суботу, 25 квітня 2009 р.

Shutter: робимо скріншоти

Shutter - це зручна і функціональна утиліта для зняття скріншотів. Підтримується ряд графічних ефектів (розмивання країв, полароід та ін.), є навіть простий редактор з допомогою якого можна щось домалювати. А окрім зняття скріншотів з екрану Shutter вміє ще й робити скріншоти веб-сторінок.


Завантажити пакунки для встановлення можна з GetDeb.net.
Офіційний сайт: shutter-project.org

пʼятницю, 24 квітня 2009 р.

Прокачуємо GIMP

GIMP - чудовий графічний редактор з серйозними можливостями. У нього фактично є лише одна проблема і ім'я їй Photoshop. Оригінальна стаття про те, як зробити з GIMP щось максимально наближене до Photoshop була опублікована у SmashingMagazine. Я вирішив перевірити описані там моменти, а заодно і пересказати зрозумілішою мовою.

1. Встановлення додаткових пензлів, плагінів та фільтрів.

Підключити доповнення до GIMP, дуже просто. Зайдіть у свій домашній каталог і натисніть Ctrl+H щоб побачити приховані каталоги. Нам потрібен каталог .gimp-2.6. Саме сюди і потрібно копіювати файли з пензлями (підкаталог brushes) та ін. При цьому не потрібно хвилюватися якщо ви не можете знайти потрібного пензля саме для GIMP, завантажуйте пензлі для Photoshop, вони чудово підтримуються.



2. Підтримка плагінів Photoshop.

Встановивши плагін PSPI ви отримаєте можливість використовувати в GIMP плагіни від Photoshop. Для цього достатньо просто завантажити необхідний файл з Gimp.org, розпакувати його і помістити в каталог plug-ins. Звичайно ж у вас має бути встановленим Wine.


Тепер можна користувтися гігантською кількістю плагінів створених програмістами всього світу для Photoshop.



3. Стилі шарів

Для підтримки стилів шарів (ефекти Drop Shadow, Inner Glow, Outer Glow, Gradient Overlay, Stroke, Bevel, Emboss та ін.) по аналогії з Photoshop, необхідно встановити наступний плагін з Gimp.org. Я рекомендую обирати python-версію. Файл потрібно скопіювати у каталог plug-ins, а також дати йому права на виконання (робиться через діалог властивостей в Nautilus). Тепер маємо нове підменю у меню Шар.



4. Підтримка CMYK

Завантажуємо плагін Separate+ звідси і розпаковуємо у каталог з плагінами. Файлам також потрібно дати права на виконання.



5. Плагін Liquid Rescale

Не всі пам'ятають, що цей чудовий плагін з'явився у версії для Gimp раніше ніж для Photoshop. Встановлюється дуже просто:
sudo apt-get install gimp-plugin-registry

У даному пакеті також можна знайти ще багато цікавих плагінів. Liquid Rescale ви зможете тепер запустити через меню Шар.



6. Підтримка анімації

Встановивши пакет gimp-gap ви зможете працювати у вашому Gimp з покадровою анімацією.



На цьому мабуть вже варто закінчувати. Як бачите, GIMP далеко не така вже й проста штука, як дехто про нього говорить. Насправді це реально потужний інструмент. Маю надію, що дана стаття допоможе витиснути з нього більше.