середу, 30 січня 2008 р.

Tips'n'Tricks: деякі не всім очевидні речі в Ubuntu

Я деякий час не писав у свій блог. На те була причина - завершення дисертації завжди складний процес і хронічний цейтнот. Тим не менш, зараз у мене з'явилося трохи часу і постараюся написати щось корисне.

Отже, я довго думав про, що ж написати сьогодні і чесно кажучи не хотілося писати про щось дуже високо інтелектуальне. Тому я вирішив просто зібрати у рамках однієї статті ряд цікавих фіч які присутні у Linux але про які мігранти з платформи Windows не завжди здогадуються.

Середня кнопка мишки
На відміну від Windows де середня кнопка мишки на рівні системи нічого не означає, у Linux вона оброблюється X-сервером у якості простого інструменту для копіювання тексту. Звичайно ви можете користуватися і звичайним буфером обміну використовуючи комбінації клавіш Ctrl+C та Ctrl+V. А можете просто виділити ділянку тексту, а потім, не знімаючи виділення, просто клацнути середньою кнопкою мишки у тому місці, куди ви хочете його зкопіювати. При цьому вміст стандартного буферу обміну не зміниться, копіювання відбувається в обхід його. Це дуже зручно, бо, по-перше мінімізує рухи мишкою, а по-друге фактично ви завжди маєте у своєму розпорядженні два незалежні буфери обміну.

Що робити якщо якась програма відкрила вікно, а воно занадто велике щоб поміститися на екрані і заголовок знаходиться за його межами?
Насправді, вікна в Ubuntu можна рухати по екрану не лише за заголовок. Затиснувши клавішу Alt ви зможете рухати вікна захвативши їх лівою кнопкою мишки за будь-яку їх частину.

Як закрити вікно програми, що зависла?
Якщо вікно якоїсь програми не реагує на дії користувача, то закрити його примусово можна наступним чином: натискаєте Alt+F2, з'явиться вікно де можна набрати команду, набираємо xkill і тиснемо Enter. Після цього, курсор мишки змінить свій вигляд зі стрілки на хрестик, якщо тепер клацнути ним по будь-якому вікну, воно миттєво ж закриється. Бажано тільки не попасти при цьому по робочому столу.

Перезавантаження графічної підсистеми
Якщо ви встановили новий драйвер відеокарти, то вам не потрібно перезавантажувати всю систему як це робиться у Windows. Достатньо лише натиснути Ctrl+Alt+Backspace і буде перезавантажено лише саму графічну підсистему не чіпаючи ядра.

Як побачити приховані файли у Nautilus?
Потрібно натиснути Ctrl+H (від Hidden). Щоб знову їх сховати, натисніть цю комбінацію ще раз.

Ну, ось такий коротенький пост по тому, що хотілося сказати. Але можливо комусь буде цікаво.секс знакомства вомске без регистрации

Немає коментарів:

Дописати коментар