра для Eee PC

Якщо ви маєте Asus Eee PC і використовуєте на ньому Ubuntu або Linux Mint, то ви можете встановити вже готове оптимізоване ядро з усіма необхідними патчами та інтегрованими драйверами. Array.org - це репозиторій ядер для Ubuntu оптимізованих спеціально під Eee PC.

Підключається репозиторій дуже просто:
wget http://www.array.org/ubuntu/array.list
sudo mv -v array.list /etc/apt/sources.list.d/
wget http://www.array.org/ubuntu/array-apt-key.asc
sudo apt-key add array-apt-key.asc
sudo apt-get update


Потім встановлюємо нове ядро:
sudo apt-get install linux-eeepc linux-headers-eeepc


Після перезавантаження нове ядро запрацює. Я помітив дві дуже корисні особливості, які раніше було досить важко реалізувати:
1. Відтепер тактова частота центрального процесора змінюється автоматично в залежності від навантаження, від 112МГц до 900МГц.
2. Інтегровано підтримку USB_PERSIST, що дозволяє розміщювати каталог /home на SD карті і розв'язати проблему з пропудженням, коли на непатченій системі такий /home ставав недоступним (тут описано як включити цю функцію).

Ну, і всі необхідні драйвери, включаючи WiFi вже інтегровано тому довстановлювати більше нічого не потрібно. Дуже раджу.спиннинговые катушки МитчелПродажа Магниевый лист, магнелит, стекломагниевый лист смл, смл премиум